Actualitate Social

”Hai, coşar, coşar, prin oraş hoinar, hoinar…”. Curs de formare profesională la AJOFM

În urma solicitării Instituţiei Prefectului şi ISU Bistriţa, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud face demersurile necesare în vederea organizării unui program de formare profesionala în meseria de coşar, deoarece nu există persoane calificate în domeniu, iar în ultimii ani au avut loc multe incendii din cauza neîntreţinerii coşurilor de fum.

Cursul de calificare în meseria de coşar se va organiza gratuit pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi), iar cerinţa minimă pentru înscriere la curs este reprezentată de absolvirea unor studii minime obligatorii (şcoala generală: 8 clase sau 10 clase în funcţie de anul absolvirii).

De asemenea, pe lângă gratuitate în formarea profesionala, cursanţii beneficiază gratuit şi de analizele medicale necesare urmării cursului, precum şi de decontarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun de la domiciliu la unitatea de pregătire, informează instituţia condusă de Otilia Râpan.

Persoanele interesate să urmeze un astfel de program de formare profesională sunt invitate să se înscrie la sediul Centrului de Formare Profesională din Bistriţa, strada Gării nr. 2 – 4, etaj ll, cu următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de naştere, căsătorie, în original şi copie; actele de studii şi de calificare, în original şi în copie; copie după carnetul de muncă sau adeverinţe de la locurile de muncă în situaţia în care au mai fost angajaţi; adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că este apt de muncă; adeverinţă de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice prin care se arată veniturile impozabile.

Munca de coşar constă în a curăţa, inspecta, întreţine şi repara coşurile, utilităţile de evacuare a fumului şi diferite echipamente de încălzire. Activitatea de coşerit are un caracter de prestări de servicii şi cuprinde atât lucrări obligatorii (curăţarea coşurilor de toate tipurile şi a canalelor de fum, arderea coşurilor, burlanelor, grătarelor) care se execută în mod planificat, precum şi lucrări facultative (desfundarea coşurilor, curăţarea sobelor de gătit, a sobelor de încălzit, a cuptoarelor, cazanelor, burlanelor) care se execută la cererea beneficiarilor sau atunci când coşarul constată necesitatea executării acestora.

Foto: cosarexpert.to

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.