”O îngrijorare vizavi de această politică fiscală pe care PSD vrea să o implementeze. Ca om de afaceri, am o mică firmă, trăiesc aceleași sentimente ca în 2008, că ne așteaptă vremuri grele. E vorba în primul rând de această tâmpenie cu Split TVA, de luna aceasta cine adorit să opteze a putut să opteze și doar 0,038% din firme au optat pentru acest Split TVA, cu toate facilitățile pe care le trâmbițează toată ziua acest Guvern. Eu nu am o explicație științifică așa cum au ei, dar vă dau una strictă, ca unul care operează. Mi se pare o hoție, adică Guvernul vrea să-și bage mâna în buzunarul meu și al tuturor. Facturez o sumă, colectez TVA 10.000 de lei spre exemplu, dar ca să fac acel produs am cheltuieli cu materiale, materii prime, combustibil și deduc TVA 7.000. Deci eu datorez doar 3.000 de lei la stat în data de 25 a lunii viitoare, banii care până acum puteam să-i folosesc ca și cash flow. Nu vorbesc despre faptul că ei mă păgubesc de acești bani pe care i-aș putea folosi o lună de zile, dar ceilalți 7.000 pe care îi deduc sunt banii mei, cum poate cineva să mi-i blocheze? Ba mai mult, cred că vor să-i și folosească, fiindcă eu nu mai am acces la acest cont. Mi se pare o hoție la drumul mare”, spune consilierul local Sorin Hangan, președintele Organizației Municipale PNL Bistrița.
El a adăugat că o altă măsură care intră în categoria menționată este transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat: ”Nu știu cum vor aduna acești bani de la angajați, pentru că dacă transferă o povară pe umerii lor n-o să mă oblige tot pe mine ca firmă să-i adun. Pe mine ca firmă ca să dau cât e minimum pe economie mă costă în plus 200 de lei, deci lovește și în angajat și în angajator. Când au câștigat alegerile aveau un program mărinimos, iar acum am ajuns în Caracal cu el”.
Începând cu data de 1 octombrie a intrat în vigoare, în primă fază opţional, plata defalcată a TVA. Companiile pot astfel să aplice acum, dacă doresc, pentru split TVA, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 măsura să devină obligatorie. Potrivit Ordonanţei 23, cu excepţia persoanelor fizice, orice persoană impozabilă, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA, va fi obligată, de la 1 ianuarie 2018, să facă plata facturilor primite pentru cumpărări în contul de TVA indicat de furnizor. Măsura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atenţionează că aceasta va bloca economia. Oficialii Fiscului dau asigurări că procesul „va fi lin”.
Eu nu am incredere in nicio lege facuta de Olguta V. Prea repede,prea pe picior,prea multa vorbarie in jurul fiecarei legi.Toate le fac la plesneala.Nici nu au cand sa lucreze ca mai mult timp dezbat,nici oamenii pusi sa o faca nu sunt pregatiti in specialitate ,nici experienta si cred eu nici mare interrs si preocupare nu au ca sa iasa lucrul „bine facut”.