Economie

”Hrana regilor”, produsă de o familie din Țigău, căutată de tot mai mulți pentru calitate și preț

Sunt tot mai mulți amatori de sparanghel proaspăt de Țigău, motiv pentru care familia care plantase inițial pe 5 ari, a decis să dubleze suprafața ca să facă față comenzilor, ne-a spus Szekely-Veres Kinga Timea care a adus sparanghel murat la Festivalul ”Toamna Bistrițeană”.

Sparanghelul este considerat una dintre cele mai sănătoase legume datorită aportului său nutrițional valoros. Planta de sparanghel este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri, fiind numită și ”hrana regilor”.

”În 2022 am fost pentru prima dată la Toamna Bistrițeană. Anul trecut am lipsit fiindcă am vândut foarte mult sparanghel verde primăvara și nu am mai avut ce conserva, iar anul acesta, am păstrat sparanghel ca să-l punem la murat și să venim din nou pentru că vrem ca lumea să știe că ne-am extins. În loc de 5 ari, avem acum 10 în producție și ne pregătim pentru primăvara următoare. Lumea e din ce în ce mai interesată, dar având în vedere că atât eu, cât și soțul meu suntem și angajați, facem în așa fel încât preluăm comenzi și livrăm o dată sau de două ori pe săptămână la Bistrița sau unde avem comenzi”, ne-a spus Szekely-Veres Kinga Timea, care este funcționar la Primăria Lechința.

În magazine, prețul sparanghelului a fost întotdeauna unul ridicat. În secolul XIX, sparanghelul devenea vedeta dineurilor simandicoase. Brillat-Savarin, politician francez cu renume de gastronom, spunea: „Este cu siguranță foarte bun, dar, la cât costă, doar regii și prinții și-l pot permite”.

Și în hipermarketurile din Bistrița este destul de scump, însă nu și la Țigău, unde cultivatorii vând kilogramul cu 40 de lei.

”Clienții noștri sunt persoane fizice. Restaurantele nu prea includ sparanghelul în meniu fiindcă sezonul lui ține doar două luni, două luni și jumătate, iar puține localuri schimbă meniurile pentru a adăuga un produs nou pentru o perioadă atât de scurtă. Cele care îl au deja sunt foarte puține. În 2022, noi am vândut cu 35 de lei kilogramul de sparanghel, iar anul acesta l-am dat cu 40 de lei, dar l-am dat mai ieftin decât hipermarketurile. Și eu am cumpărat de curând, iar pe 400 de grame am dat 28 de lei. Aceasta în condițiile în care nici calitatea nu e aceeași cu ce am produs noi. Până ajunge dintr-o țară oarecare nu mai are prospețimea celui pe care l-ai cules acum sau de o oră-două. Dar am cumpărat și eu, recunosc, fiindcă nu îl pot păstra proaspăt, doar pus la murat sau sub formă de pastă pentru supă cremă, pastă pe care o pun în caserole”, a spus ea.

Cultivarea sparanghelului nu este complicată, a spus ea: ”E asparagusul care se pune între flori. Acum, aș putea vinde florăriilor cu remorca. E verdeața aceea. Și noi, după ce nu mai culegem, plantele ajung la 2 metri. Toamna se usucă, se îngălbenesc și le tăiem și așteptăm să vină primăvara și căldura când din nou partea aceasta proaspătă. Cu cât e mai proaspăt, cu atât e mai bun. Și noi, în sezonul în care se culege, în fiecare după-amiază de la 18.00, începem să culegem, iar dacă am ales o oră, atunci culegem, indiferent ce zi e, duminică, sărbătoare. Ce azi are 10 cm, mâine are peste 20. Dacă crește peste 20 și ceva, deja face flori și nu mai e calitate, așa încât trebuie să îl arunci. Mai ales dacă este umezeală și căldură, crește de te sperii”.

Și anul acesta, în ciuda secetei, producția a fost foarte bună fiindcă primăvara a fost multă umezeală, dar și căldură: ”Dacă e frig și nu e umezeală, tăiem un 1-2 kg pe zi, însă dacă este cald putem aduna 14-15 kg zilnic. Am avut zile în care am cules 17 kg, dar și zile când am strâns 2 kg, însă suntem mulțumiți”.

Anul acesta, Szekely-Veres Kinga Timea a pus și 150 de borcane cu sparanghel la murat. La ”Toamna Bistrițeană” a vândut un borcan cu 40 de lei.

În satul Țigău mai sunt cultivatori de sparanghel dintre cei care au fost la cules, în Germania, care însă au plantat suprafețe mici și au fiecare propria clientelă formată.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.