În comuna Telciu, unde continuă războiul între localnici și administrația locală pe tema ieșirii din ADI Apă-Canalizare, un hidrant care a cedat din cauza temperaturilor scăzute i-a determinat pe localnici să spună că investiția care s-a făcut în comuna lor este una de proastă calitate.
”Cedează marea investiție pe fonduri europene făcută de hoții de la Aquabis la Telciu. Să vă fie rușine javrelor. Grijă mare, Șandru”, a scris pe Facebook Ion Magdău care a postat imaginile cu un hidrant din care țâșnește apa.
”Când am fost în primăvară cu grupul civic Diaspora Europeană la Telciu am întrebat cum se poate ca ceasurile de apă să fie într-o cutie de plastic la suprafață pământului, iar răspunsul a fost ca sunt garantate. Acum nu e foarte frig și plesnește hidrantul, să mai scadă câteva grade și pocnesc și ceasurile”, a comentat Mihai Vrîncean.
În momentul în care delegația din Telciu a venit la Instituția Prefectului să depună semnăturile pentru declanșarea referendumului pentru demiterea primarului și a Consiliului Local, Nelu Pop a spus pentru Timp Online
”Domnul Șandru ne-a anunțat că Aquabis, prin consiliul lor de administrație de la județ, o să excludă comuna Telciu, dar, bineînțeles, o zis că o să trimită o notificare către fondurile europene ca să ne plătim noi, comuna cât ne-o făcut ei investiția. Acum am înțeles că nu mai sunt 12 milioane de euro, ci 6 milioane de lei, dar noi, ca cetățeni, vom cere o expertiză pe rețea care s-o făcut aiurea. Nu-i băgată panglică de protecție, contoarele îngheață la minus 5, minus 7 grade. La noi e temperatură joasă, la minus 20 de grade îngheață toate. Noi vom cere expertiză să vedem: dăm noi banii, comuna, sau dau ei banii, de la județ? Să vedem cine dă banii la final”, a spus Nelu Pop.
Aquabis a transmis într-un comunicat:
”În urma sesizărilor și filmulețelor apărute pe rețelele de socializare și în presă cu privire la un hidrant din localitatea Telciu care a crăpat, Aquabis SA dorește să facă următoarele precizări: Hidrantul care apare în filmulețul prezentat a fost deschis INTENȚIONAT. Urmare a acestui act, apa a pătruns în partea superioară a acestuia și datorită temperaturilor negative înregistrate zilele anterioare hidrantul a înghețat, culminând cu fisurarea părții supraterane. Este important de menționat faptul că etanșarea la hidranți se face în partea de jos (subterană), ca atare nu avea ce să caute apă în partea superioară (tronsonul crăpat) decât în momentul folosirii. În situația prezentată, atât vana îngropată care deservește hidrantul cât și robinetul hidrantului erau deschise la momentul constatării. În final, precizăm că aspectele menționate constituie tot atâtea indicii ale săvârșirii infracțiunilor de distrugere, deteriorare și manevrare neautorizată a instalațiilor hidrotehnice aferente sistemului de alimentare cu apă, urmând ca organele competente să identifice și să sancționeze persoanele vinovate”.
https://www.roinstal.com/img/art/fisiere/SUPRATERAN%20retezabil.pdf
6. MASURI DE SECURITATE IN TIMPUL EXPLOATARII
6.1 Operatiile de manipulare a hidrantilor supraterani in timpul montarii, deservirii in exploatare, intretinerii si reparatiilor hidrantilor se
executa de catre personal instruit pentru aceste activitati.
6.2 Se interzice efectuarea de interventii asupra hidrantilor in timpul functionarii.
6.3 Nu se va depasi timp indelungat presiunea de lucru in timpul exploatarii .
Beneficiarul va lua masurile de securitate functie de necesitatile impuse de exploatarea hidrantilor in conditii de deplina siguranta.
Se va avea mare grija ca in zilele cu temperaturi ambiante sub 0° C hidrantii sa fie complet inchisi.
Vis-a-vis de imaginile prezentate de Ioan Magdau, sunt 2 variante:
1. Proprietarii retelei de apa(telcenii) NU isi exploateaza in conditii de siguranta investitia(Magdau si ai lui sustin ca apa este data de la cel de sus si nu trebuie platita);
2. Prin acel hidrant s-a furat apa si a ramas deschis. Nu trebuie sa existe apa in partea superioara a hidrantului; acesta de deschide doar in caz de incendiu sau la efectuarea manevrelor de intretinere;
Bă Magdău, apucă-te fain și repară hidrantu, nu sta numa și filma. Că pe instalatorii de la aquabis i-ai alungat în vară și era sa îi linșați când au venit cu Sandru să constate la fața locului daca există probleme cu rețeaua de apa, cum tot ziceți voi.
În urma sesizărilor și filmulețelor apărute pe rețelele de socializare și în presă cu privire la un hidrant din localitatea Telciu care a crăpat, Aquabis S.A. dorește să facă următoarele precizări:
Hidrantul care apare în filmulețul prezentat a fost deschis INTENȚIONAT, de către persoane neautorizate, neidentificate până în acest moment. Urmare a acestui act, apa a pătruns în partea superioară a acestuia și datorită temperaturilor negative înregistrate zilele anterioare hidrantul a înghețat, culminând cu fisurarea părții supraterane.
Este important de menționat faptul că etanșarea la hidranți se face în partea de jos (subterană), ca atare nu avea ce să caute apă în partea superioară (tronsonul crăpat) decât în momentul folosirii. În situația prezentată, atât vana îngropată care deservește hidrantul cât și robinetul hidrantului erau deschise la momentul constatării.
În final, precizăm că aspectele menționate constituie tot atâtea indicii ale săvârșirii infracțiunilor de distrugere, deteriorare și manevrare neautorizată a instalațiilor hidrotehnice aferente sistemului de alimentare cu apă, urmând ca organele competente să identifice și să sancționeze persoanele vinovate.
https://stiridinbistrita.ro/aquabis-hidrant-telciu/
Aquabis S.A doar angajați primăriei care se ocupă cu mașina de pompieri au acces nu dați vina pe oameni. În zona aia toamna aceasta a ars o casă luați pe pompieri la pulă gunoaielor. Iar două contoare de ce au înghețat și au pușcat de conforme ce sunt? Pe fonduri europene a-ți făcut lucruri de mântuială. Ministerul fondurilor europene îl vom sesiza noi cetățeni comunei Telciu și DNA să vedem calitatea și investițiile reale. Ori cum veți plăti voi despăgubiri mari comunei Telciu vă garantez eu Ion Magdău.