Social

Hramul Mănăstirii Cormaia. Slujba, oficiată de IPS Mitropolit Andrei (FOTO-VIDEO)

De praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Litughie la Mănăstirea Cormaia, care și-a sărbătorit hramul.

La slujba de hram au luat parte numeroși credincioși, oficialități locale și județene.

În semn de recunoștință și apreciere, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul conf. univ. dr. Marin Cotețiu, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la secția Artă Sacră (profesor de restaurare în cadrul specializării Artă Sacră), cel care în ultimii cinci ani a restaurat pictura și catapeteasma bisericuţei de lemn a Mănăstirii Cormaia, cu hramul ”Buna Vestire”, ce datează din secolul al XVII-lea.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/photos/a.3401672116559169/3401672579892456/

Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de Mitropolitul Bartolomeu, cu destinația mănăstire de călugărițe. În cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul ”Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, fiind sfințită în 29 mai 2016.

La Mănăstirea Cormaia mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest lăcaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu. În anul 1762, mănăstirea a fost incendiată și călugării prigoniți, însă bisericuța din lemn a fost salvată. În 2004, bisericuța a fost resfințită, iar în 2014 pictura a fost restaurată integral.

În anul 2015, mănăstirea din Cormaia, situată la 5 km distanță de orașul-stațiune Sângeorz-Băi, a primit o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.

Până astăzi, așezământul monahal a cunoscut o dezvoltare impresionantă, aici vieţuind 28 de maici, stareță fiind stavrofora Sebastiana Sîngeorzan, iar duhovnic protosinghelul Nicodim Sîngeorzan.

Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiţia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Întâia şi a două aflare a capului sunt celebrate în 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în 25 mai.

Praznicul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este asociat unor obiceiuri şi superstiţii, precum interdicţia consumării unor alimente ca varza sau pepenele, ce amintesc de forma capului, şi a folosirii cuţitului.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2617231275210594&id=1542046616062404
https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/3320117508041773

3 comentarii

  • Faptul ca Mitropolitul Andrei incurajeaza prezenta politicienilor la slujbe{in special a psd istilor} si ca se adreseaza special:dle presedine,dle primar etc,nu aduce niciun castig ,nici Bisericii Ortodoxe,nici chiar politicienilor.Oamenii sunt satui de politicieni din media,ar vrea ca macar la slujbe sa fie lasati sa se poata ruga.

  • Nici o distantare sociala la praznic, toata lumea cot la cot. Atunci cand mergi la biserica vrei sa afli acea liniste interioara dar cand vezi ca slujba devine cu iz politic atunci ti se face greata. La biserica poate merge oricine dar cand vezi prezenta mai multor persoane din fruntea partidului psd atunci totul devine politic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.