Actualitate Recomandări

Tibi Uşeriu, singurul român rămas în cursa de la Cercul Polar. E în continuare lider

(FOTO) ACTUALIZARE 2:  Tibi Ușeriu conduce în continuare cursa de la Cercul Polar, 6633 Arctic Ultra, cu toate că vântul a început să sufle cu până la 94 de km la oră. Ceilalţi doi români rămaşi în cursă, Florentina Iofcea şi Levente Polgar, au abandonat şi ei după ce Avram Iancu renunţase primul.

Tibi a luat avans față de principalul său urmăritor, irlandezul Patrick O’Toole, și a atins punctul de control nr. 3, McPherson (182 km). Aici parcursul în timp real.

Iată raportul de cursă din ziua întâi, dat publicităţii de Asociaţia Tăşuleasa Social: „Startul s-a dat la ora locală 10:30 (ora 20:30 la noi). Temperatura la start a fost de -18 grade, mult mai cald în comparaţie cu anul trecut (-29 grade).

Din păcate, s-a întâmplat exact ce intuiam: fiind temperaturi decente, au gonit majoritatea mult peste nivelul normal, şi s-au trezit noaptea lipsiţi de energie. Iar prima noapte este fix prin Hurricane Valley, cea mai nasoală zonă din tot concursul din punct de vedere meteo.

Au picat ca muştele. Nu am avut timp pentru statistici, dar aproape jumătate din concurenţi se pare ca au abandonat în prima zi.

Dar să revenim la poveste: Levi, Avram şi Tibi au plecat împreună, primii trei. Imediat după ei venea irlandezul Patrick O’Toole şi apoi restul participanţilor.

Tibi, când se simte urmărit, intră pe modul de luptă şi goneşte ca să scape de urmăritori, aşa că viteza cu care s-a plecat a fost foarte mare, mult mai mare decât cea de anul trecut. După 30 de minute Levi îşi dă seama că ritmul e prea ridicat şi încetineşte, iar după o oră, încetineşte şi Avram Iancu. După 3 ore de cursă irlandezul recuperează teren, trece de Avram Iancu şi ajunge al doilea după Tibi, aşa că Tibi continuă sa meargă tare, având acum alt urmăritor.

Primul punct de control este la Cercul Polar şi este situat la 37 km de la start. Tibi ajunge primul aici, într-un timp halucinant, cu 12 minute mai bun ca anul trecut. În 10 minute pune apă fierbinte în termosuri şi pleacă mai departe. Avram Iancu ajunge după o oră, iar Levi după încă 10 minute. Pleacă şi ei rapid de aici.

Din păcate exagerările din prima etapă îşi spun rapid cuvântul. Avram Iancu face întindere la gambă şi, în final, abandonează pe la miezul nopţii.

Levi este aruncat cu tot cu sanie afară de pe drum de patru ori. Ultima dată nu mai reuşeşte să îşi scoată singur sania din zăpadă, aşa că apasă butonul de ajutor de pe GPS. Organizatorii consideră că în aceste condiţii viaţa lui este în pericol şi îl scot din cursă pe la ora 11. Vântul bătea cu aproximativ 100km la oră. Florentina abandonează pe la ora 12. Încă nu ştim motivul abandonului, probabil tot vântul e problema, dacă Levi nu s-a descurcat singur, pentru o femeie este şi mai greu. Din păcate, am rămas doar cu Tibi în cursă încă din prima zi. Este o cursa dementă, de o brutalitate greu de imaginat.

După cum spuneam şi anul trecut, a doua etapă este extrem de dificilă, ea străbate faimoasa Hurricane Valley, faimoasă nu prin peisajele ei, ci prin temperaturile extrem de scăzute şi vânturile katabatice care o străbat. După cum aţi şi văzut, concurenţii au fost suflaţi cu tot cu sanie de pe drum …

Tibi conduce cursa, iar irlandezul e în spatele lui cu aproximativ 40 minute.

Tibi ajunge în CP2 cu o ora şi 30 minute mai repede faţă de anul trecut, o viteza extraordinar de bună, ajutat (zicem noi) de faptul că irlandezul a stat tot timpul în spatele lui. Tibi nu suportă să fie urmărit, aşa că a gonit În CP2 Tibi stă puţin, ia apă şi merge mai departe. Planul lui de cursă este să doarmă numai la CP3, pe la kilometrul 180.

Aici dă şi primul telefon, în care ne povesteşte cât de brutale au fost vânturile în prima noapte, dar cu un tonus extrem de bun şi cu simţul umorului la cote înalte. Era plin de energie şi avea chef de alergat, aşa că nu a stat la telefon ca să îl înregistrăm. Are o treabă de rezolvat acolo. L-am întrebat cum se simte, dacă e totul ok, şi a răspuns : „Păi e început de cursă, de ce mă întrebaţi aşa ceva acum ?”Cum să nu-l iubeşti?

În acest moment este în a treia etapă, în care are de parcurs o distanţă de aproximativ 70km până la Fort McPherson, distanţă pe care o va parcurge în aproximativ 16 ore.

E prea devreme ca să tragem concluzii categorice, dar până acum a parcurs traseul într-un timp mai bun ca anul trecut, deci merge foarte bine. A reuşit să păstreze un ritm foarte bun peste noapte, deşi condiţiile meteo au fost extrem de dificile.

Irlandezul este în urma lui Tibi cu aproximativ 4 ore în acest moment.

Acum, la ora 2 noaptea, când mie îmi pica ochii în gură de somn şi mi se pare greu să scriu nişte cuvinte pe o foaie de hârtie, Tibi este la kilometrul 150 şi se deplasează cu 4.4km/oră. Am vrea sa putem spune că suntem şi noi la fel de proaspeţi ca si el. În mod normal, Tibi va ajunge în CP3 sâmbătă dimineaţa pe la ora 9-10 (ora RO).

