Cel mai repede înveţi din eşecuri, din înfrângeri, iar regulile simple ale acestui joc îţi arată că o simplă construcţie logică te ajută să câştigi indiferent dacă eşti savant sau muncitor fiindcă inteligenţa umană e la fel, doar s-a dezvoltat diferit, spune prof. dr. Silvestru Popescu, un promotor al şahului.
„Şahul ar trebui jucat de la copii până la oamenii mai mari. Are un rol formativ şi e o cale de a fi liber, independent în ceea ce poţi să faci. Ştii că numai de tine depinde rezultatul muncii intelectuale, psihice, formative. Înveţi cel mai mult din eşecuri, din înfrângeri, iar lucrurile acestea dacă le înţeleg copiii şi oamenii mari e extraordinar. Cu reguli simple să ai satisfacţia unui plan, unei idei logice, a unei construcţii logice”, a spus prof. dr. Silvestru Popescu.
„Dacă ar învăţa copiii şah, lumea aceasta ar fi mai frumoasă şi mai bună. Un foarte mare jucător de şah, un campion de şah neîncoronat fiindcă atunci nu se dădea acest titlu, Paul Morphy, a spus indignat în momentul în care i s-a propus să joace şah pe bani – pentru că el vedea în şah înnobilarea sufletului, a spiritului – , a spus Învătaţi şahul pe toţi potentaţii acestei lumi şi vă veţi convinge că răul va pierde teren în favoarea frumosului şi a moralităţii!. Marile spirite sunt atrase de jocul acesta, unul milenar, un joc ale cărui origini se pierd în negura timpului. S-a păstrat fără modificări de regulament esenţiale, arată simplitatea şi reguli după care poţi câştiga numai cu o luptă intelectuală, a minţii. E o confruntare între idei în care toţi sunt liberi, toţi pot câştiga în afara oricăror circumstanţe. Nu contează că e savant sau muncitor. Inteligenţa la om poate fi la fel. S-a dezvoltat diferit”, a spus Popescu.
Prof. dr. Silvestru Popescu a susţinut, marţi, la Palatul Copiilor din Bistriţa, un simultan de şah, iar din toamnă este posibil să ţină un curs de şah în cadrul instituţiei.
Corect!