Actualitate

Gabriel Sâncrăian, medaliat cu bronz la Rio, depistat pozitiv!? Ce spun sportivul și oficialii

ACTUALIZARE Halterofilul Gabriel Sâncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, care ar fi fost depistat pozitiv în cadrul unui control antidoping, a declarat că nu are nicio informaţie oficială despre acest lucru, că este ”cam șocat” şi că nu îi este teamă.

Potrivit postului public de televiziune, România va pierde medalia de bronz, iar Comitetul Olimpic şi Sportiv Român va trebui să plătească 100.000 de euro către Comitetul Internaţional Olimpic. Delegaţia României ar putea rămâne cu patru medalii, una de aur, una de argint şi două de bronz.

„Nu am primit nicio informaţie oficială. Nu mi-e teamă, nu am de ce să îmi fie teamă”, a declarat Sâncrăian pentru TVR. El a spus că nu a luat substanţe interzise şi că nu ştie ce înseamnă epitestosteron, ”doar că se găseşte în corp”: ”Eu nu am luat nimic, nu mă simt vinovat, au fost vitamine şi totul supravegheat medical. Nu mă pricep la astfel de substanţe, ca epitestosteron, sunt cam şocat şi aştept un răspuns oficial, mai ales că se testează şi proba B”.

Ovidiu Fătu, antrenorul halterofilului Gabriel Sâncrăian, a menționat că sportivului i s-ar fi descoperit valori ”prea mici” de epitestosteron la testarea făcută imediat după câştigarea medaliei şi apoi la o săptămână distanţă i s-a cerut acordul pentru testarea probei B de urină: ”Imediat după ce a câştigat medalia, Sâncrăian a fost dus la testarea antidoping, i s-au luat probele de urină A şi B. Atunci nu i s-a spus nimic, mai ales că a fost cazul unui sportiv de la 69 de kilograme care a fost depistat pozitiv şi a fost imediat anunţat. În 48 de ore trebuia să i se dea rezultatul, nu am primit nimic, a plecat acasă”.

La rândul său, directorul CSM Bistrița, Adrian Moldovan, a spus pentru news.ro: ”Preşedintele FR Haltere, Nicu Vlad, mi-a spus că nu are cunoştinţă şi nu s-a primit nimic oficial în privinţa lui Gabriel. Şi antrenorul lui, Ovidiu Fătu, mi-a spus acelaşi lucru. De la el am aflat că la testul de urină al lui Sâncrăian nu s-a depistat nicio substanţă şi că ar fi fost un compus organic, dar sub limita admisă, iar pentru asta se fac verificări. Am înţeles că s-ar verifica şi s-ar corela rezultatele ultimelor lui trei testări. Eu nu pot spune că e albă sau neagră, că sportivul e dopat, dacă nu există dovezi şi informări oficiale. Îi sunt alături lui Gabriel Sâncrăian. S-a cerut şi proba B, vom vedea ce urmează, am vorbit şi cu preşedintele Nicu Vlad despre a merge la Curtea de Apel de la Lausanne dacă nu apare nicio substanţă. Dar repet: în acest moment nu există o informare oficială către noi, sportiv sau federaţie. E o situaţia extrem de complicată şi pe româneşte, aiurea”.

Halterofilul român a concurat la categoria 85 kg şi a obţinut medalia de bronz cu nou record personal, de plus 20 de kilograme. Sportivul din Bistriţa a ajuns la şase kilograme de recordul mondial, performanţă cu care a s-a clasat pe locul 3. Sîncrăian a totalizat 390 kg, după 173 kg la stilul smuls şi 217 kg la aruncat.

La 11 august, Oliver Caruso, antrenorul lotului olimpic de haltere al Germaniei, opina pentru Bild că mai mulţi halterofili, printre care şi cei români, trebuiau excluşi de la competiţia olimpică din Brazilia din cauza dopajului sistematic. „Sistemul este bolnav. Întregul sistem este corupt. Există, cu siguranţă, cineva care acoperă toate astea. Ştiu cum funcţionează. Un antrenor străin mi-a explicat cum merg lucrurile. Sunt avertizaţi atunci când urmează să aibă loc controalele antidoping. Pe lângă Rusia şi Bulgaria, mai multe ţări au recurs la dopaj sistematic. Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Moldova, România şi Ucraina ar fi trebui la rândul lor excluse. Aceste ţări ne-au furat locuri la Jocuri şi poate chiar şi medalii”, a declarat Olivier Caruso.

Informaţia privind cazul de dopaj al lui Gabriel Sâncrăian a venit la scurt timp după ce Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi-a depus oficial demisia.

Conform unor surse ProSport, Gabriel Sâncrăian nu a fost trecut pe lista de premieri de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, ceea ce ridică un semn de îndoială în privinţa informaţiilor primite de către acest organism de conducere.

Gabriel Sâncrăian mai câștigase în carieră trei medalii de bronz, la Europenele din 2012. Nu este prima dată când sportivul român se află în această situație, el a mai fost suspendat în 2013, când a fost prins dopat cu stanozolol în afara competiției și a fost suspendat doi ani.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.