Actualitate

Helipad la ISU Bistriţa. Demersuri pentru înfiinţarea unei subunităţi în zona de câmpie a judeţului

În apropierea sediului ISU Bistriţa a fost amenajată o platformă betonată pentru aterizarea elicopterelor SMURD, care va fi finalizată în acest an prin montarea unor corpuri de iluminat. Instituţia condusă de lt. col. Constantin Florea a început demersurile pentru înfiinţarea unei subunităţi pentru situaţii de urgenţă în zona de câmpie a judeţului, posibil la Lechinţa.

Prefectul Ioan Țintean, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, general de brigadă Dan-Florin Grecu, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, lt. col. Florin Furnea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisar şef Ioan Mureşan şi alţi şefi de instituţii au participat miercuri la evaluarea activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ISU Bistriţa pe anul trecut şi aprobarea planului de activităţi pe 2014, rapoartele fiind prezentate de subprefectul Ovidiu Frenţ, respectiv şeful ISU Bistriţa, lt. col. Constantin Florea.

Ioan Țintean a apreciat ca ”foarte bună” activitatea ISU şi a precizat că lt. col. Constantin Florea este ”între primii comandanţi de ISU pe ţară”. Radu Moldovan a menţionat că ISU este una dintre instituţiile care se bucură de foarte mare încredere din partea cetăţenilor.

Printre priorităţile şi obiectivele ISU Bistriţa în acest an se numără finalizarea helipadului din apropierea sediului instituţiei, începerea demersurilor pentru înfiinţarea unei subunităţi în zona de câmpie a judeţului, continuarea proiectului cu fonduri europene pentru dotarea inspectoratului cu autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţimi, achiziţionarea unor autospeciale cu sprijinul Consiliului Judeţean, operaţionalizarea centrelor de coordonare şi conducere a intervenţiei şi finalizarea Sistemului de Management Informaţional pentru Situaţii de Urgenţă, continuarea modernizării reţelelor de comunicaţii pentru a se reduce timpul necesar alertării gărzilor de intervenţie şi a timpului de răspuns.

”În apropierea sediului ISU a fost realizat un helipad, o platformă betonată pentru aterizarea elicopterelor SMURD. Platforma este pregătită, colorată conform cerinţelor. Este şi mănuşă de vânt, pentru a da posibilitatea pilotului să vadă direcţia vântului. Incinta este închisă. Sprijinul financiar a venit din partea Consiliului Judeţean. Deja elicopterul a aterizat de câteva ori pentru a prelua diverse persoane. În primăvară, vom pune corpuri de iluminat care să împrejmuiască acest helipad, care sunt deja achiziţionate, aşteptăm vreme bună pentru a se putea lucra, în regie proprie”, a spus şeful ISU Bistriţa.

Constantin Florea a precizat că au început demersurile către IGSU pentru înfiinţarea unei subunităţi în zona de câmpie: ”Pentru a reduce distanţa şi implicit timpii de reacţie, dorim să mergem şi în această zonă, pentru a acoperi judeţul mult mai bine. Intenţia este de a duce acolo o autospecială de intervenţii şi o ambulanţă”.

Pe parcursul anului 2013, în zona de competenţă a ISU Bistriţa s-au înregistrat 8675 situaţii de urgenţă (o creştere cu 16,46% faţă de 7.449 situaţii de urgenţă produse în anul 2012). Numărul de incendii a scăzut cu 13,41 % faţă de 2012. Pe timpul intervenţiilor (cu excepţia celor SMURD) au fost salvate 38 de vieţi (22 adulţi şi 16 copii) şi protejate bunuri în valoare de 36,69 milioane lei. Cu toate eforturile depuse de forţele profesioniste, în urma incendiilor au fost înregistrate în 2013 un număr de 8 decese şi 6 răniţi.

Prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană, ISU Bistriţa a primit anul trecut o autospecială cu apă şi spumă şi un post medical avansat, iar în ianuarie a.c. o autospecială cu apă şi spumă produsă în Polonia. ”În acest an se derulează etapa a 3-a a proiectului, vom primi o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţimi”, a spus Florea.

ctin florea isu bn cjsu 29 ian tintean moldovan ctin florea ioan tintean

2 comentarii

  • Într-adevăr, cuvântul ”helipad” nu apare în DEX, dar probabil că sunt multe alte neologisme care nu apar acolo. Conform Wikipedia, un helipad este o simplă platformă pentru aterizarea elicopterelor, în timp ce, potrivit aceleiași surse, un heliport este un mic aeroport care poate cuprinde unul sau mai multe helipaduri și are o serie de facilități precum posibilitate de alimentare cu combustibil, chiar și hangare. Cam asta am găsit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.