Comuna Spermezeu a fost duminică în sărbătoare. Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop și Mitropolit Serafim, mitropolitul Germaniei și al Europei Centrale și de Nord, şi Prea Sfinţitul Episcop Macarie Drăgoi, episcopul Europei de Nord, însoțiți de un sobor impresionant de preoți, au oficiat liturghia la biserica ortodoxă din localitate.
La slujbă au participat preşedintele CJ, Radu Moldovan, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, secretarul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii, secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, şi alţi oficiali.
”Comuna Spermezeu în sărbătoare! Nu multe localități din România se pot mândri cu un eveniment de talia celui de la Spermezeu, unde Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop și Mitropolit Serafim, Mitropolitul Germaniei și al Europei Centrale și de Nord, şi Prea Sfinţitul Episcop Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, însoțiți de un sobor de preoți, au oficiat liturghia la biserica ortodoxă din centrul localității. O atmosferă plină de har, de oameni autentici îmbrăcați în frumoase costume populare și clipe în care raiul pare că a coborât pe pământ. Felicitări tuturor organizatorilor acestui minunat eveniment și în mod special oamenilor de pe Valea Țibleșului care au înnobilat prin rugăciunea lor Taina Sfintei Liturghii!”, a menționat Radu Moldovan pe Facebook.
„Mii de oameni de pe Valea Țibleșului, dar și din locuri îndepărtate, au fost prezenți la Sfânta Liturghie. M-am bucurat de reîntâlnirea cu dl. preşedinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, cu dl. ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, de reîntâlnirea cu oamenii minunați ai acestui ținut. Sincer, am trăit momente de mare emoție și înălțare sufletească aici pe valea copilăriei mele”, a scris pe Facebook Alexandru Pugna.
„Astăzi, 29 iulie 2018, în localitatea Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, am participat la Sfânta Liturghie într-un sobor de slujitori, având în mijlocul nostru doi ierarhi deosebiți ai Bisericii Ortodoxe Române din Diaspora: Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, mitropolitul Germaniei și al Europei Centrale și de Nord, și Preasfințitul Părinte Macarie, episcopul Europei de Nord, colegul nostru de școală.
Dacă pe episcopul Macarie îl cunosc foarte bine și am mai slujit împreună Sfânta Liturghie, pe mitropolitul Germaniei nu am avut ocazia să-l întâlnesc până azi, cunoscându-l doar din cărți și conferințe publicate. Știam că este un om deosebit și un slujitor al Bisericii aparte, iar astăzi m-am convins deplin. Atât în slujire și în predică, cât și în relaționarea cu oamenii, mitropolitul Serafim este omul lui Dumnezeu, care știe să transmită bucuria de a fi împreună în comuniune cu Hristos.
În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Serafim a arătat natura relației cu Hristos a omului în Biserică, generatoare de bucurie a mântuirii în această lume secularizată. Iar actul cel mai important al acestei relaționări este împărtășirea cu Trupul și Sângele Său la Sfânta Liturghie. Primirea Euharistiei și integrarea în fluxul de viață a Preasfintei Treimi este ceea ce lipsește astăzi cel mai mult în viața creștină ortodoxă, căci credincioșii s-au obișnuit cu un tip de relație spirituală cu Hristos, ceea ce este insuficient. Aceasta este o mare ispită a celui rău, care știe că este imposibil să-i determine pe oameni să nu mai creadă în Hristos, dar îi poate convinge prin raționamente pietiste sau printr-o comoditate fără substanță să se apropie rar de Sfânta Împărtășanie și să stea departe astfel de comuniunea euharistică cu Hristos. Și atunci, oamenii nu mai au bucuria de a fi împreună cu Hristos în Biserică, iar atenția lor este deturnată spre alte aspecte nesemnificative. Astăzi, Părintele Serafim a rostit anaforaua liturgică (rugăciunea centrală a Liturghiei) cu voce tare, conștientizând credincioșii participanți de importanța actului și creând o atmosferă spirituală deosebită. Eu m-am convins pe deplin: omul acesta este un slujitor al lui Dumnezeu cum rar întâlnim în lumea noastră. Un arhiereu care-L aduce pe Hristos în mijlocul nostru!”, a scris pe Facebook inspectorul de religie Adrian Cherhaţ.
Parohia Ortodoxă Română Spermezeu din Protopopiatul Beclean este atestată documentar pentru prima dată în anul 1456 în actul Conventului din Cluj-Mănăştur, sub denumirea de Ispanmezew (în traducere liberă „Câmpul Comitelui”) . Forma românească „ Szpelmezeu”apare pentru prima dată în „ Statistica românilor” din anul 1750, facută de vicarul episcopesc Petru Pavel Aron. Denumirea „Spa(e)rmezeu” este întâlnită la începutul sec. xx şi se păstrează până astăzi.
Biserica veche a fost construită din zid în anul 1712 de către un nobil ungur pentru românii iobagi din Spermezeu. Poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului”, în anul 1955 este declarată monument istoric. Capela ortodoxă a fost construiă în anul 1932 de către cei 49 de credincioşi trecuţi de la greco-catolici la ortodocşi. A fost din lemn acoperită cu ţiglă fiind demolată în anul 1959 după ce s-a început construirea bisericii noi. Biserica nouă a fost construită între anii 1958-1969 fiind sfinţită la 9 nov.1969. Resfinţirea bisericii s-a făcut în anul 2002 de către I.P.S. Bartolomeu al Clujului. Altarul de vară a fost construit în anul 2004 de către un meşter din localitate, fiind binecuvântat de către P.S. Vasile Someşanul în ziua de 12 sep.2004, înainte de săvârşirea sfintei Liturghii.
Parohia Spermezeu cuprinde un număr de aproximativ 1500 de credincioşi, dintre aceştia un număr de aproximativ 300 fiind plecaţi la muncă în străinătate.
Sursa foto: Facebook Alexandru Pugna, Florin Moldovan, Adrian Cherhaţ
Dar in 1600 cati erau catolici?
Doi ierarhi :)))) préa sfintiti, intradevar
.
niste looseri coborati din evul mediu..
.
M**E PSD / BOR / Politia Romana
Acest raspod al folclorului ajuns secretar de stat la cultura, caci de Alexandru Pugna este vorba, ii este rusine sau poate nu stie sau poate nu vrea sa aduca completari atunci cand ii rosteste numele cardinalului greco catolic Iuliu Hossu. Ii rosteste doar numele de parca ar fi fost un simplu roman. Daca tot esti la cultura fi impartial si inteligent tovarase rapsod, lasa ura fata de biserica greco catolica deoparte ori demisioneaza din functie. Sti prea bine la ce ma refer!!! Nu uita ca la liceul greco catolic din Nasaud s-au scolit episcopi ortodocsi, daca nu sti informeaza-te.