Recomandări Social

A fost lansat proiectul ”Impact Lechința”. Măsuri integrate pentru persoanele defavorizate

La Lechința a fost lansat proiectul ”Impact Lechința – Măsuri integrate pentru îmbunătățirea situației socio-economice a persoanelor defavorizate din comunitățile marginalizate ale comunei Lechința, județul Bistrița-Năsăud”, derulat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, valoarea totală fiind de 25.935.643,70 lei, din care contribuție UE – 21.653.822.74 lei.

Obiectivul este ”reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate din comunitatea marginalizată Lechința, satele Lechința, Vermeș, Chiraleș și Sângeorzu Nou, în care există populație aparținând minorității rome în proporție de 17,3%. Grupul țintă: 1.000 de persoane (800 de adulți din care 550 romi, 200 de copii din care 135 romi)”: creșterea accesului la educație pentru 200 de copii defavorizați, creșterea șansei de ocupare pe piața muncii pentru 600 de persoane din care 420 romi, creșterea accesului la servicii sociale și medicale pentru 1.000 de persoane, îmbuntățirea condițiilor de locuit pentru 200 de persoane, 50 de gospodării sărace, acordarea de sprijin financiar pentru 50 de persoane dezavantajate.

Printre activitățile proiectului care se desfășoară timp de trei ani: acordarea de sprijin financiar, de îmbrăcăminte și încălțăminte, o masă caldă pe zi, programe after-school, tabere școlare de vară la mare, cursuri de formare profesională și competențe antreprenoriale, furnizarea de servicii medicale (inclusiv amenajarea și dotarea unui cabinet stomatologic), seminarii, workshop-uri, campanii de informare, organizarea festivalului ”La Fuste” – Târg al portului, tradițiilor și obiceiurilor romilor.

Proiectul este implementat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, lider de parteneriat, alături de Primăria Lechința, Fundația SATEAN, Centrul de Consultanță și Studii Europene, Liceul Tehnologic Lechința, Social Intelligence Projects, Asociația Proactiv Bistrița.

”Este un proiect important. Avem nevoie de oameni calificați, iar prin acest proiect s-au găsit resurse ca 1.000 de persoane, între care mulți tineri, să primească un grad de calificare. Deja o treime au fost implicați în proiect”, a spus vicepreședintele CJ Ioan Țintean.

”Lucrurile se mișcă din ce în ce mai bine în acest proiect, care pentru mine are o țintă clară: copiii care au avut neșansa să se nască în familii defavorizate să fie redați societății. Este important și să calificăm cât mai mulți oameni”, a afirmat primarul comunei Lechința, Romeo Florian.

Președintele Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud, consilierul județean Emil Neia Lăcătuș, a apreciat beneficiile pe care le va aduce proiectul în comunitatea de romi din Lechința.

 

Mai multe detalii despre proiect și rezultatele obținute până în prezent, în materialele următoare:

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.