Calul rămâne unul dintre cei mai buni prieteni ai omului. Este adevărat că, în zilele noastre, nu mai este folosit în războaie. La țară e utilizat în muncile câmpului, iar la oraș, trage trăsuri și șarete și poartă mându în șa pe cel capabil să-l conducă. În România sunt 16 centre mari de creștere a cailor de rasă. Unul din ele se află la Beclean în Bistrița-Năsăud unde sunt crescuți cai din rasele Lipițan și Semigreu românesc. Ultimii sunt folosiți cu succes pentru ore de echitație care încep în fiecare primăvară.
Caii din Rasa Semigreu românesc sunt mai liniștiți, așa încât îi pot încăleca inclusiv copiii fără teama că vor cădea. Lipițanii sunt cai mai ageri, folosiți, de regulă, în curse de maraton și ostacole. Sunt foarte frumoși, dar numai călăreții cei mai pricepuți se încumetă să se apropie de ei.
La Herghelia Beclean există însă un țarc în care orice începător poate vedea lumea de la înălțimea unui cal. Un instructor îl asistă până învață regulile de bază, apoi se poate plimba singur. Cei mai avantajați sunt copiii sub 10 ani fiindcă în cazul lor tarifele se reduc cu 70%
Direcția Silvică Bistrița, care este proprietarul Hergheliei, a conceput de altfel pachete promoționale pentru amatorii de echitație. Prețurile pornesc de la 20 de lei pe oră și ajung la cel mult 27 de lei. Cei mai avantajați sunt cei care au învățat în anii trecuți să stăpânească un cal. Dacă își găsesc mai mulți prieteni și vor să plece într-o excursie de o zi pot împrumuta caii de la Herghelie la tarife modice.
Dacă există persoane care au rezerve să urce în șa, se pot bucura de peisajul din jurul hergheliei dintr-o trăsură condusă de un driver.
Herghelia Beclean se află în imediata vecinătate a Băilor Figa așa încât după o oră de plimbare în șa, turiștii se pot răcori în piscina acoperită sau pot apela la cabinetul de masaj. Cei care nu sunt antrenați chiar vor avea nevoie fiindcă rămân cu febră musculară.
Adaugă comentariu