Iluminatul public va fi concesionat unei firme pentru cinci ani, însă aceasta nu va fi obligată să facă nicio extindere de rețea pe banii ei, doar la solicitarea și pe cheltuiala bugetului local. Primarul Ovidiu Crețu a motivat demersul prin aceea că municipalitatea vrea să acceseze bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR) ca să extindă rețelele, iar în ghidul solicitantului ar fi obligativitatea existenței unui astfel de contract.
”Nu cred că se pune problema să renunțăm la un astfel de contract de concesiune pentru că renunțăm, automat, la 3 milioane și ceva de euro bani europeni prin POR care înseamnă modernizarea iluminatului public în municipiul Bistrița. Putem spera că vine un concesionar nou, nu știm cine vine, dacă va veni la licitație, dar avem obligația să facem pașii respectivi să rezolvăm problemele și bineînțeles cred că ele pot fi rezolvate mai bine”, a spus primarul Ovidiu Crețu, inițiatorul acestui proiect de hotărâre.
Problema iluminatului public în oraș a stârnit dezbateri aprinse în Consiliul Local.
”Nu voi intra în detalii vizavi de momentul aprobării acestui proiect de hotărâre atâta timp cât 11 ani iluminatul public în municipiul Bistrița a fost unul deficitar. Și în momentul de față sunt străzi de pe care lipsește cu desăvârșire iluminatul public, cum e și strada Compozitorilor. Mai sunt și altele lipsite de iluminat public. (…) În ce privește programul de reabilitare și extindere a iluminatului public am găsit o singură propoziție că acesta va fi stabilit în funcție de bugetul aprobat de Consiliul Local. Ce se întâmplă? Nimic bun legat de iluminatul public decât faptul că un operator o să preia acest serviciu în gestiune delegată și o să încaseze niște bani. Este o dovadă foarte clară că actuala administrație nu are niciun plan, nicio perspectivă vizavi de iluminatul public în municipiul Bistrița. Da, într-adevăr, este un proiect care are finanțare și va intra probabil în execuție într-un viitor apropiat, iar operatorul va beneficia și de investiția care urmează să se facă din fondurile europene. Mă așteptam ca acest plan de extindere și reabilitare a iluminatului public să fie prezentat ca cetățenii să aibă un orizont de așteptări vizavi de iluminatul public în locul unde trăiesc, dar nu avem. E o simplă propoziție care nu spune nimic decât că rămâne cum a fost: dacă vor fi bani, vom face reabilitare-extindere. În cazul delegării de gestiune nu am văzut nicăieri stipulat ce va face operatorul în cazul reabilitării și extinderii. Mi s-ar părea normal ca operatorul să facă pe cheltuiala proprie iluminatul public pe strada Compozitorilor, după care să încaseze o redevență anuală care să acopere costurile acelei investiții. Atâta timp cât se face din banii Consiliului Local, o să fie exact ca și până acum, adică inexistentă această extindere și reabilitare. Mi se pare că dăm cuiva ceva ca să încaseze niște bani pentru o perioadă foarte lungă de timp, iar acest termen contractual de 5 ani ar trebui să fie redus la 3 ani să vedem comportamentul operatorului. Mai mult, mai bine era ca orașul să fie împărțit în cel puțin 3-4 zone, să avem o competiție între mai mulți operatori și să vedem care are cel mai bun comportament vizavi de prestarea serviciilor respective. Nu am văzut la indicatorii de performanță absolut niciun indicator vizavi de eficiență. Toți sunt la nivel de calitate doar. La fel, vizavi de îmbunătățirea sistemului de iluminat public pe infrastructura rutieră. Mi se pare un proiect superficial”, a spus Ioan Peteleu (PNL), care a propus ca durata contractului să fie nu de 5 ani, ci de trei ani, propunere respinsă.
”Nu am reușit nici eu să înțeleg toate elementele care sunt în documentația acestui proiect de hotărâre. De aceea, voi sublinia doar faptul că mă asociez și eu la ceea ce spunea domnul Peteleu în sensul unei exigențe mărite față de operator. Cred că această problemă a iluminatului public, pe lângă faptul că trebuie să asigure cele necesare pe toată suprafaț municipiului și a localităților componente, și mai cu seamă în aceste localități, în cartierul Unirea, acolo există două zone fiind conectați consumatorii la două faze. Una este legată de zona Bârgăului, existând niște cabluri de conexiune la intrarea în Unirea care – văr rog să mă credeți – la cea mai mică adiere a vântului și picături de ploaie – se întrerupe curentul. Atât iluminatul public, cât și alimentarea cu energie electrică. Eu am subliniat acest lucru pentru a arăta exigența cu care e întreținut iluminatul public pe teritoriul orașului Bistrița. Există zone în care iluminatul public e deficitar și poate că e cea mai neplăcută problemă care apare seara în municipiu”, a spus și Constantin Rus (PSD).
