Anul trecut, polițiștii năsăudeni au fost complicii unor elevi ai Colegiului Național ”George Coșbuc” care au dorit să-i facă o surpriză colegei lor de clasă, Loredana, știind că își dorește și se pregătește să devină polițist. Atunci, de ziua ei, Loredana a primit un buchet de flori din partea colectivului Poliției Orașului Năsăud și a fost încurajată să își urmeze visul de a deveni polițist, pe care l-a urmat. Acum este elevă a Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca și se bucură din plin de visul ei devenit realitate.
Săptămâna trecută, împreună cu încă 14 colegi – promoția septembrie 2017 – a încheiat stagiul de practică la Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Urmează perioada de pregătire pentru examenul de absolvire care va avea loc în luna iulie.
”Pentru a fi admis trebuie să te pregătești din timp pentru toate probele. Trebuie să fii perseverent, determinat și să nu renunți atunci când crezi că nu mai poți! Pentru mine probele au însemnat un amalgam de sentimente: de la nesiguranță la frica de a fi respins, sentimentul că îi voi dezamăgi pe cei care m-au susținut, au investit în mine… până la lacrimi de fericire! Ordinea, disciplina și respectul sunt pe primul plan! A fost puțin mai strict programul decât mi-am închipuit eu… înviorare, sectoare în fiecare zi. Am fost plăcut impresionată de faptul că imnul și drapelul sunt onorate așa cum se cuvine. În practică am învățat cum trebuie abordate problemele cu care se confruntă cetățenii, că fiecare problemă este importantă și că trebuie acordată atenție tuturor, că trebuie să justificăm și să explicăm fiecare acțiune pe care o întreprindem, ca să nu lăsăm loc de interpretare sau impresia că nu sunt tratați în mod egal”, spune ea.
Sși tu poți devenio polițist! Toate informațiile de care ai nevoie le puteți găsi accesând link-urile: https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/si-tu-poti-deveni-politist-admitere-2018
Sursa: Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud
Se duce de ani de zile o orientare – în principiu CORECTĂ POLITIC – de încadrare a femeilor în armată, poliție, jandarmerie.
Ca argumente imediate: egalitatea de șanse, nediscriminarea, etc.
Corecte toate astea.
Dar trebuie să vedem și ce așteaptă angajatorul – cel care plătește – pe termen lung.
O parte – cea mai mare – a greutăților cade pe umerii tot mai puținilor bărbați rămași în instituțiile respective (problemele fiind aceleași sau crescând ca nr. și complexitate).
Femeia este egală cu bărbatul, ba îl depășește sub multe aspecte – pe care bărbatul nu le poate face .
Dar și bărbatul poate face unele activități pe care femeia nu le poate – biologic, fizic – face.
După 40-45-50 de ani, devin inapte fizic pentru activități în stradă.
Cunosc – și nu puține femei – care la 50 de ani sunt bunice (deci nu rămân tot timpul doar bune, devin bunice).
Altele, polițiste , la vârsta aceea, trebuie să imobilizeze un delincvent, să ia o măsură ce implică o minimă forță sau rezistență (noaptea, în condiții vitrege, deplasări lungi, stress, etc.)
Un procent de cel mult 20% din locuri, pentru activități conexe, ar fi suficiente pentru femei.
Altfel, începe competiția internă a pilelor și relațiilor- de mutat de la Silivaș ori de la Leșu la Bistrița, la circulație, și mai apoi la secretariat și administrativ și a concediilor medicale când îi campania mai în toi.
ca sa ajunga la 50 de ani bunice, trebuie sa înceapa de tinere sa faca „sport”.
iar dupa câte cazuri de „exercitii la sol” „transpira” prin presa, nu trebuie sa ne mai miram de ce se încadreaza asa de multe femei în politie, armata si jandarmerie.
nu e vorba de egalitate de sexe cât de asigurare a unui „climat placut” la serviciu a cadrelor cu functii.