”Marea de la munte” este sloganul sub care a devenit cunoscută în ultimii ani Colibița, un ”tărâm mirific” despre care se spunea că ”rivalizează cu stațiunile din Elveția”. Un lucru a omis să spună cel care a încercat să atragă turiști în felul acesta: că el însuși deversează ape uzate, fecaloide, în lacul de acumulare din care este alimentat cu apă și orașul Bistrița.
Este vorba de nimeni altul decât Vasile Coruțiu, patronul SC Cor-Adyana SRL, firmă care a fost amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu, cu 80.000 de lei de Apele Române și cu 10.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică după ce toate cele trei instituții s-au convins că din resortul de trei stele se deversau ape uzate în lac.
Un lucru care era bănuit de mulți a ieșit la iveală după ce la Pro TV a apărut un reportaj despre tabloul cu țevi care dădeau în lacul golit de apă. În materialul realizat de Pro TV, însuși Vasile Coruțiu declara: „Fiecare trebuie să fie responsabil şi să menţină curăţenia lacului. Privaţii sunt mai greu de controlat, dar şi ei ar trebui să respecte.”
Culmea ironiei tocmai el a fost prins încălcând legea în zilele de 7 și 8 martie a.c. când instituțiile s-au dus să vadă dacă e adevărat sau nu ce s-a văzut la televizor. Referitor la țevile respective care au apărut în imagini, acestea se pare că ar fi avut rol de drenaj.
Au fost găsite însă și alte țevi cum a fost cea de la Fisherman’s Resort. Pur și simplu, printr-o conductă se deversau în lac ape fecaloid-menajere.
Garda de Mediu a dat cea mai mare amendă, de 100.000 de lei. Iată ce a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraș, justificând sancțiunea: ”Societatea comercială nu respecta condiția referitoare la gestionarea apelor fecaloid-menajere, iar pentru acest fapt a fost sancționată cu 100.000 de lei”.
Instituția a mai dat o amendă de 60.000 de lei și firmei care a montat conductele de drenaj – care au apărut în reportajul Pro TV – întrucât nu deținea acte de reglementare pentru lucrările făcute acolo.
La rândul ei, medicul Anca Andrițoiu a spus că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au aplicat o amendă aceleiași firme a omului de afaceri Vasile Coruțiu în cuantum de 10.000 de lei: ”Am recoltat probe pe care le-am analizat în laboratorul Aquabis care e acreditat Renar pentru ape uzate. Am găsit trei probe neconforme cu un nivel mare de amoniu și materii în suspensie, ceea ce contravine legislației. Am dat o amendă de 10.000 de lei pentru că nu au aplicat normele sanitare în ce privește gestionarea apelor uzate și a deșeurilor”.
Firma lui Coruțiu a mai fost amendată și de Apele Române: ”În data de 07.03.2019 a fost identificată o conductă îngropată prin care o societate comercială evacua prin pompare ape uzate menajare din bazinul vidanjabil. Conducta a fost dezafectată de către inspectorii aflați la fața locului și fapta constatată a fost sancționată contravențional, conform Legii Apelor 107/1996, cu o amendă în valoare de 40.000 lei. La circa 100 de metri în amonte de societatea sancționată, s-a identificat o altă conductă, dar prin care nu se evacua apă la data controlului, inspectorii procedând la blindarea acesteia ”.
Într-un comunicat al directorului general al Administrației Naționale ”Apele Române” Victor Sandu, care a dispus un control în zona Acumulării Colibița în urma unor informații apărute în spațiul public referitoare la posibile deversări de apă menajeră în apa lacului, se mai arată că au mai fost inspectate 13 obiective aparținând operatorilor economici care, la data controlului, nu desfășurau activități, nefiind posibilă identificarea de evacuări de ape uzate în lacul de acumulare Colibița.
”În data de 08.03.2019 o altă societate comercială a fost sancționată contravențional cu 80.000 de lei pentru instalarea unei conducte fără act de reglementare. De asemenea, s-a dispus dezafectarea, în maximum 48 de ore, a conductei amplasate în cuveta lacului fără avizul de gospodărire a apelor și prezentarea dovezii de îndeplinire a măsurii la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud.
Tot în data de 08.03.2019, verificându-se la pas malurile acumulării, au fost identificate 4 conducte prin care la data controlului nu se evacua apă. În urma verificării, s-a constatat că acestea aparțin unor case de vacanță care la dată inspecției nu erau locuite. Conductele au fost blindate de inspectori.
