ACTUALIZARE Ministerul Educaţiei a publicat ierarhia absolvenţilor claselor a VIII-a, iar vineri 8 iulie va începe completarea opţiunilor în fişele de înscriere în clasa a IX-a, prima repartizare computerizată urmând să aibă loc în 19 iulie. Părinţii şi elevii trebuie să completeze un număr cât mai mare de opţiuni, care să fie ordonate cât mai realist.
Ierarhia absolvenţilor claselor a VIII-a a fost publicată pe site-ul admitere.edu.ro, listele cu candidaţii, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, fiind afişată şi la fiecare şcoală.
Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională, cu o pondere de 75% şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu, cu o pondere de 25%.
În perioada 8-12 iulie, elevii şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, vor completa opţiunile în fişele de înscriere. Ministerul Educaţiei recomandă părinţilor şi elevilor să completeze un număr cât mai mare de opţiuni, ordonate cât mai realist.
Ulterior, în intervalul 9-13 iulie, fişele de înscriere vor fi validate, pentru a fi eliminate eventualele greşeli apărute ca urmare a transcrierii mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, a completării numelui candidatului sau scrierii neclare a codurilor liceelor.
Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017 este programată pe data de 19 iulie, iar din 21 până în 29 iulie vor putea fi depuse dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.
Candidaţii rămaşi nerepartizaţi, din cauza opţiunilor insuficiente sau ca urmare a neparticipării la prima etapă a admiterii, vor fi repartizaţi în 28 iulie. Aceştia îşi vor depune dosarele la liceele în care au fost admişi în zilele de 28 şi 29 iulie.
CALENDARUL ADMITERII ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL LICEAL DE STAT pentru anul şcolar 2016-2017
11 – 13 iulie 2016: Repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi
14 – 16 iulie 2016: Înscrierea şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul special
8 – 12 iulie 2016: Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a
Completarea fişelor de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a proveniţi din alte judeţe, la centrul special desemnat din judeţul pentru care solicită înscrierea
8 – 12 iulie 2016: Introducerea în baza de date computerizată a datelor din fişele de înscriere
9 – 13 iulie 2016: Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator
14 iulie 2016: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul judeţean de admitere/al municipiului Bucureşti, precum şi a listei absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizată
Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fişelor de opţiuni originale la centrul de admitere judeţean
15 iulie 2016: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene la Centrul Naţional de Admitere
16 – 17 iulie 2015: Verificarea şi corectarea bazelor de date de către Comisia Naţională de Admitere şi comisiile de admitere judeţene, transmiterea modificărilor la comisia naţională 18 iulie 2016 Corectarea erorilor şi confirmarea încheierii modificărilor
19 iulie 2016: Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la dataînceperii cursurilor anului şcolar 2016 – 2017
20 iulie 2016: Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ
20 iulie 2016: Afişarea de către fiecare unitate din învăţământul liceal a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate
21 iulie – 29 iulie 2016: Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.
ȘTIREA 2 Ce modificări au apărut la Evaluarea Națională după contestații
”În județul Bistrița-Năsăud au fost înscriși la Evaluare Națională 2.557 absolvenți ai claselor a VIII-a. Procentul de prezență la cele trei probe a fost de peste 98%. După afișarea rezultatelor au fost contestate 149 de lucrări la limba și literatura română, 4 la limba maternă și 113 la matematică, reprezentând un procent de 5,21% din totalul lucrărilor. După recorectare, la limba și literatura română au fost modificate 44 note, dintre care au fost mărite 40 și micșorate 4; la limba maternă au fost mărite 2 note; la matematică au fost modificate 13 note, toate mărite. La nivel județean, procentul de note peste cinci este de 74,6%”, a precizat Inspectoratul Școlar Județean.
După contestații, un singur elev care luase mai puțin de media 5 a reușit să intre în rândul celor cu medii peste 5, adică 1.874 de elevi în total. Contestaţiile depuse au făcut să crească numărul celor care au obţinut medii între 9,00 şi 9,95, de la 180 elevi la 188.
Aici statistica finală, după contestații.
În continuare, în perioada 8-12 iulie, părinţii şi elevii pot completa opţiunile în fişele de înscriere la liceu, iar pe 19 iulie are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a. În data de 20 iulie va avea loc afişarea în şcolile gimnaziale a rezultatelor, adică a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în liceele din judeţ. În perioada 21-29 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.
ȘTIREA 1 O singură medie de 10 la Evaluarea Națională. Cine a obținut-o. Top 10. 74,6% în BN
Absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională 2016 au aflat rezultatele pe care le-au obținut la examen, de la avizierele școlilor sau de pe portalul evaluare.edu.ro.
Spre deosebire de anul trecut, când au fost două medii de 10, acum un singur elev din Bistrița-Năsăud a obținut media maximă: Horațiu Adrian Marțian de la Școala Gimnazială Nimigea de Jos.
El este urmat în topul mediilor de Alexandra Ilovan (Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița) – 9,95, Robert Raul Borcani (Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Bistrița) – 9,90, Emanuela Viorica Harosa (Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița) – 9,87, Dana Simina Pop (Liceul Tehnologic Târlișua) – 9,85, Dorotheea Karina Vacar (Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița) – 9,82, Iulia Ionașcu (Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița) – 9,80, Angela Emilia Bureacă (Școala Gimnazială ”Florian Porcius” Rodna), Vlad Mureșan (Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița) și Dan Alexandru Cantor (Școala Gimnazială ”Florian Porcius” Rodna) – toți cu 9,77.
Alți 171 de elevi au obținut medii peste 9.
Cea mai mică medie înregistrată în Bistrița-Năsăud: 1,00, de către o elevă de la Școala Gimnazială Bichigiu.
2.512 elevi din județ s-au prezentat la examene (45 din cei înscriși au absentat), iar 639 au luat mai puțin de media 5. 216 au luat între 5 și 5,49, 228 – între 5,5 și 5,9, 217 – între 6 și 6,49, 215 – între 6,5 și 6,9, 211 – între 7 și 7,49, 216 – între 7,5 și 7,99, 213 – între 8 și 8,49, 176 – între 8,5 și 8,99, 125 între 9 și 9,49, 55 – între 9,5 și 9,99.
1.873 de elevi au luat minim 5, rata de promovabilitate (medii mai mari sau egale cu 5) fiind de 74,6%.
Aici statisticile complete ale Evaluării Naționale.
Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a, care reprezintă ”modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial”, în baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a, a avut loc între 27 iunie şi 5 iulie (probe scrise la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă după caz, și Matematică). În Bistriţa-Năsăud s-au înscris la acest examen 2.557 absolvenţi ai claselor a VIII-a.
Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidaţii care au susţinut Evaluarea Naţională, comisia naţională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.
Anul trecut, doi elevi din Bistrița-Năsăud au obținut media 10: Alexandra Liliana Bindiu de la Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Maieru (acum la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița) și Bogdan Szasz de la Şcoala Gimnazială ”Grigore Silaşi” Beclean (acum la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia).
Adaugă comentariu