Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, a fost autorizat de Guvernul României să efectueze cheltuieli pentru achiziția studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenție la Penitenciarul Bistrița și la alte șapte penitenciare din țară.
În prezent, în Penitenciarul Bistrița sunt închise 375 de persoane.
Potrivit Hotărârii nr 255 din 30 martie a.c, publicată vineri în Monitorul Oficial, mai sunt pe listă Penitenciarul Botoșani – județul Botoșani, Penitenciarul Galați – județul Galați, Penitenciarul Gherla – județul Cluj, Penitenciarul Iași – județul Iași, Penitenciarul Mioveni – județul Argeș, Penitenciarul Constanța-Poarta Albă – județul Constanța și la Penitenciarul Târgu Jiu – județul Gorj.
Toate acestea în condițiile în care infractorii condamnaţi la închisoare de până la şapte ani ar putea executa pedeapsa la domiciliu după ce Senatul a adoptat joi două proiecte de lege care permite ca mai multe categorii de deţinuţi să poată să îşi execute pedeapsa la domiciliu, cu supraveghere prin intermediul unei brăţări electronice.
Potrivit celor două proiecte legislative iniţiate de senatoarea PNL Alina Gorghiu, executarea pedepsei la domiciliu ar urma să fie posibilă în următoarele condiţii:
- pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani
- infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare
- infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii
- în raport de persoana infractorului, de conduită avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliul a pedepsei închisorii este suficientă.
Totodată, sunt prevăzute şi faptele pentru care nu se va putea dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii:
- iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată
- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor
- faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni săvârşite asupra unuo membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau de minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
- persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de inlesnire ori pentru tentativă la acestea.
Iniţiatorul proiectelor de lege, Alina Gorghiu, precizează că nimeni nu va fi eliberat din închisoare în urma acestor acte normative, instanța de judecată fiind cea care poate decide acest lucru.
„Văd că am generat dezbatere în spaţiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marţi, la Senat, de toţi colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepţia a două abţineri. Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanţa de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare şi cine la domiciliu. Doar pentru infracţiuni uşoare! Nu se aplică celor care au săvârşit infracţiuni de corupţie, de serviciu, precum şi alte infracţiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea ataşată. Aceste măsuri sunt în legislaţia tuturor statelor europene şi sunt considerate benefice”, a scris Gorghiu, pe Facebook.
Cele două proiecte legislative urmează să fie dezbătute şi votate de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a catalogat, vineri, proiectul de lege privind executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea, iniţiat de senatorul liberal Alina Gorghiu, drept o „aberaţie” şi a anunţat că deputaţii liberali vor vota împotrivă, la Camera Deputaților. Și liderul USR, Dan Barna a scris pe Facebook că votul senatorilor USR, care au votat pentru acest proiect, a fost „o eroare”, iar la Cameră, votul va fi împotrivă.
Ar trebui să scape PNL-ul de astfel de lichele.
Ar trebui sa scapam de PNL!
De ce? Pentru că Rabin antisemit există numai la Bistrița.
Buna dimineata! Bine ca te-ai trezit. Poate exemplul tau va fi urmat de multi altii. Care nu a fost la putere pana acum? Care dintre toti astia facut ceva pentru popor?
Foarte bine ca sunt acolo unde sunt, ne convingem si de capacitatile lor „intelectuale”.
pai ce kkat?!/!?!? Asta a votat laudarosul (…) si aialalta prin telefon????? sa faci puscarie 7 ani acasa?????? comentariu editat
Cam este tot în lume există două categorii de decidenți politici.
Data driven sau populist driven.
Primii se bazează în deciziile lor pe sfaturile ştiințifice a celor mai buni specialişti, a doua face apel la emoțiile de moment a populației şi a propriilor credințe.
Catastrofa de la Suceava era anticipabilă.radul de „credulitate religioasă” a managerului Vasile Rambu a spitalului deja numit sarcastic Sfântul Ion ,unde s-au băgat milioane de euro( şi deturnat) nu are e a face în fapte cu culoarea politică.
Ci cu un adevăr extrem de trist.Ca şi politician poți să te bazezi pe gradul de proximitate şi vizibilitate socială bazat pe exploatarea sentimentului religios extrem de puternic în comunitate( datorită factorilor istorici tradiție locală, valorizare socială) când e vorba de a obține bani.
Dar degeaba, pentru că dacă apelezi la o gândire magică, toți banii respectivi sunt duşi pe apa sâmbetei.
Banii plus credința, nu înlocuiesc Ştiința.
Vasile Rambu,artizanul decizional al focarului de la Suceava.
Era mare credincios peste tot unde mergea avea camere gratuite la schiturile sucevene.
http://www.newsme.ro/actualitate/sarbatoare-si-reculegere-duhovniceasca-la-schitul-sfintii-apostoli-petru-si-pavel-din-dragomirna.html
La Suceava este dezastru, vinovatul? Cati ani ar trebui sa mai treaca pana se va gasi vinovatul? Pana atunci, vom uita, vom ierta si ne vom ruga sa nu cumva sa mai apara vre-o pandemie, in loc sa pedepsim vinovatii. Aducem armata, cheltuim cu nemiluita….ia hai sa verificam fostul manager si director, sa ii deposedam de bunurile care sunt nejustificate si banii sa-i folosim pentru echipamentele medicilor de ex. Lucrurile sunt simple, doar ca nu se vrea.
Ati auzit la tv cum in America a tabarat lumea sa-si cumpere arme de asalt si magazinele cu arme si munitzii au ramas goale , prin Constitutie fiecare avand dreptul sa-si cumpere si sa aiba cel putin o arma de foc in casa . Credeti ca degeaba ?
Americanii stiu 3 lucruri. Arme, iarba si Trump. Asta ultimul i-a fraierit cat este SUA de mare. Situatia e trasa la indigo, Europa=Sua. Toti s-au crezut mari si tari si pana la urma toti au luat-o. Nu au luat-o cei mari, bogati, instariti ci aia care i-au facut sa fie mari adica noi popoarele.
Ca la noi la nimeni,toti dau legi sa descurajeze infractiunile noi dam legi sa le incurajam,cum sa nu dea (cine poate) tunuri de milioane de euro daca stie ca,in cazul in care este prins,isi petrece urmatorii 2,3 ani pe domeniul personal format din vile,piscine ,terenuri de tenis si altele…pentru cateva milioane de euro cred ca aproape orice roman si-ar asuma statul acasa 2 ani.