Social

Vis împlinit pentru un tânăr fermier care s-a întors din Italia ca să cultive pământul de acasă

(FOTO) După mai bine de patru ani de muncă, în care s-a confruntat cu multe dificultăți, tânărul fermier Florentin Bodiu din Dumitra, cultivator de legume bio, își vede un vis împlinit. A reușit să deschidă un mic magazin la Bistrița unde vinde legume proaspete obținute în ferma sa de familie.

Anunțul a fost făcut de Ioan Nuțu Tabără, directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, care a trecut pragul magazinului situat pe strada General Grigore Bălan.

 

”Alături de vrednicul producător agricol Bodiu Florentin din comuna Dumitra, beneficiar al programului MADR „Tomate”, care a deschis azi (luni, 25 iunie -n.r.), propriul magazin de desfacere legume-fructe în municipiul Bistrița, str. G-ral Grigore Bălan. Felicitări familiei Andreea și Florentin Bodiu! Mult succes și vânzare bună la produsele voastre de bună calitate!”, a scris pe Facebook șeful Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.

În urmă cu patru ani, Timp Online vă relata că Florentin Bodiu, pe atunci în vârstă de 27 de ani, s-a întors din Italia ca să facă agricultură bio.  Fiul cel mai mic al cunoscutului viticultor George Bodiu din Dumitra, Florentin a absolvit Liceul Agricol Bistriţa şi imediat după aceea a plecat în Italia, deşi abia împlinise 18 ani. A muncit pe unde a putut şi a strâns bani, iar în 2014 s-a întors acasă la îndemnul tatălui său.

“Am încă patru feciori, iar el e mezinul. M-a ascultat şi a venit acasă. I-am spus că-i ajunge cât a stat în străinătate, să vină să lucrăm pământul că îl ajut şi eu cât mai pot. Eu i-am zis să facă zootehnie, dar s-a axat pe legumicultură”, ne-a mărturisit atunci George Bodiu.

Din străinătate a venit cu bani pe care i-a investit într-o casă, într-o maşină, în nuntă, iar ce i-a mai rămas în solarii. “Pământul am avut noroc că nu a trebuit să-l cumpăr. L-am moştenit de la tata. Am investit banii – circa 20.000 de euro – în folii, schelete metalice. Tata m-a îndrumat întotdeauna să fac agricultură fără chimicale, cu îngrăşământ natural. Vreau să le ofer bistriţenilor legume naturale, cu gust bun. Altfel nu văd cum aş putea intra pe piaţă dacă din primii ani încep să fac producţie mare şi după aceea ce fac? Să spună lumea că uite, legumele sunt de la Dumitra, dar parcă-s din Turcia? Nu vreau aşa ceva”, a spus atunci tânărul fermier.

La Dumitra, familia Bodiu a a avut inițial în jur de cinci hectare de teren, iar Florentin a început să cultive roşii, castraveţi, gogoşari, vinete. ”Am lucrat cu fraţii mei, unul e profesor, altul e pompier, tata care e pensionar m-a ajutat, mai mult cu sfaturi, dar, de multe ori un sfat bun de la un părinte e mai mult ca orice. Important e că-mi place ceea ce fac. Mulţi prieteni au început să râdă de mine că am investit 20.000 de euro în agricultură şi m-au întrebat când o să-i scot. Nu ştiu, poate în 5-6 ani, dar eu vreau să am drum lung în agricultură. Poate o să accesez bani europeni. Asta e ce vreau să fac, agricultură, să cultiv legume”, a spus atunci Florentin Bodiu.

De la vorbe la fapte a fost doar un pas. A accesat bani europeni, 40.000 de euro, pentru instalarea tânărului fermier, și a continuat să investească în agricultură. „Am mai făcut două solarii pe 10 ari, am avut puterea să cumpăr teren. Am luat şi o maşină de transport cu care aducem marfa la oraş. Uşor, uşor, evoluăm”, a spus el ulterior pentru Timp Online.

 

Florentin Bodiu vine sâmbăta la târgul producătorilor locali de lângă Biserica Evanghelică, dar îl putem găsi şi pe tatăl lui cu marfă de vânzare în Piaţa Decebal.

