(FOTO) Pandemia i-a lovit crunt și pe micii meșteșugari din Tonciu care împletesc papura. Clienții lor din străinătate nu au mai venit în țară să le cumpere marfa, iar românii au încă rezerve să achiziționeze obiecte de la ei, deși ar face un mare serviciu atât naturii, cât și economiei locale.
”Din păcate, de când cu pandemia, vânzările s-au cam oprit, iar lumea din sat nu mai vrea să împletească pentru că nu știe dacă va putea vinde. În perioada aceasta, nu mai vin nici partenerii din străinătate. Eu aveam un client din Polonia care venea de două-trei ori vara și ducea toate coșurile, iar anul acesta nu a mai venit și suntem foarte afectați. La Tonciu sunt mulți oameni care numai din asta trăiesc din împletitul papurei. Și eu sunt în aceeași situație. Am renunțat și la serviciu ca să mă ocup de afacerea mea. Chiar mergea bine la un moment dat și nu mai făceam față. De-asta m-am lăsat de serviciu ca să mă pot dedica total. Acum însă, mai am 2-3 clienți care mai comandă cantități mai mici la București și Brașov. Sperăm să revină lucrurile la normal”, ne-a spus Szilagyi Ilona, meșter popular, fost referent la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
La Târgul Produs în Bistrița-Năsăud, Szilagyi Ilona a venit în ajun de Rusalii cu coșuri împletite numai bune de făcut piața sau de mers la plajă.
”Sunt la modă aceste coșuri împletite pentru cumpărături de care poți atârna o eșarfă, de fiecare dată alta. Din păcate, la Bistrița nu avem prea mult succes cu ele. Lumea nu își dă seama că le poți utiliza cel puțin un an și nu mai ai nevoie de pungi, de plasticuri, plus că produsele pe care le cumperi stau frumos în coș, așezate. Eu cred că arată foarte bine, sunt ușoare și trainice. Un coș costă în jur de 50 de lei. Dacă ne gândim la cât de mulți bani dăm pe pungi și cât de mult rău facem naturii cu aceste pungi, cred că merită să avem un astfel de coș din papură. Am și modele noi de coșuri, cu împletitura mai deasă care se trec foarte bine, am inventat și cu huse brodate care, spun eu, sunt foarte frumoase și utile la cumpărături, de ieșit la plimbare, la plajă”, a spus ea.
De asemenea, la fel de utile sunt și pălăriile din papură atât pentru copii, cât și pentru adulți.
”Protejează foarte bine de soare fiind organice, din material natural. Au găurele și nu transpiri deloc. Mi-aș dori ca lumea să aprecieze mai mult produsele din papură la care noi muncim foarte mult, manual. Din păcate, tinerii se feresc de muncă fizică și există riscul ca acest obicei al împletitului papurei să dispară”, a mai spus Szilagyi Ilona.
Dacă vreți să încurajați micii producători locali și să îi ajutați să treacă prin această perioadă dificișă, puteți accesa http://www.cosuriimpletite.ro/ , iar AICI găsiți întreaga listă cu obiecte sau pe Facebook Organic ART.
Tare fain și ce faceți dumneavoastră, promovîndu-le munca, dar și produsele. Eu personal am luat legătura telefonic,să văd unde mai merg prin piețe și-o să cumpăr.Zi faină și spor la muncă, fiți optimistă doamnă că ce-i valoros, natural și trainic nu moare. Mai repede sau mai tîrziuiar vin satisfacțiile. O zi minunată și spor!
PĂREREA MEA!
Doamna Cristiana multumim.
Doamna Szilagyi Ilona felicitări.
Bade Ion esti un mare Domn.
Am sa cumpăr si eu cateva .
la o lista atat de vasta cu produse, ar fi util sa vezi si preturle atunci cand accesezi pagina … interesanta dar neprietenoasa din acest motiv.
oriunde cumperi online, stii clar de la inceput cat ai de platit !