Mănăstirea Rebra-Parva și-a serbat hramul miercuri 29 iunie, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Slujba a fost oficiată de IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți.
Mii de pelerini au participat la Sfânta Liturghie. IPS Andrei le-a vorbit celor prezenți despre biserica mărturisitoare, amintind și de cele 6 puncte discutate la Sinodul Panortodox din Creta, la care a fost prezent.
La sărbătoarea hramului au participat și senatorul Ioan Deneș și administratorul public al județului, Florin Moldovan.
Printre pelerinii veniți la hramul Mănăstirii Rebra-Parva s-a numărat și un grup de tineri din Cernăuți, aflați în această perioadă în tabără la centrul de tineret „Preot Profesor Ioan Bunea” de la Sîngeorz-Băi. Îmbrăcați în straie populare, aceștia au fost binecuvântați de Mitropolitul Clujului, care le-a împărțit, atât lor cât și celorlalți copii și tineri, cărți de rugăciune.
Mănăstirea Rebra-Parva a fost atestată documentar încă din secolul al XV-lea, dar primele înscrisuri care vorbesc despre străvechiul lăcaş de rugăciune datează din anul 1755. Potrivit specialiştilor însă, mănăstirea a existat cu siguranţă înainte de anul 1700. În 1782 când au fost desfiinţate toate ordinele călugăreşti din Transilvania, catolice sau ortodoxe, călugării au fost alungaţi, dar bisericuţa a rămas intactă. De atunci, mănăstirea a mai fost locuită temporar de călugări până la 1822, când biserica din lemn a fost demontată şi mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află în prezent şi biserica parohială.
În urmă cu un secol, aici se mai puteau vedea urmele unei mănăstiri vechi. În amintirea acesteia, au fost plantaţi brazi şi a fost amplasată o troiţă. Numele i-a rămas peste timp ”La mănăstire”. Mănăstirea Rebra-Parva a fost reînfiinţată în anul 1993 de călugări originari din zonă, dar veniţi de la Mănăstirea Turnu din judeţul Vâlcea. Ei au instituit ca mod de viaţă pravila practicată la Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea unde se copiază modelul Muntelui Athos. Cu acest lucru a fost de acord şi Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului care a aprobat atunci existenţa legală şi canonică a schitului. Mănăstirea Rebra-Parva a devenit loc de pelerinaj, mai ales după ce, imediat după ce a fost construită, în anii 90, o puternică alunecare de teren a distrus o parte din clădirile aşezământului religios.
În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, care a fost târnosită în 2009. În cadrul aşezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii, o bibliotecă şi un arhondaric pentru pelerini. Obștea de monahi este condusă de pr. protosinghel Chiril Zegrean.
29 iunie miercuri !!! Totdeauna Sf. Apostoli Petru si Pavel se sarbatoresc la aceeasi data : 29 iunie !