În cadrul acțiunii de verificare a malurilor acumulării Colibița nu au fost identificate garduri pe zona de protecție a acesteia, operatorii economici inspectați fiind atentionați să mențină permanent limita impusă. Totodată, s-a realizat o filmare aeriană cu drona care confimă faptul că la data verificării nu existau și alte conducte prin care să se evacueze ape uzate”, se mai arată în comunicat.
În perioada 2016-2017, SGA Bistrița-Năsăud a încheiat 71 de procese verbale de control și a aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 180.000 de lei (la trei operatori economici și trei persoane fizice).
Rezultatele controalelor au fost anunțate, miercuri, la Prefectura Bistrița-Năsăud, ocazie cu care prefectul Ovidiu Frenț a spus că există tot interesul ca lucrurile să fie puse în ordine la Colibița întrucât din lacul de acumulare sunt alimentați cu apă 115.000 de locuitori, iar zona are mare potențial turistic fiind declarată stațiune de interes local.
”Au fost sancționate persoanele care încălcau normele legale. Dificultatea majoră a constat în faptul că proprietarii nu erau de multe ori prezenți, nu puteai intra să le controlezi fosele septice și atunci putem spune că este o muncă continuă de supraveghere. Când îi găseai acasă, ridicai capacul de la fosa septică și nu știai unde se duce, dacă există un supraplin, dacă se deversează acele ape. Și atunci am luat-o invers cu contractele de vidanjare și am văzut cine vidanjează. Sigur că e foarte greu să demonstrezi că unul care nu vidanjează merge sau nu merge vara pentru că toți spun că nu au mers și nu li s-a umplut fosa. Nu pot pune un om la fiecare cabană să vedem câte zile pe an e locuită, dar chiar și așa lucrurile s-au mișcat. Este o creștere de peste 60% la contractele de vidanjare (de la 19 în 2017 la 33 în 2018), deși ele nu mă satisfac și sunt într-un număr încă mic. Sunt controlate acum cu scăderea volumului de apă și acele conducte care au creat probleme de interpretare. Ca o concluzie a mea generală: cred că situația nu este un dezastruoasă, nu este pericol asupra sănătății publice calitatea apei la Colibița, nici asupra speciilor de animale și plante din această zonă care e și sit Natura 2000, dar există acești câțiva iresponsabili pe care trebuie să îi sancționăm de fiecare dată când vor mai încălca aceste norme”, a spus Ovidiu Frenț.
În jurul lacului Colibița sunt peste 270 de case de vacanță și 109 case la Mița, în cele două zile fiind verificate doar o mică parte dintre ele.
Foto credit principal: Darius Cîrmaci
Prefectul, plin de importanță însoțit de un cîrd de aplaudaci, afirma la tv. că țevile care încolțeau din pămînt în malul lacului sunt pentru scurgerea apelor pluviale-aceasta fiind concluzia „specialiștilor” de la Mediu. Nu o mai apăsat și butonul care-i zgîlțîie înțelepciunea ca să-și deie seama că nimeni nu-i nebun să cheltuiască o grămadă de bani pentru ceva ce poate fi rezolvat săpînd un șanț.
În fine, zarurile fiind aruncate, să le caute cine vrea. Chestia e că nu știu dacă prefectul și cei care taie și spînzură prin BN au atîta bărbăție să ia o hartă a lacului și să stabilească „de aici încolo nici o proprietate, nici un gard. 10 metri de la luciul apei este domeniu public ce va fi transformat în alee pavată”. În acest fel nimeni nu va putea săpa să-și îngroape țevi de evacuare sau preluare de apă pentru că s-ar vedea imediat. Iar pentru respectare să fie angajați paznici care să patruleze malul lacului în trei schimburi.
Niciodata colibita nu se va ridica la nivelul lacurilor din elvetia… chiar daca rahatul nu va mai ajunge in lac… ne lipseste civilizatia si respectul pentru natura. Cu privati sau mari gazde care au vile si cabane si care arunca cacatul in lac niciodata nu vom avea un lac cu apa cristalina. S-a ajuns aici din cauza incompetentei bugetarilor care freaca menta in birouri asteptand salarul si vacantele. Incompetenta la stat a ajuns la maxim.
A intrat pe țeavă (conductă) omul cu bărbile.
Ștătea la pândă, în umbră, ca șobolanii, ronțăind, probabil cotizând pentru a fi ”omis”.
Altfel nu se explică cum de nu s-a putut constata până acuma ceea ce vedea toată lumea.
Mulți zic că la casa ceea-i putredă și fundația , nimic nu pare-a fi curat și că rahatul a fost abia scormonit.
