Impozitul pe dividende s-a mărit de la 8% la 10%, măsura fiind luată prin ordonanța de urgență aprobată de Guvern.
”Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul”, prevede ”ordonanța-trenuleț”.
Totodată, scad plafoanele de impozitare a veniturilor pentru întreprinderile mici, fiind impusă reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, spune că această cotă este una echitabilă și a precizat modul de aplicare a impozitului pe dividende.
”S-a decis majorarea cotei de impozitare a impozitului pe dividende de la opt la 10% pentru dividendele plătite. Pentru dividendele din anul 2025, plățile se vor face în cursul anului 2025 sau în 2026. Impozitul pe dividende a crescut de la 8 la 10%. În ceea ce privește impozitarea, trebuie să avem tot timpul în vedere echitatea. Munca este impozitată cu 10%. Eu cred că și capitalul poate fi impozitat cu 10% în condițiile în care și așa suntem mult sub cotele de impozit aplicate dividendelor din foarte multe țări europene, din Uniunea Europeană, de fapt. Deci, 10% cotă de impozit pentru dividende este o cotă în continuare atractivă pentru investitorii străini, inclusiv, nu este o cotă foarte mare și este la același nivel cu cota de impozitare a muncii, care vine și la salariul minim, practic, dacă dau jos acele deduceri, vine și la un salariu de 5.000 de lei și de 10.000 de lei și, într-adevăr, vine și la dividende de 10 milioane de euro, deci, cred că este echitate la acest nivel și nu doresc să mă uit în urmă nici în ceea ce privește costurile, nici deciziile, nici persoanele. Trebuie să ne uităm înainte, să asigurăm pe termen mediu și lung o sustenabilitate și o atractivitate a României pe plan fiscal. Trebuie să rămânem în continuare o țară care atrage investitori străini, dar nu putem să păstrăm inechitățile nici în societatea românească.
Dividendele de obicei se impozitează anul următor, dar este și posibilitatea scoaterii parțiale a dividendelor pe parcurs, dacă ele sunt scoase din companie, pe parcurs se plătește impozitul deja în 2025, impozitul de 10%, pentru dividendele aferente anului 2024, care au fost ridicate din companie în cursul anului 2024, se plătește și rămâne plătit impozitul de 8%, urmând ca diferența să se regularizeze cu 10% în 2025, deci, intră în vigoare în 2025, la unele companii cu aplicabilitate în 2026, dacă se scoate dividendul în 2026, dacă nu, pe parcursul anului 2025, la fel și cu plafonul la microîntreprinderi – scade în 2025, începe calculul profitului lunar trimestrial, în funcție de cum dorește compania în 2025, se plătește impozitul pe profit așa cum prevede legea, trimestrial sau lunar, în funcție de cum alege compania”.
Acest guvern este unul dintre cele mai perverse entitati de pe pamant. Incepe cu ordonanta trenulet si ne pregateste ca ce o sa faca cu cheltuielile bugetare, o sa faca restructurari, sa scada cheltuielile bugetare etc, fara sa mareasca impozitele la privati .
La bugetari ingheata niste salarii foarte mari, pensiile speciale raman speciale, raresc concediile moka iar la privati ne maresc impozitele, reduc facilitatile in domeniul constructiilor .
DAR NU VORBESTE NIMIC DE PENSIONARII CU SALARII DE LA STAT.
UITATI VA LA DECL AVERE A CONSILIERIL0R LOCALI: ce speranta sa avem cand voteaza impizitele locale???
Unul lucreaza la MAI si e pensionar cu 10000lei pe luna
Altii au rude la fel
Am văzut că sunt unii care sunt mega încântați că se măresc impozitele pe firme, că e normal!
Pai domnilor, cine face investiții în țara asta, nu fac privații locuri de munca, nu privații aduc bani la buget?
Spuneți că este puțin creșterea dividentelor de la 8 la 10%.. pai este o creștere de 20% și dacă mai adaugi și scăderea plafonului pt microîntreprinderilor, atunci veniturile tale pot scădea cu 24% per total.(Daca mai adaugi și creșterile de salar brut care tot apar din 6 in 6 luni..te duci și mai mult)
Ii place la cineva sa muncească degeaba?
Creșterea cheltuielilor înseamnă de fapt o creste a prețurilor la bunuri și servicii în prima fază, să își recupereze de undeva acei bani „pierduți „.Și asta poate genera neperformantă, având prețuri mai mari, se poate că tu sa ai încasări mai mici și profituri mai mici.
Ce înseamnă profituri mai mici? Înseamnă concedieri de personal, înseamnă faliment! Mulți din voi se bucură când aud că un patron a dat faliment! Bun, dar odată cu el mai rămân șomeri și alți 2-3 angajați cel puțin.
Vorbim de sute de mii de firme care pot ajunge în situația asta!
