Actualitate

Sărbătoare la Bistriţa de Ziua Unirii. Programul manifestărilor

Ziua Unirii – împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române – va fi celebrată la Bistriţa, duminică 24 ianuarie, în Piaţa Unirii, în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 12.30.

Manifestările organizate de Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Bistrița prin Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” și Garnizoana Bistrița vor începe cu un ceremonial militar-religios: acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori la statuia domnitorului Al. I. Cuza.

nou afis bun ziua unirii 2016Participanții vor asista la un program artistic susţinut de Ansamblul folcloric ”Cununa de pe Someș” cu soliștii Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anton Todică, David Viorel, Ionuț Zăgrean, Elena Rusu, Teodora Simionca, Cornelia Hoha, Ionela Lechințan, Cristina Livia Scurtu, Rodica Cornea.

Invitată în spectacol, cunoscuta interpretă Sava Negrean Brudașcu.

După defilarea gărzii de onoare, cei prezenți vor da mână cu mâna în tradiţionala Horă a Unirii.

”Facem menţiunea că se va depune o singură coroană, asigurată prin grija prefectului judeţului, care invită parlamentarii judeţului, autorităţile şi şefii instituţiilor publice organizate în judeţ, comandanţii instituţiilor judeţene din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, preşedinţii formaţiunilor politice, conducătorii asociaţiilor şi fundaţiilor, să se alăture acestui moment. Cetăţenii judeţului sunt aşteptaţi să se bucure împreună de această sărbătoare de suflet a tuturor românilor”, a precizat Prefectura.

În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2016 se împlinesc 157 de ani de la Mica Unire, un important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

4 comentarii

  • Piata Unirii din Bistrita isi trage numele de la marea unire din 1918 desi nici un simbol nu aminteste de acest moment istoric. De aici reprezentantii Bistritei au plecat la Alba Iulia dupa ce credentialele au fost sfintite in biserica greco-catolica achizitionata de romanii din oras inca din 1895. Prin urmare Piata Unirii nu are nici o legatura cu mica unire si cu bustul lui Cuza pe care un primar incult l-a mutat aici de la IJP, necunoscand istoria locului. Dupa mintea unora, unire sa fie; nu conteaza daca-i mare sau mica.

    • Mutarea statuii lui Cuza de la IJP in Piata Unirii nu este singura incercare de falsificare a istoriei locului, care simbolizeaza legatura Bistritei cu Marea Unire din 1918. Mai importanta ramane contributia Bisericii Greco-catolice la marele act al Unirii de la Alba Iulia, despre care marele istoric Nicolae Iorga spunea că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică.
      Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi. In vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Acum nimic nu mai aminteste despre trecutul greco-catolic al primei bisericii romanesti din interiorul vechii cetati a Bistritei. Dimpotriva, dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul, chiar daca inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la “Catedrala Ortodoxa” de pe str. Odobescu. De altfel, Biserica de pe Odobescu, avand hramul “Sfintii trei ierarhi” a primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor si protopop a fost Grigore Pletosu.

  • Hai să sărbătorim! Mihai Viteazul, prințul primei uniri, a fost decapitat la Turda, părăsit de ai săi. Alexandru Ioan Cuza, domnitorul unirii de la 1859, a murit în exil, aruncat peste graniță. Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri a sfârșit ca un câine, la Sighet, într-o groapă comună. Cine dă aici de băut? Ioan Oltean? Radu Moldovan? Ovidiu Crețu? Nu contează. Important este ca bistrițenii să se mai îmbete odată.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.