Serviciul de Paşapoarte din Bistriţa este extrem de aglomerat în aceste zile din luna august în care românii plecaţi la muncă în străinătate se întorc acasă, în vacanţă, ocazie cu care trec pe la ghişeele instituţiei să-şi preschimbe actele de călătorie pentru ei sau pentru copii. Cum toţi fac acelaşi lucru deodată, se stă mai mult ca cozi ca altădată, iar nervii tuturor sunt întinşi la maxim.
„Nu se poate, nu e ceva normal. Şi aici, şi în Spania la Consulatul României, e la fel. La celelalte consulate nu e aşa. O zi pierdută pentru un paşaport mi se pare mult. Trebuie să mergem al Trezorerie să plătim o taxă. Acolo am stat o oră la coadă, acum venim aici la sediul Paşapoartelor, iar stăm la coadă. Ne-au chemat peste trei ore să mai stăm încă o dată la coadă. Nu e ceva normal. Părerea mea. De fiecare dată când vin acasă, o zi o pierd pentru paşaport, nu mi se pare normal”, a spus un bărbat care lucrează în Spania.
O altă familie din Austria, plecată din ţară în urmă cu 27 de ani a acuzat condiţiile în care aşteaptă oamenii în holul instituţiei, lipsa unei informări clare privind paşii ce trebuie făcuţi pentru a obţine un document nou de călătorie.
„Unii oameni stau degeaba la coadă, doar ca să afle că trebuie să plătească o taxă nu ştiu unde, la Trezorerie sau la Finanţe. Aglomerează inutil această instituţie. Personalul e amabil, lucrează nonstop, dar nouă ni se pare insuficient. Nu s-a schimbat nimic în România de cânda m plecat noi. Toate sunt la fel. Se stă la cozi, lumea e purtată dintr-o parte în alta, e o bătaie de joc aşa cum numai la noi se poate vedea. Suntem foarte umiliţi din toate punctele de vedere. Ar trebui o clădire mai mare, un spaţiu mai mare. Se vorbeşte mult, adr nu se face nici 50% din ce se spune”, a spus domnul Damian, plecat din România de 27 de ani şi stabilit în Austria.
Comisarul şef Ovidiu Brendea, aflat la comanda Serviciului Public Comumitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bistriţa, a declarat pentru Timp Online că paşii ce trebuie urmaţi pentru obţinerea unui document nou de călătorie sunt afişaţi la intrarea în instituţie şi pe site, însă altul e motivul pentru care se creează aglomeraţie în această perioadă: afluxul mare de solicitanţi.
„În această perioadă a anului se cam triplează numărul cererilor pentru eliberarea paşapoartelor. În mod obişnuit avem 40-50, iar zilele acestea am avut şi 177 cele mai multe, dar facem faţă solicitărilor. Toţi cetăţenii care depun actele într-o zi sunt serviţi cu promptitudine. Se dau bonuri de ordine. Toată lumea e la serviciu. În judeţele limitrofe Maramureş ţi Suceava se fac programări la două-trei săptămâni şi atunci sigur că lumea din Borşa, Vatra Dornei vine la Bistriţa şi asta face ca serviciul să fie şi mai aglomerat în această perioadă”, a spus comisarul şef Ovidiu Brendea.
Paşapoartele simple se eliberează în aceeaşi zi, iar cele electronice în 14 zile de la depunerea actelor.
Cum? Nu a schimbat nimic Iohannis si tehnocratii???? :))) Aualeu cata dezamagire…
Cred ca romanii din diaspora au uitat cum stateau cate o noapte pe trotuar, la rand pentru liberarea actelor la politia nationala.Aceiasi politie elibera si pasapoarte pt.cetatenii spanioli si stateau si ei la rand alaturi de toti ceilalti!!!Ori vreti sa vi se dea un ecuson „roman venit din diaspora”si sa aveti parte de tratament preferential?sa nu stati la coada alaturi de noi ceilalti muritori de rand?
Eu ma gandesc ca pentru disasporezi ar putea face o procedura mai simplificata, sa le puna crotalii, asa ar dura mai putin si ar apuca toti.
Din păcate observ o animozitate dezolantă in comentariile dumneavoastră. Oamenii aceștia probabil ca nu au plecat de bine ce le era in țara. Ranchiuna asta între cei care au plecat si cei care au rămas este foarte tristă. Cei care au plecat si cei care au rămas au dreptul sa aștepte servicii de calitate având in vedere faptul ca documentele sunt eliberate in schimbul unei taxe si timp destul de mult petrecut la Ghișee. România este țara care exporta multa putere de munca in domeniul IT, dar in loc sa avem un system electronic pentru reînnoire documentelor si a plății taxelor,noi inca ne plimbam pe la ghișee le trezorerie pentru ca micii funcționărași sa poată sa tragă un salar mediocru si sa presteze un serviciu mediocru. De la asta vine dezamăgirea, din cauza lipsei de servire eficientă si pierdere de vreme in unele cazuri cu copii dupa ei alteori cu mama însărcinate. Aceste cazuri nu sunt doar la pașapoarte ci la toate instituțiile statului.
