Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă, care este şi preşedintele Asociaţiei Cultural Artistice ”Hara”, a anunţat, luni, la Târgu Mureş, că în cadrul proiectului ”Biserica Evanghelică din Bistriţa – Înapoi spre viitor”, pentru care a reuşit accesarea de fonduri europene, se urmăreşte promovarea valorilor turistice ale Transilvaniei.
”În luna februarie 2012 a fost demarat acest proiect, este un proiect în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Rurale şi Turismului (MDRT) pe Axa 5.3 Promovarea turismului prin organizarea de evenimente. Noi am avut ideea aceasta de câţiva ani. Am spus că dacă tot am ajuns să organizăm evenimente, concerte şi nu numai, ar fi păcat să nu promovăm foarte multe lucruri valoroase din România, pentru că lumea este foarte atrasă în general de ceea ce facem noi şi colegii noştri de breaslă – de evenimente – şi atunci este o metodă care întotdeauna dă roade: să promovezi ceva prin organizarea unui eveniment. Proiectul se va finaliza cu un festival mare şi frumos, la care vă facem de pe acum o invitaţie cât se poate de prietenească, la Bistriţa, în 22-23 septembrie”, a declarat bistriţeanul Flavius Buzilă într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
El a precizat că festivalul de la Bistriţa va dura două zile şi doreşte să pună în evidenţă atât Biserica Evanghelică, considerată simbolul spiritual şi cultural al Bistriţei, ci şi toată zona de Nord-Vest a ţării, inclusiv judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba.
Pentru promovarea obiectivelor turistice ale acestor judeţe, Flavius Buzilă a spus că va fi realizat un film documentar cu poveşti ale acestor zone, precum şi un album foto realizat pe trasee.
Astfel, în album vor fi promovate trasee precum Târgu Mureş-Reghin-Bistriţa sau Alba Iulia-Bistriţa, iar toate aceste trasee, cu obiectivele turistice specifice, se vor termina la Biserica Evanghelică din Bistriţa.
Flavius Buzilă a subliniat că graţie preotului paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Johann Dieter Krauss, albumul foto va cuprinde şi fotografii unicat, cum ar fi bibliile din anii 1300-1400 aparţinând acestei biserici, precum şi steagurile breslelor, care nu au fost niciodată fotografiate.
Proiectul a fost lansat oficial în luna mai a acestui an, iar obiectivul acestuia este valorificarea potenţialului turistic local prin promovarea identităţii culturale – Biserica Evanghelică din Bistriţa.
Festivalul care va încheia acest proiect va cuprinde concerte de muzică pop şi muzică simfonică, o paradă a costumelor, expoziţii de arme şi armuri, expoziţii de fotografii, iar până acum au confirmat participarea trupa Holograf şi se poartă discuţii cu Andra, Sistem, etc.
Trupa Holograf, înfiinţată în 1978, este printre cele mai longevive si de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conţinând piese care au ajuns mari hit-uri. ”Banii vorbesc”, ”Dincolo de nori”, ”Şi-am dat un inel”, ”Undeva departe”, ”Să nu-mi iei niciodată dragostea”, ”Viaţa are gust”, ”Ochii tăi”, ”Vreau o minune”, ”Vine o zi”, ”Şi băieţii plâng” sau ”Taina” sunt câteva dintre cele mai cunoscute piese marca Holograf, formaţie care îi are în componenţă pe Dan Bittman (vocal), Edi Petroşel (tobe), Tino Furtună (clape), Romeo Dediu (chitară) şi Iulian Vrabete (bas).
Valoarea totală a proiectului este de 989.048,80 lei, din care 629.977 lei prin FEDR, 95.890,60 lei din bugetul naţional şi 14.752,40 lei reprezintă cofinanţarea beneficiarului.
Agerpres
Foto: Facebook Holograf
Maine se indeplinesc 2 ani de cand in Heidenfeld a concertat Haggard! POate ca n-ar fi o idee foarte rea sa fie invitati sa concerteze din nou, dar in conditii mai… normale! Cred ca muzica lor chiar s-ar potrivi cu obiectivele promovate.
Rugam frumos organizatorii: aduceti (si) Zdub & Zdob la Bistrita, cu aceasta deosebita ocazie…
fuego nu vine???:)))))