Social

CJ: ”Impact Lechința”

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat implementarea și cheltuielile aferente proiectului ”Impact Lechința – Măsuri integrate pentru îmbunătățirea situației socio-economice a persoanelor defavorizate din comunitățile marginalizate ale comunei Lechința”, care va fi derulat alături de mai mulți parteneri, printre care Primăria Lechința și Liceul Tehnologic Lechința.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate, din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sângeorzu Nou în care există populație aparținând minorității rome în proporție de 17,3%.

Având la bază problemele identificate în analiza preliminară din satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sângeorzu Nou, proiectul îsi propune, prin acest obiectiv, o abordare integrată privind îmbunătățirea serviciilor de ocupare și a serviciilor sociale/medicale/socio-medicale, ca arii prioritare de acțiune, alături de educație, locuire și reglementarea documentelor de proprietate – ca domenii complementare având la bază dezvoltarea comunitară și promovarea nediscriminării ca abordare transversală.

Beneficiile vizate ale implementării proiectului sunt următoarele:

– programe educaționale pentru 200 copii;

– programe de formare profesională pentru 600 persoane adulte;

– integrarea durabilă pe piața muncii a grupurilor vulnerabile pentru 160 persoane;

– programe de educație inclusive inovatoare furnizate prin intermediul TIC;

– sprijin în deschiderea a 20 afaceri noi;

– pachete de servicii medicale/sociale/socio-medicale pentru 1000 persoane;

– îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 200 de persoane sărace, minim 50 gospodării, programe de nediscriminare pentru 1.000 persoane;

– sprijin în procesul de reglementare a actelor de proprietate pentru minim 50 persoane.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 25.935.643,70 lei, din care valoarea totală eligibilă ce va fi angajată de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în calitate de lider este de 7.097.990,05 lei. Valoarea cofinanţării eligibile a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în calitate de lider de parteneriat este de 141.960,73 lei, reprezentând 2%.

2 comentarii

  • Ştirea zilei pe TimpOnline trece neobservată şi necomentată.
    S-a discutat de multe ori despre asistați sociali, despre țigani, leneşi, hoți şi cerşetori. Acesti oameni nu pot să scape de sărăcie singuri şi trebuie ajutați să se ajute singuri.
    Acest proiect sună bine pe hârtie, rămâne de văzut dacă se va realiza, dacă va avea efectul scontat.

  • Am vazut in judetul Sibiu programele de calificare pe bani europeni, unde participantii au fost platiti si am vazut si rezultatele lor: nici un singur participant nu si-a cautat ulterior de lucru, desi piata succomba din lipsa fortei de munca. Au fost milioane de Euro spalati de unii, bine intentionati dealtfel, dar un om care nu are in amprenta genetica nici o notiune despre munca, nu va putea fi integrat niciodata in nimic. Bani aruncati pe apa Sambetei. Ar trebui sa se porneasc prin a-i forta ( nu cu bani) sa-si dea copiii la scoala, poate in internate in care sa fie crescuti de oameni normali, cu psihologi pe post de pedagogi, si atunci macar generatiile urmatoare ar avea sansa sa devina dornici de a se integra. Deocamdata ei asteapta sa se integreze restul societatii in mizeria lor .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.