Cel puțin două anotimpuri își dau mâna în Munții Rodnei în această iarnă atipică. Pe creste e zăpadă, iar la poale iarbă verde și chiar flori. Cel puțin așa reiese din fotografiile postate de Dorel Bâzga, coordonatorul Cercului de Agrobiologie al Clubului Copiilor din Sângeorz-Băi.
”Din punctul de vedere al anotimpurilor, munții sunt un fel de 3 în 1 cu balsam. Trinitate divină. Pe creste e zăpadă viscolită, iar la poale, fâneață înflorită. Pe 20 noiembrie fotografiasem 20 de specii de plante înflorite. Revenind iar în acea zonă am reușit să imortalizez 10 specii, printre petice de nea. Cu o floare nu se face primăvara dar cu zece se face iarna? Hmm… Natura e mereu surprinzătătoare!”, a scris Dorel Bâzga.
În 11 decembrie, celebrăm Ziua Internațională a Muntelui. Proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU, sărbătoarea urmărește să încurajeze comunitatea internațională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a aduce în atenția publicului rolul extrem de important pe care munții îl au în viața noastră, atât din perspectivă ecologică, cât și economică.
Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în direcția spre o creștere economică sustenabilă. Nu numai că furnizează mijloace de subzistență și asigură un condiții decente de viață pentru 915 milioane de oameni care trăiesc la munte din întreaga lume, adică 13% din populația globală, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogății naturale.
În România, munții acoperă aproape o treime din suprafața țării, aproximativ două milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități. Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.
Deși munții furnizează o serie întreagă de resurse indispensabile omului, studiile arată că acestea vor deveni insuficiente în următoarele decenii. În același timp, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale. Statisticile arată că, în țările în curs de dezvoltare, o persoană din trei dintre locuitorii de la munte este vulnerabilă în fața nesiguranței hranei și se confruntă cu sărăcie și izolare.
Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităților durabile care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, precum și de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuție la degradarea ecosistemelor fragile din munți.
Adaugă comentariu