Social

Cu ce a impresionat Nina Rus din Romuli juraţii de la emisiunea ”Chefi la cuţite” (FOTO-VIDEO)

Jurații de la „Chefi la cuțite” au fost impresionaţi de Nina Rodovica Rus, manager la Păstrăvăria Romuli, care le-a prezentat un meniu pe bază de păstrăv afumat, mai precis ravioli reinterpretat, cu sos pe bază de cognac flambat cu roşii, aromatizat cu usturoi şi cimbrişor.

 

Nina Rodovica Rus (36 de ani) din Romuli a deschis show-ul de luni seara „Chefi la cuţite”, îmbrăcată în costum popular şi încălţată cu opinci. Întrebată de ce a venit în această ţinută, ea a spus că „Chefi la cuţite” i s-a părut cel mai important eveniment, iar în cinstea lui ea şi familia ei au îmbrăcat portul popular.

„Cămaşa e de o sută de ani, a fost a bunicii. A fost mireasă cu ea. Fiind îmbrăcată aşa, toată lumea se aşteaptă de la mine să gătesc ceva tradiţional. Atunci am zis să fac exact invers. Am pregătit ravioli de casă, umplut cu păstrăv afumat, ricotta şi capere. Am făcut un aluat un două culori şi nişte ravioli reinterpretaţi cu umplutură şi cu sos pe bază de cognac flambat cu roşii, aromatizat cu usturoi şi cimbrişor. La noi la ţară, dacă vin domnii mari, parcă ne desconsideră un pic, dar se poate şi la noi mânca”, a spus Nina Rodovica Rus.

Bistriţeanca a relatat că pasiunea ei pentru bucătărie a început la 11 ani. S-a căsătorit la 16 ani, iar soacra ei s-a temut că nu va şti să îi facă soţului de mâncare. „Dar nu a fost aşa. Venea la mine şi se mira când vedea ce vedea pe masă. Am gătit toate mâncărurile posibile. Şi copiii mi-au zis că le-am făcut bun de mâncare şi s-au îngrăşat toţi. Peste o lună avem 20 de ani de când ne-am căsătorit, am făcut liceul la seral, chiar facultate ca să-i demonstrez tatălui meu că le-am făcut pe toate. Nu regret nimic. Nu aş schimba nimic. Dacă aş da timpul înapoi, tot aşa le-aş face pe toate”, a spus ea înainte de întâlnirea cu cei trei şefi care i-au dat din prima cuţitul cu care merge mai departe în concurs.

„Sunt foarte fericită că am primit cuţitul. Pentru mine, acest cuţit înseamnă un pas foarte mare pentru viitorul nostru că avem un mic restaurant şi vreau să îl dezvolt cât de cât şi să demonstrez că se poate şi la ţară, nu numai la oraş”, a spus ea.

Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu au avut ocazia şi să guste din ţuica de Bistriţa-Năsăud, iar după ce i-au dat undă verde în concurs s-au fotografiat cu familia Rus.

Chef Florin a probat un ilic și un clop și a spus că e mândru când vede astfel de români.

 

Antena 1 a prezentat momentul astfel: ”Ce somon sau biftec tartar? Tradițiile românești iau cu asalt platoul de la ”Chefi la cuțite”: de la preparate reinterpretate, la port tradițional, toate le-au smuls zâmbete și voie bună celor trei chefi. Chef Scărlătescu a ghicit-o imediat! Sau, mă rog, a fost pe aproape! Cica vine din Bucovina, e îmbrăcată în costum popular, numai că n-a ghicit opincile. Rus Nina Rodovica, pe numele său, ale cărei straie românești au fost imediat remarcate de chefi. ”Băi, Scărlătescule, bine că le știi tu pe toate! Incredibil”, exclamă chef Bontea. Concurenta a gătit ravioli, într-o reinterpretare proprie, iar chefii au fost serviți și cu o țuiculiță. Mai e necesar să spunem că vrea să fie în echipa lui Scărlătescu? A luat trei cuțite și a strigat de bucurieeee! Responsabila cu atmosfera tradițională a fost o doamnă, Rus Nina Rodovica, pe numele său, ale cărei straie românești au fost imediat remarcate de chefi. Încălțată cu opinci și plină de voioșie, concurenta n-a venit singură, ci alături de toată familia, care a rămas, însă, în culise. Atât le-a trebuit chefilor, doar să afle de prezență susținătorilor doamnei, că au și dat fuga în culise ca să-i întâlnească. Surpriza a fost uriașă, atât de o parte, cât și de cealaltă. Chef Florin se apucă de probat un ilic și un clop, ce-i șad ca turnate. Ce să mai, a fost o atmosferă de zile mari!”.

IATĂ REŢETA:

Ingrediente pentru aluat: 300 g făină+ 50 g, 3 ouă mari, sare, ulei de măsline

Ingrediente umplutură și sosuri: 300 g file păstrav afumat, 6 crenguțe cimbru proaspăt, 3 căței de usturoi, 2 linguri de cognac, 200 g de ricotta, ulei de măsline, 200 ml roșii pasate foarte fin, 250 ml smântână proaspătă, sare, piper, nucșoară, 50 g parmezan ras, 1 legatură pătrunjel, 1 legatură mărar, 1 lămâie, 200 ml Gran Cucina

Ingrediente pentru decor: plante microgreens (mazăre, creson, busuioc creț), câteva icre de păstrav.

Mod de preparare: Se amestecă ingredientele pentru aluat și se frământă până se obține un aluat compact si nelipicios. Se împachetează într-o folie și se lasă la frigider să se odihnească, 15 minute. Pentru umplutură, fileurile de păstrăv se taie cubulețe, dar nu prea mici. Usturoiul se încinge până devine transparent. Se adaugă păstrăvul, se rumenește puțin, se adaugă cognacul și se amestecă 2-3 minute pe foc domol, apoi se lasă la răcit. Când se răcește se adaugă și ricotta și se condimentează cu cimbru, piper și nucșoară.

Se întinde aluatul în două foi. Pe prima foaie se așază grămăjoare de păstrăv și se acoperă cu cealaltă foaie. Se folosește o formă (ștanțator de ravioli) și se decupează raviolii, care se fierb în apă clocotită cu sare. Pentru primul sos, se pune puțin ulei de măsline cu usturoi tocat foarte fin și se încinge, apoi se adaugă 2 crenguțe de cimbru și se lasă puțin, cât sa parfumeze uleiul de măsline, apoi se înlătură. Se adaugă roșiile pasate și se amestecă timp de 2-3 minute pe foc domol. Se adaugă și smântâna și se mai amestecă pentru 1-2 minute. Pentru al doilea sos, se trec prin blender pătrunjelul, mărarul și Gran Cucina. Raviolii se servesc cu cele două sosuri și se decorează cu microplante și câteva icre de păstrăv.

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.