Actualitate Recomandări

Hristos a înviat! VIDEO Slujba Învierii la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița

(FOTO) ”Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Învierea Domnului este cea mai importantă și mai strălucită sărbătoare a creştinătăţii, sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul Mântuitorului. Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Anul acesta, pentru prima oară, din cauza stării de urgență instituite pe teritoriul României și a măsurilor luate prin ordonanțe militare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, riturile pascale, inclusiv slujba de Înviere, se desfășoară fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim cu o aeronavă care a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Apoi, un avion a plecat la Sibiu, iar de acolo la Cluj, Timişoara şi la Baia Mare. Aeronava care a sosit din Ierusalim a dus Lumina la Iaşi. Lumina Sfântă a fost luată de la aeroportul din Cluj de secretarul Protopopiatului Ortodox Bistrița, pr. Emanuel Vidican.

Conform acordului dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim a fost distribuită de personalul clerical și voluntarii din parohii celor care au ieșit în pragul casei sau la fereastră, nu în stradă, precum și celor care locuiesc la bloc, prin intermediul unui reprezentant al asociației de locatari.

Slujba Învierii Domnului începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. Imediat după chemarea Veniți de luați lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se citește Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii cântă de trei ori troparul Hristos a înviat! şi se rostește ectenia mare, apoi toţi clericii intră în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

Slujba de Înviere de la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița (de la Coroana), oficiată de preoții Alexandru Vidican – protopop, Nicolae Feier, Vasile Beni și Emanuel Vidican:

https://www.facebook.com/emanuel.vidican/videos/2845956182153544

Noaptea de Înviere la Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” pe de str. Al.Odobescu din Bistrița:

https://www.facebook.com/ioan.pintea.54/posts/2770494306523188

Paștile se distribuie și în prima zi de Paști, duminică 19 aprilie, între orele 06.00 – 12.00.

În prima zi de Paşti, ”A doua Înviere” se săvârşeşte în biserici, tot fără participarea credincioşilor.

Recomandările autorităţilor către cetăţeni sunt să stea acasă şi să petreacă sărbătorile doar alături de cei împreună cu care locuiesc, să nu primească şi să nu facă vizite.

Nu sunt permise mersul la cimitir pentru a aprinde lumânări pe morminte, vizitele de Paști și nici ieșirile la grătare sau picnicuri.

La masa tradițională de Paști pot sta doar persoanele care locuiesc împreună, fără invitarea altor persoane/rude (cu respectarea orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică).

TIMP ONLINE VĂ UREAZĂ

UN PAȘTE BINECUVÂNTAT!

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.