Actualitate Economie

Alte excavatoare în aria protejată Someşul Mare. O firmă a lui Traian Larionesi va săpa la Ilva Mică

Aria protejată Someşul Mare este, aşa cum se ştie deja, "raiul balastierelor". O firmă a omului de afaceri Traian Larionesi care deţine "Frasinul" va săpa, în curând, în albia minoră de la Ilva Mică a râului ca să scoată pietriş şi nisip. Compania a cerut deja acordul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud anunţă, pe site-ul său, că SC Austroforest International SRL, a depus o solicitare de mediu pentru proiectul  „Exploatare nisip şi pietriş” în Ilva Mică, extravilan, albia minoră a râului Someşul Mare, perimetrul temporar de exploatare „Ilva 1”. APM îi invită pe cei interesaţi să depună sesizări, în cazul în care au, la sediul instituţiei. Cum probabil că nimeni nu va face acest lucru, firma omului de afaceri Traian Larionesi, patronul Frasinul, va primi acordul de mediu în baza a tot soiul de excepţii de la regula potrivit căreia în zonele protejate nu ar trebui să se intre cu excavatoare şi buldozere.

Aria protejată Someşul Mare se întinde pe teritoriul oraşului Năsăud şi al comunelor Feldru, Ilva Mică şi Rebrişoara. Zona a fost declarată sit de importanţă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România şi se întinde pe o suprafaţă de 149 hectare. Situl conservă habitate naturale de tip: păduri dacice de fag şi protejază specii importante de peşti printre care: zglăvoaca, porcuşorul de vad, chişcarul, dunăriţa şi lipanul.

În cea de-a cincea sesiune de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare, respectiv custodie, a ariilor naturale protejate de interes naţional şi comunitar au putut fi depuse cereri pentru Someşul Mare Superior, Someşul Mare, Şieu – Budac, pajiştile Sărmăşel – Milaş – Urmeniş, însă nu a fost desemnat niciun administrator pentru ele.

A existat o singură cerere pentru aria protejată Şieu-Budac din partea Asociaţiei GAL, însă aceasta a fost respinsă de ministerul de resort. Ca urmare, e liber la săpat în albiile tuturor râurilor! Sunt protejate doar teoretic.

2 comentarii

  • au bani,sunt oameni puternici….nu are nici un rost sa ne mai exprimam vreo opinie intrucat tot ei castiga intotdeauna….societatea in care traim este una materialista in care banul intodeauna trimfa inaintea altor valori……asa ca nu are rost sa mai obosim tastatura si radarea dumneavoastra…..

  • Nu ca urmare a lipsei custozilor e liber la mutilat natura ci ca urmare a faptului ca APM Bistrita Nasaud este o institutie de impostori. Ei ar trebui sa respinga emiterea acordului de mediu pentru ca OUG 57 interzice afectarea speciilor de pe lista sitului si evident ca speciile de pesti sunt afectate de mutilarea raului. E simplu ca buna ziua! Trebuie doar putina constiinta sau stat de drept, dar se pare ca lipsesc ambele. Cea mai mare tragedie a acestei tari din ce in ce mai putin frumoase este ca cei ce decid asupra naturii n-au nici cea mai mica consideratie pentru natura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.