La telefon Tibi ne-a spus că vă iubeşte pe toţi şi să vă îmbrăţişăm, aşa că ne facem datoria să vă transmitem asta, cu mare drag! Revenim cu veşti de îndată ce le avem. Pâna atunci, vă dorim o zi minunată!”

Primul român care a părăsit concursul a fost Avram Iancu. Abandonul sau relativ rapid a surprins pe toată lumea.

Aimx.ro a vorbit cu omul care a înotat Dunărea de la izvoare la vărsare:”La mine este foarte simplu. S-a plecat tare de la start și am mers împreună cu Tibi într-un ritm alert. Mă simțeam foarte bine. La kilometrul 11 însă, am simțit cum cineva îmi bagă parcă un cuțit în gambă. Am tras într-un picior de la kilometrul 11 până la 68. Mi-am dat seama însă că nu am ce face și am fost nevoit să mă retrag.”

Levi, prima persoană din lume cu handicap aflată la startul competiției, și-a încheiat participarea la kilometrul 110. Levente Polgar a apăsat butonul de SOS după ce rafalele de vânt l-au aruncat pur și simplu de pe traseu atât pe el cât și sania. De mai multe ori.

”Am prins un vânt extrem de puternic. Mi-a aruncat sania de vreo 4 ori. Am văzut ce înseamnă iadul adevărat. Vizibilitatea era 0. Nu vedeam absolut nimic. A venit doctorul și mi-a zis că îmi este viața pusă în pericol și m-au retras. I-am rugat să mă lase să termin competiția măcar onorific, fără să fiu în clasament, doar să mă ajute să-mi scot sania de pe unde era. Le-am arătat degetele de la picioare, de la mână. Eram ok și într-o poziție bună. 5 kilometri mai aveam și scăpam. Am dat de pământ cu toată încrederea oamenilor. Mi-e rușine în fața tuturor celor care au avut încredere în mine. Îmi vine să întru în pamant“, a spus vizibil emoționat și afectat Levi pentru aimx.ro.

ACTUALIZARE 1 6633 Arctic Ultra – Tibi Ușeriu a ajuns primul la Punctul de Control nr. 1, Cercul Artic, situat la 36 km de linia de start. El a plecat imediat spre al doilea punct de control, James Creek, distanța fiind de 78 km. Ultramaratonistul bistrițean încearcă să câștige pentru a treia oară consecutiv cea mai dură cursă din lume folosind tactica de succes de la precedentele ediții: start în forță, avans cât mai mare față de urmăritori.

 

Avram Iancu s-a retras din cursă între PC 1 și PC 2, la fel ca și Didier da Costa.

Iată situația la PC 1 (Cercul Arctic):

Față de anii trecuți, traseul este mai lung, pe o rută modificată, sosirea fiind estimată pentru 17 martie: Eagle Plain (start) – Cercul Arctic (Punctul de Control 1, 36 km) – James Creek (PC 2, 114 km) – Fort McPherson (PC 3, 182 km), Mid-Point Peel River (PC 4, 258 km) – Aklavik (PC 5, 339 km) – Inuvik (PC 6, 459 km) – Gateway (PC 7, 529 km) – Tuktoyaktuk (sosire, 617 km).

 

ŞTIREA INIŢIALĂ La nouă ore după stratul cursei 6683 de la Cercul Polar, Tibi Uşeriu preluase conducerea şi avea un avans de 2 km în faţa lui Patrick O’Toole din Irlanda. Avram Iancu și Levente Polgar erau la 5 km, respectiv la 6 km în spatele celor doi, au anunțat organizatorii.

Urmăritorul lui Tibi este Patrick O’Toole, de 43 ani, din Irlanda, câştigătorul Marathon des Sables (MDS) din 2014. Aceasta a fost catalogată acum câţiva ani de Discovery drept cea mai grea cursă de anduranţă din lume. Este vorba despre 250 de kilometri de alergare în şapte zile (şase etape), sub soarele arzaăor al deşertului Sahara. Cei care se încumetă să ia startul, aleargă având în spate un rucsac cu toate cele necesare supravieţuirii unei săptămâni în desert: haine, sac de dormit, mâncare, kit de supravieţuire. Organizatorii pun la dispoziţie doar apa (care este raţionalizată), asistenţă medicală la nevoie, iar la finalul fiecărei zile, adapost în corturi berbere.

„Vremea este frumoasă, dar prognoza pentru următoarele 12 ore anunţă viscol, vânt cu viteză de 40 până la 70 de km la oră și vizibilitate zero”, mai scriu organizatorii 6633 Arctic Ultra.

La cursa de 617 km s-au înscris 23 de competitori. Unsprezece dintre ei au mai participat în trecut la 6633, unul a terminat în 2010 proba de maraton, unul a terminat şi a câștigat proba de 120 mile, opt au abandonat în trecut la proba lungă şi încearcă acum iar, respectiv Tibi care a câştigat-o de două ori.

Ceilalţi 12 sunt pentru prima dată la 6633. În această categorie sunt si ceilalţi trei participanţi din România: Levente Polgar, Florentina Iofcea şi Avram Iancu. Mai sunt 4 înscrişi la cursa 120mile+, ceea ce înseamnă că în momentul în care vor ajunge la finalul celor 120 mile, vor decide dacă se opresc sau dacă merg mai departe în cursa de 617 km. Teoretic sunt încă 4 potenţiali concurenţi la proba lungă, se arată în jurnalul cursei scris de Mircea Gherase şi publicat de Tăşuleasa Social.

14 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.