Teaca, una din localităţile renumite pentru calitatea vinurilor, revine în industria de profil cu vinul care are cea mai mare căutare la nivel internațional, Chardonnay. Casa de Vinuri Zaig a scos prima ediţie a vinurilor îmbuteliate în crama sa, un Chardonnay baricat. Proprietarul cramei, Zaig Echehaardt a făcut publice primele fotografii cu sticla de vin de Teaca.
Teaca, alături de Lechinţa, a fost una dintre zonele care producea vin de calitate superioară din nordul Transilvaniei. Peste 400 de hectare de vie au fost plantate de saşi, iar la plecarea lor din Teaca, în 1944, viile din zonă au intrat în proprietatea statului. După Revoluţie, au rămas în paragină, rămânând doar puţine suprafeţe cultivate de localnici. În 2013, cu ajutorul de la stat, Zaig Eckehardt jr. a reuşit să replanteze pe dealurile Tecii o suprafaţă de 7 hectare cu vie cu mai multe soiuri: Fetească Albă, Neuburger, Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat şi Feteasca Neagră. Tot la Teaca, familia Zaig deţine şi o cramă. Dacă anul 2016 a fost unul dificil, cu îngheţuri primăvara târziu şi apoi cu grindină, anul 2017 a fost ceva mai bun.
Cărturarul german Johannes Troster declară în cartea “Das Altund neu Teutsche Dacia”, Nurenberg, 1666, că vinurile din Teaca (Tekendorf) sunt „cele mai bune vinuri albe pe care le-a degustat vreodată”.
În epoca modernă, la începutul anilor ’60, viticultura şi vinificaţia modernă au fost introduse în centrul viticol Teaca sub coordonarea unui inginer de prin părţile Drăgăşanilor. După 1990 viticultura din zonă a intrat într-un declin accentuat. Unul dintre ultimii saşi din regiune, Zaig Eckehardt, împreună cu un viticultor/vinificator din Cluj, originar tot de prin părţile Drăgăşanilor, Mihail Manolache, încearcă să readucă tradiţiile săseşti de acum câteva secole, cu tehnologie modernă şi un amalgam de idei vechi şi noi, împletind tehnica cu arta, încercând să păstreze amprenta locului şi a oamenilor.
Aşa cum se ştie, Chardonnay – denumire ce vine de la comuna cu același nume din Burgundia – este vinul cu cea mai mare căutare la nivel internațional. Vinificat în special în sec, este un vin elegant, onctuos, cel mai frecvent cu aroma untului uns pe pâine, lângă o întreagă paletă de arome în funcție de terroir: miere, fructe tropicale, ciuperci, măr verde, vanilie, cocos, cuișoare, fum, caramel, scorțișoară. În plan culinar, se asociază de minune cu pește, fructe de mare şi diverse brânzeturi.
unde poate fi cumparat/degustat acest vin in Bistrita?
Ceva diferit, ceva bun… o veste revigorantă, din statul paralel!
Doamne ajută-vă!
In jur de 400 de hectare aveau viile din Teaca pe vremuri. Ce prostie ca au fost lasate in paragina. E o veste buna asta din articol, poate mai atrage si alti investitori in zona, pentru ca 7 hectare e mult prea putin.
Chiar dacă sunt numai 7 ha deocamdată, împreună cu alţi producători, care deţin poate suprafeţe mai mici, înseamnă că viţa de vie şi vinul bun nu au dispărut cu totul. Aşa cum vinurile bune se obţin prin „căsătorie” între soiuri diferite, un sas transilvănean şi o unguroaică transilvană au creat un urmaş care le calcă pe urme părinţilor. Felicitări pentru perseverenţa familiei Zaig în urmărirea ţelului principal, păstrarea faimei a două naţii care trăiesc pe aceste meleaguri de un mileniu şi au contribuit la fundamentarea culturii transilvane. Aceste urări vi le transmit din partea unor prieteni sinceri din Bistriţa. Să aveţi parte de un an îmbelşugat de Vin, Grâu, Pace !