Mulți vor impozitarea progresivă a marilor averi, foarte frumos! Dar daca acea persoana a făcut banii legal, a plătit deja impozite pe acei bani, de ce sa mai plătească încât dată? Daca se va întâmpla asta, „bogatul” va lua toți banii și îi va muta in țări străine ..
Și pe mulți îi deranjează că România era un paradis fiscal! Foarte bine! Asta atrage oameni de afaceri străini sa vina sa investească în România, să își mute poate sediul social și îi făcea și pe antreprenorii romani sa își lase banii in țara și să fie impozitați aici, de către stat!
Cu ce va ajuta tara, daca firmele străine și firmele mari românești vor decide sa își mute sediul social într-o țară „paradis fiscal” cum este Cipru spre exemplu..și toți vor platii impozite acolo! Nu ii îmbogățim oare pe alții?
Deficitul țării a fost făcut prin mărirea excesiva a salariilor și a pensiilor din sectorul bugetar!
Au mărit pensiile a 3.8mil de pensionari din împrumuturi, banii nu existau și acum trebuie returnați!
Sunt 3.6mil de alocații care se plătesc cu 800 de lei, sunt 1.3mil de bugetari care au salarii foarte mari, unii nemeritat de mari..mai puțin de 200k au până în 8k pe luna , alții depășesc 10-12k lejer. Mai sunt 5mil de pensionari cu pensii variabile între 3 și 5-7k de lei + 800k de asistați social cu 1300lei .
Daca faci un calcul o să vedeți că sunt aproximativ 11 milioane de români care primesc bani de la stat! Și populația României este de 18 mil. Deci, cei care aduc bani la stat sunt mai puțini decât cei care cheltuie banii statului!
Plus evaziunea fiscală foarte mare, la noi statul nu vrea să renunțe la evazioniști!
Ne spune că avem evaziune mare, avem deficit mare și că trebuie să mărim taxele, pai domnilor acele taxe le vor platii tot cei corecți și va fii că un bici in plus pe spinarea lor.
Iar cei care nu plăteau, nu vor platii nici acum și vor rade de prostii corecți!
Poate aici va trebui statul să găsească o măsură să protejeze pe cei corecți și să îi elimine pe cei care fac evaziune..
Interesant cum pedalează ideea de echilibru… Nu înțeleg de ce nu ar echilibra in sensul in care să scadă impozitul pe veniturile PF la 8%, corelat cu o scădere a cheltuielilor cu aparatul de stat?
Acestor „genii” in materie de administrație nu le-a venit o astfel de idee?
Se pare că acest domn ministru este într-adevăr genial, din moment ce se pricepe și la mediu, și la finanțe in egală măsură de bine!
În Caraibe impozirul este 0.
Impozitele în România sunt foarte, foarte, foarte mici. Să mărești de la 8 la 10 când alții plătesc 51%, 42%, 30% e o sfidare la adresa oamenilor săraci din România.
În loc să-l pui peTiriac, pe patronul de la Rapid, care a cumpărat și clubul de fotbal Bologna , să plătească impozit de 20%, (să colectezi bani la buget de la cei ce au prea mult) noi îi impozităm pe cei care nu au ( cei cu salariul minim 40% impozit)
Ireland 51.00%
Denmark 42.00%
United Kingdom 39.35%
Norway 37.84%
France 34.00%
Sweden 30.00%
Belgium 30.00%
Finland 28.90%
Spain 28.00%
Portugal 28.00%
Slovenia 27.50%
Austria 27.50%
Netherlands 26.90%
Germany 26.38%
Italy 26.00%
Czech Rep. 23.00%
Switzerland 22.29%
Iceland 22.00%
Luxembourg 21.00%
Turkey 20.00%
Poland 19.00%
Cyprus 17.00%
Lithuania 15.00%
Hungary 15.00%
Croatia 12.00%
Vor să cheltuiască banii noştri pe tot felul de prosti inutile după care iau bani tot de la cei ce muncesc şi produc ceva nu de la putorile inutile.
Până acum ar fi trebuit să avem construită noua centură de pe malul Bistriței votată de cetățeni la referendum.
https://timponline.ro/ce-se-pregateste-salarii-si-pensii-inghetate-vouchere-de-vacanta-eliminate/
Hai sictir!
Nu mai veni tu cu prostiile tale!.
TE INTREB CA SA INTEKEGI DE CE SUNT REVOLTAT PE TINE
E MULT SA DAI 50 DE LEI LA JN BETIV SA TI SAPE O GRIAPA DE 1X2X1M IN CURTE UNDE NU AJUNGE BULDO?
Mentionez ca betzivul nu ti sapa groapa bine, vine cand vrea, te tine 5 zile si tu cere si de mancare si baut!!!!!!
Nooo…cam asta e mesajul tau si personajul meu e guvergyyhnul!!
Văd ca nu v-a plăcut comentariul meu!
Vreți o țară ca afară, unde se plătesc taxe mari (buget de stat = 50% din PIB) și totul funcționează.
Sau modelul românesc, taxe mici (buget de stat = 27% din PIB) și toate domeniile (educație, sănătate, infrastructură) sunt în colaps, subfinanțate . ?