E normal sa fie cozi daca vin toti in luna august. Solutii s-ar putea gasi, dar nu stiu de ce se plang daca si-au luat tara inapoi. S-ar putea introduce o taxa suplimentara de 50 de euro pentru cei care nu vor sa stea la coada si sa fie program de lucru de la ora 17 pana la ora 23. S-ar putea folosi functionari care nu prea au de lucru ina aceasta perioada sau functionari care doresc sa faca ore suplimentare. Asa toata lumea ar fi fericita, mai putin fericiti ar fi tot cei din diaspora ca trebuie sa dea 50 de euro.
ala din poza in fiecare an isi schimba pasaportul..
si se lauda in spania cu pasaportul ca de la an la an e mai fotogenic!!!!
Numai elite in poza de la articol. :))
Nu mai protesteaza? La alegeri spargeau geamuri, stateau la coda o zi intreaga si se comportau ca niste salbatici. Pai daca la vot au stat o zi intreaga la coada ca maimutele, pentru a-si face actele mai repede si mai ieftin, nu sunt in stare sa stea civilizat cateva ore la coada? Eu deja m-am oripilat complet ca salahorii si clinăresele trebuie sa stea cateva ore, civilizat, la coada. Saracii de ei, care ne tin ei pe noi cu bani si fara ei am muri de foame.
Domnule citizen, io sunt un sălbatic. Sparg geamuri la alegeri pentru că politicari cu burți triple și râturi porcine mă obligă să parcurg 2000 km pentru a-mi satisface un moft. Adică drept constituțional, cică. La locul ,,faptei”, coadă de 2 km. MAE explică : ” sunt mic, nu știu nimic”. Noi știm altceva: blatul nu-i sinonim cu stadionul. Scot smartfonu să mă uit la exit-polluri…avans Pinochio, considerabil. Rămâne cum am stabilit.
Se termină ziua , ne întoarcem în sălbăticia noastră. Scot din nou smartfonu . Rezultate parțiale, Pinochio pierde. Ce să-i faci…
2 ani, 8 luni , după….
Concediu de odihnă, 15 zile. Nevoie urgentă de pașaport nou, cel vechi …prea vechi. Alt moft , ori drept constituțional , habar nu am , 5000 km dus și încă pe atât întors. Jogging de nevoie, nervi….” Bă rumâne, du-te în ….. doamnei care te-a născut!” etc…
Domnule, am impresia că noi, românii , suntem un matrimoniu din obligație. Ne doare’ n 14 unii de alții , zero toleranță și zero înțelegere. De respect nici nu poate fi vorba, cei 7 ani de-acasă or fi fost 7 zile ori 7 ore. De ambele părți, se înțelege.
Cu deosebită stimă,
1 sălbatic.
Daca parcurgeti 2 mii de km pentru a va satisface un moft, banuiesc ca puteti sa stati civilizat, cateva ore la coada, pentru a va satisface o necesitate (necesitatea de a avea un act, sa nu va ganditi la altceva :)) ) Deci, va luati cei 7 ani de acasa si va asezati frumos la coada.
Haideti sa va zic cum se face in Irlanda un pasaport: cu pozele facute (in farmacii, in shopping centres dupa caz) un act de identitate, de regula permisul de conducere si pasaportul expirat, te duci la Politie. Noi am mers intr-o sambata si nu era decat o persoana in fata noastra. Primesti un formular, il completezi si dupa ce politistul verifica si gireaza datele completate, il trimiti prin posta. La posta platesti si contravaloarea pasaportului. Primesti actul nou intr-o saptamana, cel mult.
Taxele se pot plăti și online. Dar în străinătate nu plătiți taxe? Acolo totul e gratis?
Am fost suficient de clara si am precizat ca platim la posta contravaloarea pasaportului. Si da, platim taxe destule, ironicule! Tu ori nu pricepi, ori e vorba de analfabetism functional in cazul tau.
PS :ca tot te lauzi cu taxele online,sa-mi spui, priceputule, de ce nu am putut plati cu cardul de aici taxele datorate bugetului local? Sau de ce www ghiseul.ro nu mi-a acceptat numarul de telefon irlandez ca sa-mi pot face cont? Ca, de,”onlinu” ii peste tot!
Se poate plati si cu OP. Aproape orice se poate plati cu OP.
Diasporeanul daca nu-i fudul, parca nu-i diasporean destul.