”Scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu
Implicare pentru schimbare! Susțin democrația participativă bistrițeană!
Spiritul civic renaște în Bistrița în momente limită: legile justiției, proiecte ineficiente precum Parcul industrial de la Sărata sau Wonderland-ul care înghite continuu finanțări suplimentare, abuzul asupra mediului fie că e vorba de Parcul Eminescu sau acum Piața Centrală care este amenințată de un plan urbanistic care nu respectă dreptul cetățenilor la procentul de spațiu verde urban garantat de directivele europene. Doar câteva zile de consultare publică plasată strategic în vacanța de 1 mai nu transmit decât un mesaj de neîncredere și de autoritarism ineficient, generator de blocaje în comunicarea cu cetățenii. Politicile publice ale primăriei trebuie să fie cât mai bine comunicate si negociate cu opinia societății civile! Primarul Crețu la partea de comunicare are multe lacune, deciziile sunt luate de CL care uită de cele mai multe ori de interesul cetățenilor.
Piața Centrală, domnule primar, poate fi modernizată dacă se dorește și ascultând vocea bistrițenilor, nu numai a unei societăți clujene al cărei proiect tehnico-economic consideră că zona verde cu cei 104 arbori (64 arbori de aliniament) poate să dispară din jurul Bisericii Evanghelice fără niciun protest îndreptățit din partea beneficiarilor acestui proiect finanțat de către noi toti, din bani publici.
În calitate de deputat de Bistrița-Năsăud și în numele USR BN vă solicit să prelungiți perioada consultărilor publice până vineri 4 mai, cetățenii având dreptul la opinie si susținerea acesteia în cadrul ședințelor CL. În același timp vă solicit să analizați cu seriozitate posibilitatea de a păstra zona verde, în special castanii din jurul bisericii Evanghelice care reprezintă un patrimoniu transgenerațional urban natural al bistrițenilor.
Aceste solicitări vin în întâmpinarea petiției semnate de Coaliția pentru Biodiversitate, pe care o susțin cu fermitate și ale cărei solicitări coincid cu poziția mea oficială enunțată mai sus.
„Petiția are trei solicitări concentrate:
”1. Renunțarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului „Modernizare Piața Centrală”.
2. Restrângerea la maxim a suprafeței de teren care se dorește „mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piața Centrală.
3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică și consultare a specialiștilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare”.
Un răspuns favorabil solicitărilor enunțate va aduce în pas important de progres în demersurile de implicare reală și nu formală a cetățenilor în viața cetății, în luarea deciziilor la nivelul politicilor publice. Democrația participativă la Bistrița trebuie încurajată și nu oprimată, pentru a dezvolta spiritul civic și calitatea vieții bistrițenilor!”
Deputat USR de Bistrița-Năsăud, prof. Cristina Iurișniți
Dna deputat, de ce 4 mai? Legea prevede 30 de zile de consultare publica. Sa respectam legea!
Doamna Deputat. Gresiti din start si nu sunteti ferma. Nu exista termenul sa incercati sa mentineti zona verde. Discutia se poarta fix pe legea 24 din 2011 a spatiilor verzi revizuita si complectata si in 2012 etc. Despre ce vorbim ? Ocolim legea sau o respectam ?
Lasati specialistii sa-si spuna cuvântul, in caz contrar va veti face din nou de risul lumii.
Exact asa ati procedat si când a inceput modernizarea Parcului mare. Va mai amintiti?
,,Urmeaza distrugerea Parcului mare al Bistritei…” sau ,,A inceput macelul…” sau ,,Peste 100 de arbori vor fi taiati…” sau ,,Dezastru in Parcul mare” etc. etc.
Si vedeti ce a iesit? O BIJUTERIE – cu care se mândresc toti bistritenii.
Tot asa va deveni si Piata Centrala dupa modernizare: O BIJUTERIE-!
De aceea va repet: Lasati specialistii sa-si spuna cuvântul, pentru ca de amatori tip Gica-Contra, care n-au realizat CONCRET nimic, ne-am saturat demult.
La fel au facut si cu Schullerwald, cu podul berariei si din pacate si cu centura sud. Am fi avut inca o centura daca nu erau acesti pierde-vara-gica-contra.
„… vă solicit să analizați cu seriozitate posibilitatea de a păstra zona verde, în special castanii din jurul bisericii Evanghelice care reprezintă un patrimoniu transgenerațional urban natural al bistrițenilor.” Cu precizarea că arborii suverani despre care ne vorbiți aici sunt din specia Platanus x hispanica, ce se exfoliază în plăci mari lăsând între ele porțiuni netede albe, arbori excepționali pentru ornament. Vă mai amintiți fragmentul din manualul nostru de limba franceză pentru clasa a 12-a de la secțiunea Anatole France? „J’aime à regarder de ma fenêtre la Seine et ses quais par ces matins d’un gris tendre qui donne aux choses une douceur infinie… Les bouquinistes déposent leurs boîtes sur le parapet. Ces braves marchands d’esprit… Un vent léger balaye avec la poussière de la chaussée les graines ailées des platanes… C’est pourquoi j’aime Paris d’un immense amour.” V-ați gândit vreodată că există posibilitatea ca Emil Cioran să fi părăsit pentru totdeauna Transilvania numai și numai din cauza unor Creți locali?