”Recoltez legumele seara, iar dimineaţa le livrez. Clienţii pot mânca ceva proaspăt. Ca tineri fermieri puţin suntem dezamăgiţi fiindcă muncim foarte mult, încercăm să facem legume cât mai naturale, să nu mai facem ce am mâncat afară, şi vrem să nu pierdem soiurile autohtone, să rămână la noi, însă oamenii nu prea apreciază. Noi obţinem un tonaj mic pe metru pătrat din cauză că producem natural, dar marfa noastră e apreciată la fel ca şi a celor care o obţin în mod industrial. O dau la acelaşi preţ fiindcă altfel aş rămâne cu ea, nu se vinde. Vă dau un exemplu. La un solar cu roşii de casă fac undeva la 5 tone, în sistem industrial se obţin din acelaşi solar 14 tone. Roşiile astfel obţinute nu sunt perisabile pentru că au coajă mai groasă, nu sunt sensibile la boli. Ale noastre au coajă subţire şi sunt perisabile, iar lumea strâmbă din nas”, a declarat Florentin Bodiu.

Tânărul fermier nu ratează nicio ocazie să acceseze bani de la stat pentru agricultură, el fiind unul dintre beneficiarii din județ ai finanțărilor alocate prin programul pentru tomate.

Sursa foto: Facebook Nuțu Tabără 

14 comentarii

    • Bananele, pepenii, prunele, piersicile, nectarinele nu sunt de la el dar nu poate vinde doar rosii, castraveti, vinete si pastai daca cultiva si dinastea… in fine spor la treaba dumitrene

  • Aprecierea, că „cu tot respectul, dar produsele expuse sunt din en-gros….”, nu poate fi stabilită din fotografiile ataşate articolului, îndrăzniţi să cumpăraţi, să folosiţi aceste produse, deoarece cred în sinceritatea tânărului producător, care reuşeşte să prezinte rezultatele muncii familiei sale curate, în condiţii igienice, respectând normele sanitar-veterinare impuse şi asumate de către cel care a înţeles rostul, menirea sa în societate, de a asigura concetăţenilor săi produse sănătoase şi cu gust adevărat, respectând cumpărătorii prin felul în care îşi prezintă marfa. Sunt convins că produsele lui sunt adevărate, naturale şi „neumflate” cu tot felul de „stimulente chimice” pentru a le da aspect în vederea vânzării. Vă propun să le încercaţi şi doar după aceea să faceţi comentarii. Să nu vă exprimaţi părerile, concepţiile majorităţii, deoarece nu chiar toată lumea minţeşte în această ţară. Felicitări tinerei familii, că a îndrăznit să pornească pe un drum atât de anevoios şi-i doresc să meargă pe calea aleasă şi să dovedească şi altora că se poate, că poţi să învingi, prin muncă cinstită, cu multă trudă şi transpiraţie toate greutăţile aflate în calea vieţii.

  • Un exemplu viu de roman cinstit, harnic si iubitor de glie. El nu este ca si cei care asteapta si sta cu mana-ntinsa la pesedeu. Bravo OMULE !

  • Romania avea de toate:fructe,legume,zootehnie,etc.Nu ar fi trebuit ca tinerii.nostri sa lucreze in alte tari.Sa fi fost rentabil sa lucreze in tara.Atunci ar fi putut spune guvernele ca si-au facut treaba.Cu o floare ,doua nu se face primavara.S-au dat salarii compensatorii ca sa stea oamenii acasa.Atatea greseli de guvernare s-au facut si se fac si nimeni nu plateste .Consecintele sunt suportate de romani.E pustie tara.Sate intregi pustii,familii despartite,priviri in gol de dorul celor plecati.E multa jale in tara.Acestui tanar succes!

  • Mult succes, familiei din Dumitra !!! Este foarte greu sa reusesti , dar prin munca si seriozitate , se ajunge si la rezultate. Din pacate, cei mai multi dintre noi, nu facem nimic, stam la panda , poate poate , gasim ceva de criticat. Spor in toate !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.