Declaratiile au fost facute ca sa priceapa bine toti sustinatorii de partid si de Stat cum ca persoane neavizate adica unii ecologisti si PRO TV au dezinformat opinia publica. Nu este vorba de mine personal. Avem si alti colegi si pescari in asociatii care vad si stiu de ani de zile ce se intampla acolo. Comisia LU PESTE PRAJIT (com. Colibita) este departe de aflarea adevarului in profunzime. Si nici nu doreste asta. Ne-am inscris pentru data de 27 martie la sedinta de COLEGIU PREFECTURAL mai multe entitati care apara MEDIUL, sa-i spunem domnului Prefect si comisiei cum sa lucreze si ce trebuie sa faca. Sunt habarnisti baietii si nu au chef sa fie deranjati.Aici nu este vorba numai de doi agenti, care au fost gasiti tapi ispasitori. Practic fiecare imobil care detine o fosa septica trebuie sa aiba contract de VIDANJARE exact ca si la gunoi.
Cine / care e al 2- lea agent???
Măsura blindării țevilor găsite nu satisface rezolvarea problemei, trebuie desființate acum, când încă se văd, datorită scăderii nivelului apei. Nu există certitudinea că după ce apa se va ridica la nivelul normal de exploatare, cei care au țevile blindate nu vor găsi o metodă de distrugere a ”dopului”, iar poluarea va continua ca până acum. Sancționat ar merita șă fie și șeful Comisiei Colibița, care s-a plimbat cu membrii comisiei până la Marea de la munte, s-a bucurat de aerul ozonat și de priveliștea superbă a locurilor, au serevit una-două mese bogate, s-au întors la Bistrița, au lucrat vreo trei-patru zile la raportul comisiei și au încasat diurna pe o săptămână (poate și cazare) petrecută mai mult la Bistrița, apoi au prezentat rezultatele comisiei (adică nimic în neregulă, totul OK), iar după aceea, până a venit TV-ul, care a ”tulburat puțin apele mării de la munte” au trăit liniștiți și fericit, la fel cum vor proceda și de acum încolo, cu conștiința care nu i-a luat la rost, poate pentru că nu au așa ceva.
În continuare vă voi da un pont, pentru descoperirea unei escrocherii și iresponsabilități săvârșite, pentru care încă este în desfășurare un proces, pentru o faptă și mai ticăloasă, ai cărui protagoniști sunt, primarul Vasile Labă în calitate de pârât și Nicolae Turja în calitate de reclamant, proces care se tărăgănează de cca. trei ani. Este vorba de construcția celei mai mari prostii de pe lume, un bazin de depozitare a gunoiului de grajd al gospodăriilor populației, apoi la timpul potrivit pentru fertilizare, de transportul acestuia pe terenurile agricole ale gospodarilor. Cel mai grav lucru este însă că construcția acestui bazin a avut aprobările necesare de la toate organele, inclusiv de la AJPM B-N și amplasat tocmai la altitudinea cea mai ”potrivită” încât scurgerile accidentale să polueze întreg bazinul hidrografic al Văii lui Tănase, care trece prin localitatea Dorolea și se varsă în râul Bistrița Ardeleană/Transilvană. Dacă cei în măsură să verifice această escrocherie care a fost dezvăluită într-o perioadă destul de îndelungată de mass media județeană, ar avea interesul să verifice dosarul aflat pe rol, ar afla lucruri deosebit de grave petrecute sub ochii ”ageri” ai celor care au asigurat realizarea acestui posibil dezastru ecologic. Poate prezintă pentru cineva interes. Bazinul se găsește la hotarul dintre comunele Bistrița-Bârgăului și Livezile, pe Blidireasa, iar de acolo începe Pădurea Simegea și bazinul hidrografic al Pârâului Dănău (Tannen Bach=Pârâul Bradului).
Concluzia finala ; cacat cu zama care curge in lac nu apa pluviala de la Dumnezo. Asa e domn prefect ?
Trebuie închisă băcănia cu totul, nu blindată țăgea !
Lacăt pe ușă că ș-așa n-o dat (mai) nimic la stat.
Sau o dat la reprezentanții lui ? Nu știm, ne întrebăm.
Toate penisiunile fără contract de vidanjare ar trebui închise/suspendate până la prezentarea unui astfel de contract.
Chiar dacă zic că n-au activitate. La unele nu găsești loc cu zilele dar ele n-au activitate (fiscală).
La Coruțiu e vorba de un proiect turistic integrat. Cu fecalele din fosă Coruțiu hrănește peștii pe care apoi îi servește turiștilor care turiști pot apoi să se scalde în lac în apele încălzite cu fluidele din conducta care vine de la budă.