”Iluminatul public în orașl nu este echilibrat. Sunt anumite zone în oraș suprailuminate și zone, într-adevăr, în care luminatul public nu a ajuns, cum e strada Compozitorilor, dar mai sunt și altele. Facem extinderea și modernizarea iluminatului public printr-un proiect finanțat pe Programul Operațional Regional axa 3. Ghidul solicitantului ne obligă să avem încheiat un contract de concesiune pentru iluminatul public altfel nu vom putea să beneficiem de finanțare. Prin proiectul respectiv vom moderniza iluminatul în special prin înlocuirea surselor de lumină, mergând pe cele cu led, dar și extinderea iluminatului în anumite zone, nu se va putea în toate. Când lucrarea respectivă va fi finalizată, Consiliul Local va putea aloca fonduri pentru extinderea iluminatului public și în alte zone care nu sunt rezolvate sau nu sunt acoperite de proiectul respectiv. Trebuie să se rețină că tot ceea ce se investește se suportă din bugetul municipiului, adică din banul cetățeanului. Concesionarul nu va face extinderea iluminatului pe banii lui. El va face extinderea iluminatului – dacă o va face – în momentul în care va exista un angajament din partea noastră că vom deconta. Și atunci va trebui să cerem să extindă iluminatul pe anumite zone pe care le dorim suportând și costurile care sunt”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
Consilierul Ioan Peteleu a adăugat: ”În 2013 sau în 2014, am propus delegarea serviciului de iluminat public și chiar s-au făcut niște pași. Atunci ne-ați spus că Electrica nu e de acord cu darea în folosință a infrastructurii existente, că nu sunt de acord cu modificarea corpurilor de iluminat. Nu am văzut niciun document care să ne spună că acum Electrica este de acord cu cedarea dreptului de utilizare a infrastructurii existente și reabilitarea acesteia acolo unde e cazul. Am înțeles că există un contract între Electrica și Primărie în acest sens. Nu știu de ce Primărie și nu Consiliul Local ca să știm la ce ne înhămăm. Am înțeles cerința legat de fondurile europene, dar nu înțeleg diferența între situația de acum și cea viitoare. Dacă acel operator nu face nimic sau face ce face și acum care e diferența? În opinia mea, acel operator care se înhamă la acel contract ar trebui să-și permită să facă investiții la solicitarea Consiliului Local și să își recupereze investiția într-o anumită perioadă de timp. Altfel, dacă doar servicează iluminatul public. Mai mult, facem și o investiție pe care i-o dăm pe tavă. Ea va avea o garanție, iar intervenția lui va fi minimă sau inexistentă. Chiar nu văd nicio îmbunătățire a situației. Documentația ne arată că nu există o perspectivă a actualei administrații legat de reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public în municipiul Bistrița. Puteați veni cu un plan pe 5 sau 10 ani prin care să spuneți că strada X va avea iluminat public atunci, în anul respectiv, strada Y în alt an”.
Ovidiu Crețu: ”Ce solicitați dumneavoastră este în proiectul de modernizare și extindere a iluminatului public. Aia e perspectiva pentru următorii 5 ani, poate chiar mai mult. Dacă situația financiară a municipiului se va îmbunătăți în viitor, sper din tot sufletul, o să-și permită municipiul să extindă iluminatul public și în zonele care se populează de acum sau în zonele care nu s-a reușit prin proiectul respectiv să se facă extindere. Așteptăm din partea concesionarului să acționeze mai rapid inclusiv la Unirea sau în alte părți unde sunt anomalii, să rezolve problemele astfel încât confortul să fie superior celui care există acum. În prezent, avem contracte de servicii cu firme care să intervină în locul nostru. Gestiune directă prin contractare de servicii. Contractul prin care electrica ne dă gratuit rețele s-a încheiat în ianuarie 2018”.
După dezbaterea publică pe această temă, actualul concesionar Gavril Ursa de la Electro Ursa a formulat următoarele observații.
Serviciul de iluminat public cuprinde: iluminatul stradal-rutier; iluminatul stradal-pietonal; iluminatul arhitectural; iluminatul ornamental și iluminatul ornamental-festiv.
