Economie

Hotelul fără parcare tânjeşte după bani europeni!

Lista hotelurilor din Bistriţa s-ar putea completa, în viitorul nu foarte îndepărtat, cu un nou nume, Navona, ridicat într-o poziţie strategică la intrarea în oraş, vizibil de pe DN 17. Numai că, aşa cum se întâmplă de obicei la noi, carul a fost pus din nou în faţa boilor. Aflaţi cum s-a întâmplat de data aceasta!

Firma SC Navona Business SRL din Bistriţa susţine că a investit, până acum, circa un milion de euro în ridicarea hotelui de pe strada Libertăţii colţ cu strada Strâmbă. Construcţia arată bine din afară, dar are o problemă: nu are locuri de parcare! E greu de imaginat ce a fost în mintea celor care l-au ridicat ştiut fiind faptul că la hotel nu dorm cei care circulă cu autobuzul. Probabil s-au gândit că DN 17 e numai bun de obturat pe o bandă că şi aşa e bine luminat şi destul de circulat zi şi noapte.

Parcarea lăsată la urmă pe principiul „lasă că vom vedea noi până la urmă” pare a fi punct de poticnire pentru investitor. Administratorului firmei, Alexandru Olteanu, susţine că pentru dotările hotelului a fost depusă o cerere de finanţare din fonduri europene aflată, în acest moment, în evaluare. Numai că din cauza faptului că nu are parcare, hotelul riscă să piardă banii la care râvneşte şi să rămână o construcţie frumoasă, dar goală.

Proprietarul a ochit o parcare cu 12 locuri situată pe domeniul public şi pe strada Strâmbă numai bună de concesionat pentru următorii 49 de ani. Acolo, în opinia lui Alexandru Olteanu, clienţii hotelului şi-ar putea lăsa liniştiţi maşinile.

Mulţumind respectuos pentru „înţelegere”, Olteanu a depus o cerere Consiliului Local care va intra în dezbaterea aleşilor joi. E greu de crezut că va avea succes mai ales dacă ţinem cont că arhitectul şef Monica Pop, directorul Direcţiei de Arhitectură şi Dezvoltare Urbană Vasile Marina şi Ştefan Tămaş, şef de serviciu, au cam strâmbat din nas.

“Investiţia cu destinaţia de hotel la care se face referire a fost autorizată în condiţiile asigurării spaţiilor de parcare pe terenul proprietate privată, în conformitate cu Regulamentul de urbanism aferent PUG Bistriţa”, atrag atenţia cei trei care aruncă pisica moartă în curtea investitorului, acesta făcându-se vinovat de faptul că nu a respectat autorizaţia de construire.

„Conform HGR 527-2010, privind Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Bistriţa terenul la care se face referire este inclus în Inventar la cap. IA, nr. crt.193, cod clasificare 1.3.7.2, ca strada Strâmbă, parcarea auto dezvoltându-se în lungul şi în prospectul acesteia. În aceste condiţii considerăm ca nu este posibilă şi nu se justifică concesionarea parcării de pe strada Strâmbă”, se mai arată în adresa Direcţiei de Arhitectură şi Dezvoltare care lasă o portiţă deschisă: cele 12 locuri de parcare ar putea fi închiriate de hotel după ce va fi amenajată parcarea şi marcată. Această variantă s-ar putea să nu fie de folos proprietarilor hotelului nu atât la partea practică, cât la aspectul juridic al problemei ştiut fiind faptul că finanţatorii europeni sunt extrem de riguroşi când vine vorba de dat bani.

Numai că noi locuim în România şi întotdeauna sunt înduioşaţi de câte ceva. Aşa că probabil se va găsi o soluţie pentru ca Hotel Navona, al cărui nume provine de la Piazza Navona din Roma, să poată funcţiona.

Cristiana Sabău

  

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.