Din aproape 300 cabane + Mita… ati verificat 7 si ati amendat 2????
Vorbesti de 14 + 33 vidanjari… in cativa ani… restul de 400 aprox ce fac? Isi mananca rahatul??? Clar fac ceva ilegal… daca nu-l prinzi in flagrant nu-l poti trage la raspundere cand faptul este evident????
Gasesti tevile acolo si presupui ca le-a pus Iulia Albu pe post de design subacvatic???
Cat de fatarnici puteti fii voi? De la prefect, garda, agentie, consiliu judetean, primarie bargau, politie, pompieri, aquabis… si alte institutii????
Repet… dati publicitatii la protv lista celor care au tevi… + toti cei care nu au vidanjat in ultimii 2-3 ani…
Lasa datele de pe 2019… irelevant!!!! Pot sa presupun ca in ultimele 2 saptamani aquabisul are mai multe comenzi de vidanjare la Colibita decat a avut in ultimii 20 ani!!!! Am dreptate???
Prefectule… trage la raspundere toate organele pomenite de mine mai sus… cu amenzi si dosare penale si cu desfacerea contractelor de munca (da!!!! Tre sa-i dai afara pe toti… Ok… altii mai buni si mai cinstiti!!!!) Ia masuri drastice… nu mai trage mata de coada… si ai sansa sa iesi primar pentru urmatorii 20 ani!!!!
Uni-s născuți ”jmekeri”; și le ține, se pare.
Dar asta-i genocid curat, că mii de oameni (zeci , poate sute de mii) beau apă provenind din buda colibița.
pe care dintre sarantocii de la buget cu salarii de zeci de mii de lei va tine sa faceti un grafic cu evolutia cazurilor de hepatita aparute în rândul populatiei din avalul lacului din perioada de când s-au deschis aceste „statiuni” si pâna acum?
si sa comparati acest grafic cu un alt grafic realizat pe restul judetului care nu bea apa cu cacat?
hai sa vedem, care aveti tupeul.
V-au trebuit zeci de ani sa aflați lucruri care trebuia sa le verificați conform fisei postului !
Ati primit salarii, prime si sporuri in toti acești ani pentru a vedea ceea ce , spre rușinea voastră , v-au arătat contribuabilii ! da ! Cei ce v-au plătit salariile va fac si munca voastră ,putorilor !
Unde ati fost pana azi , rapanosilor ?
Sunteți egali cu ce iese pe țeava !
Cacat !
Teava de la vila lui raducu moldo ati gasit-o dragi tovarasi bugetari??? Cautati si la vila lui. Cautati si la hotelul ala nou butic…
Administrația are o problemă de credibilitate.
Nu poți spune o zi, sunt țevi de colectare a apelor uzate iar în câteva zile informezi populația că ai amendat…
Nesimtit, lipsit de educatie si respect. Acesta este marele Administrator Corutiu
Rabinul si Alan – Dala cum de nu comentati nimic ? Pe acest subiect nu aveti de pus intrebari autoritatilor ridicate in slavi de voi ?Aici nu va pricepeti sa atacati pe la spate pe cei care se implica ?
Te caci zeci de ani în apa bistrițenilor și scapi cu o amendă micuță. Sau nici măcar, că faci contestație. Otrăvirea apei în formă continuată și premeditată este un act de terorism și ar trebui pedepsită ca atare.
Acest domn Corutiu este un tepuitor. Si imi asum ceea ce zic.
Stiti ca acum vreo doi ani a fost o emisiune pe Antena in care niste „vedete” au construit o camera (pe mosia lui Corutiu) pentru o tanara ce provenea dintr-un Centru de copii? Aia au stat acolo, au mancat, au baut, s-au facut ca lucreaza, Dedeman a donat mobilier, aparatura si obiecte sanitare pentru acea camera etc Care se presupunea ca este a fetei.
Ia ghiciti cine si-a insusit camera? Da! Domnul cu barba. Nici macar aparatura nu i-a dat-o fetei, ca el a zis ca „au mancat aia o saptamana la el si i-au facut gaura”. De stat, nu a stat deloc. Probabil acum o inchiriaza pe bani domnul Fisherman/
o sa fie luate masuri, o sa fie verificat
oricum toata reclama s-o facut pe bani.. ma refer la pacaleala cu marea de la munte..
e fain daca te uiti doar spre calimani, in rest kitch la nivel de amatori
imi place la mita exista vile faine ,vechi
da toata lumea se oprea la fisherman ca de acolo era drumul bombardat