E nevoie atât de reduceri ale cheltuielilor , acolo unde se face risipa , cât și de măriri de taxe acolo unde se poate, unde nu îi afectează pe cei cu venituri mici . Unde creșterile îi afectează doar pe cei cu mulți bani.
Nu mai spune aberatii din astea…DUPA TINE 50 DE LEI E MULT SA DAI LA UNUL SA TI SAPE UN SANT DE 10M?
DACA DAI SI TE TINE 10 ZILE, ITI CERE BAUTURA, ITI CERE TIGATLRI, ITI RUPE HARLETUL SI NU TI TERMINA DECAT 5M SI AIA STRAMBI, E MULT SAU PUTIN 50LEI?
cam asa e si cu parlamnetul / gyvernul asta care habar nu are pe ce lume traieste
Adrian, puțini au înțeles ce ai vrut să spui: adică o impozitare progresivă a averilor nu la fel pentru tot omul cum e acum. De asta e dislike. Mulți vad puțini pricep.
Ba dobitocule … la noi ce se colectează se fura .nu se investește în economie … înțelegi ratatul.. de ce ești sărac.. pai la noi e gaura fără fund.. și unii ca tine le place sa stea și sa le dea statu ajutor..frustrările.. pune mana și muncește și vezi dc îți convine sa dai 50%
Stați așa ca situația este și mai dezastruoasă!
10% e la dividende, nu la creșterea pe bursa.
Un danez investește 1.000.000 euro in acțiuni Tesla ,
După 12 luni acțiunile cresc la 2.000.000 euro.
Impozitul e de 42% din câștig, adică 420.000 euro merge la stat !
Un român plătește la stat 1% din câștig adică 10.000 euro din 1 milion câștig .
Nu e de mirare ca Danemarca are surplus bugetar, iar România deficit bugetar, când într-o țară plătești la stat 420.000 euro, iar în alta 10.000 euro.
Tu esti strain de subiect. In lumea civilizata se impoziteaza venituri iar la noi insasi notiunea este viciata pentru ca in jaful nebun pe care il face statul, hotarasc ei ca este venit si ce nu se castiga, ce nu exista. Tu vorbesti de investitii iar aici oamenii abia au ce manca pentru ca intreaga tara lucreaza si rabda lipsuri ca sa intretinta un aparat bugetar hipertrofiat si parazitar si sa plateasca spagile exorbitante percepute pentru toate achizitiile ori lucrarile publice. Aici nu se pune problema ce ramane dupa ce platesc impozitul ca in lumea civilizata, dimpotriva, problema este daca voi castiga atat cat sa am de unde plati impozitul. Daca vrei totusi sa comentezi asemenea lucruri, atunci fa aprecieri pornind de la situatia din Romania pentru ca ea nu este comparabila cu nici o tara din UE. Mai mult, se pare ca in curand nu vom mai gasi termeni de comparatie nici macar in Africa.
Comparatia intre Romania si Danemarca este binevenita ca nuca-n perete, ca vaca si baletul. Atunci sa comparam Romania cu un trib de canibali si vom avea toate motivele sa fim fericiti!
Habar nu ai ce vorbesti….
Vă recomand să cumpărați aceste acțiuni:
https://finance.yahoo.com/quote/NOVO-B.CO/
Novo Nordisk , cea mai valoroasă companie din Europa. Industria medicinală, a plătit statului danez impozite pe profit de zeci de miliarde , iar cei care dețin acțiunile au plătit statului danez zeci de miliarde în impozit pe câștiguri la bursa.
A crescu la curs 1000 pt ca au descoperit o cură de slăbit “Vegovi” ,
Acum a scăzut la 640 pt ca au descoperit sora cura de slăbit , dar rezultatele sunt de doar 22,5% pierdere corporală, și nu 25% pierdere a greutății corporale, cat erau așteptările 😀.
Ce ți-e 25%, ce ți-e 22,5%! Tot aia e
640 e un curs bun, cumpărați!
Vrei?
Iti recomand
Am mai zis-o , dar nu toată lumea mi-a citit comentariul!
Danemarca este un stat bogat cu cetățeni săraci.
România este un stat sărac cu cetățeni bogați .
Danemarca.
Salariu 3000 euro net.
Chirie -1500 euro
Abonament tren -300 euro
Încălzire -200 euro
Electricitate -100 euro
Apă -100 euro
Rata la mașina cumpărată în rate -300 euro
Benzină -100 euro
Asigurare casco, locuință, incendiu, inundație, accidente -100 euro
Adică, cheltuieli fixe de 2900 euro/luna.
Iti rămân 100 euro din 3000 , pe care ii poți cheltui cum vrei tu.
Măcar dacă ar face ceva util pentru Bistrița cu bani ăia adică centura pe la Budac.
Firmele nu vor mai face profit, vir cheltui bani, vor jncesti și sa vedem ce o sa facă statul asta mafiot