Firma care va concesiona serviciul de iluminat public se va angaja la: ”ridicarea gradului de civilizație, a confortului și a calității vieții; creșterea gradului de securitate individuală și colectivă în cadrul comunității locale, precum și a gradului de siguranță a circulației rutiere și pietonale; punerea în valoare, prin iluminat adecvat, a elementelor arhitectonice și peisagistice ale municipiului Bistrița, precum și a sărbătorilor legale sau religioase; susținerea și stimularea dezvoltării economico-sociale a localității și la funcționarea si exploatarea în condiții de siguranță, rentabilitate si eficiență economică a infrastructurii aferente serviciului”.
Consiliul Local a aprobat cu 11 voturi ”pentru”, o abținere și 5 voturi ”împotrivă”. Secretarul municipiului Bistrița, Floare Gaftone, a spus că nu va aviza de legalitate această hotărâre întrucât în conținutul ei sunt încălcate mai multe legi, printre alte nereguli fiind aceea că nu sunt prevăzute reglementări pentru iluminatul străzilor private.
Sorin Hangan (PNL) a comentat la final: ”Dăm totul firmelor de casă”!
Afaceri locale…. pe ultima suta de metri
Normal, cei de la ElectroUrsa de ce sa nu manance doar cozonac când mamaliga e doar pentru prostii care contribuie la bugetul orasului?
S-au montat led-uri prin cele mai amarâte sate din judet, se vede noaptea ca ziua.
Dar la Bistrita e mai bine sa fie un pic mai chior iluminatul public, e suficient ca se vede ca arata ca dracu orasul pe timpul zilei, nu-i nevoie sa-l mai vedem si noaptea ca ne apuca depresia.
Ce mi se pare puțin bizar in Bistrita este un iluminat de proastă calitate. Exemplu. Merg foarte mult pe valea somesului si am vazut sate iluminate foarte bine. Ex .Rebrisoara , ai impresia că esti in vest. Si mai sunt si altele. Si sunt lămpi noi, cred că cu led. In oras si in localitățile componente îi foarte slab.Eu ,icii că ar trebui schimbată și firma care se ocupă cu iluminatul public din oraș.
Asta cu u….ursa instal al iluminarii e un fel de tanase al skiului….e ca si cum ii iei cireasa de pe tort…..tort manca toate firmele pretene cu primaru….dar astea doua au desert dublu….si asta doar ca sunt multi prodti ce platesc impozite…si sunt bani!
Rebrisoara are un primar vertical,nu o epava comunista
Primaru la anu dispare si vrea sa dea un contract pe 4+1=5 ani pentru pretenu lui….cat de simplu e….DACA E DOAR INTRETINERE atunci contractul sa l dea pe 1 an si daca vine altu cy o suma maimica ….ursa…ca el ia contractul…. Ori sa reduca contractul ori sa l lase pe cel care are oferta sub el……
Draga Citizen si Nelu. Veniti in Tonciu sa vedeti iluminat public! In timp de vara iluminat avem intre orele 21 – 01. In rest bezna totala! Si iarna aproape la fel. Trist este, ca nu demult a venit salvarea si pur si simplu nu s-a putut orienta din cauza intunericului. Saracii umblau cu lanternele casa la casa sa vada unde e numarul respectiv. Deci, bine ati venit in Occident si in Lumea Civilizata!!!!
A mai rămas mai puțin de un an până la alegerile locale. Trimiteți-i la plimbare pe cei care v-au lăsat în întuneric. Sunt câteva comune în care unii sunt primari de când e lumea. Dacă nu-i clintește nimeni din jilțuri, de ce să se teamă?
ce sa astepti de la urmasii criminalilor securisti ,va spun in fata ca nu se face si sa vezi ca exista votaci si pentru ei
…inca mai sunt prosti pe care se bazeaza clasa politica…FARA PROSTI CLASA POLITICA AR DISPAREA…SI INLOCUITA CU VOLUNTARI care vor merge le servici pe biciclete
Locuiesc de 11 ani pe o strada cu mai mult de 100 de case,in vecinatatea magazinului Dedeman.Nu avem iluminat public,ne orientam cu lanterna cand ne conducem musafirii.Sau ne bucuram daca trece vreo masina si are faza lunga pornita.Ni s-a promis ,de catre conducerea Primariei ,de multe ori in acesti ani ,ca problema se va rezolva.Chiar in emisiuni la televiziunile locale,primarul a promis acest lucru, cand am intrat in dialog in direct.Insa la fel ca in tot ce se intampla in tara asta,au fost doar minciuni electorale.As injura putin,dar fiind civilizata o s-o fac in gandul meu!
vine acusicaPNL-ALDE si va face lumina!!!! acusica…..