Social

Împușcat la vânătoare, un bărbat din Parva așteaptă de 6 luni să fie audiat de polițiști. De ce se teme

Gavrilă Călini, un bărbat de 47 de ani din Parva, care a fost împușcat într-un picior la jumătatea lunii ianuarie la o partidă de vânătoare organizată pe raza Ocolului Someș-Țibleș, așteaptă de o jumătate de an ca Poliția să-l audieze și justiția să-i facă dreptate. Dat afară de la Ocolul Silvic Someș-Țibleș, unde lucra ca sezonier, omul a rămas fără asigurare medicală chiar când s-a întâmplat nenorocirea, a fost obligat să plătească spitalizarea din banii lui și să cheltuiască peste 20.000 de lei până acum din bugetul familiei. În prezent, nu poate lucra, a rămas fără bani și toată responsabilitatea întreținerii familiei cu doi copii e pe umerii soției.

Cu trei zile înainte să se împlinească 6 luni de la incident, el se teme că se tergiversează excesiv dosarul ca să nu se deschidă dosar penal și să nu existe repercusiuni asupra vânătorilor care au participat la partida respectivă și nici asupra Ocolului Silvic Someș-Țibleș care ar putea fi obligat să închidă fondul de vânătoare.

”Eram angajat la Ocolul Someș-Țibleș până în sâmbăta aceea de 16 ianuarie când mi-au zis că mă dau în șomaj. Eu trebuia să merg unde mă chemau ei. Aveam tot felul de lucrări, dar în sâmbăta aia de 16 ianuarie m-au sunat că e un mistreț acolo la Peștera Izvorul Tăușoarelor, l-au înconjurat, să-mi iau câinii și să mă duc la ei. M-am dus, ne-am întâlnit cu grupa și ne-au trimis pe trei acolo unde trebuia să facem goană cu câinii. Am fost, ne-am făcut datoria, o plecat mistreții, o scăpat prin zona peșterii și m-am întâlnit cu ceilalți doi gonași. Plecăm la mașini că s-o gătat, îi dus porcul, nu mai avem ce face!. Și am mers spre mașini și coborând, ei mergeau la stânga mea cam la 20 de metri, eu mai în dreapta, pe câmp. Era ceva tufiș, dar foarte slab. Ăla, i se zice Florin Gâțu, din Rebrișoara, nu știu care i-i numele, stă pe Gersa, de care o mers de pe ștand, era foarte băut. Când o trecut de dâmb, nu-mi dau seama de ce, o tras și m-o împușcat într-un piciorul stâng (la vânătoare de misteți, gonașii au arme la ei în caz că sunt atacați să poată trage -n.r.) O venit beat Gâțu ăla, iar când o dat cu ochii de noi, o tras în mine, dar nu pot să-mi dau seama cum o putut trage pe câmp, acolo. El era cam la 25 de metri, era o denivelare, un fel de dâmb, și când o trecut, o tras. Când o pus ochiul o tras, nu o stat să se uite. El de băut era băut, dar nu știu de ce o tras. După ce am căzut jos i-am zis: Mă, sună la 112, sună la Poliție să vină Salvarea!. O zis: Nu pot să sun că-mi ia armele!. Nu o vrut să sune. Am avut eu puterea și mi-am scos telefonul și am sunat la Poliție, dar nu am avut puterea să vorbesc că nu mi-am mai putut duce mâna la ureche să pot vorbi și, dacă o văzut că eu tot insist să vorbesc, după-aia, în 30 de minute o sunat și el și o zis că-i accident ușor. Între timp, nu o vrut să mă ajute deloc. Două ore au trecut până a sosit targa și m-am rugat la ei să pună o haină sub mine, să taie niște crengi și să mă tragă la vale. Cu mare greu o vrut, dar nu mult m-o dus, că el s-o oprit să fumeze o țigară. Nu vorbea cu mine deloc, m-au tras într-un pârâu de era să mă lase acolo. Nu mai vorbeau cu mine, numai ei între ei. Copilul lui o luat-o la vale, i-am zis să meargă să anunțe colegii și nu o vrut. Abia după două ore o venit Poliția. Deși ăla era beat, nu i-o pus nimeni fiola”, a relatat Gavrilă Călini (foto jos).

Operat la picior și imobilizat multă vreme la pat, omul este nemulțumit că, deși au trecut 6 luni, cercetările în dosar nu înaintează deloc, nici măcar lui nefiindu-i luată nicio declarație.

”Am avut un avocat de la Năsăud care nu și-o făcut datoria, nu o cerut nimic, nicio probă. Ei (gonașii -n.r.) o declarat că totul s-o întâmplat într-o pădure mare de fag – că am văzut filmările la avocat – că ei o tras cu arma într-un copac și de acolo a ricoșat glonțul în mine, dar nici vorbă de așa ceva. Doctorul a scris clar în acte că m-o împușcat direct de la 25 de metri. Ăștia cu fondurile de vânătoare se cunosc toți între ei și nu vor să dea drumul la dosar, nu vor să facă nimic. Eu nu m-am putut deplasa să dau declarație că am stat acasă, în pat. În fiecare lună, un frate mă duce cu mașina la doctor. Ultima oară, pe 22 iunie, am fost la Bistrița că m-a durut tare la operație. Mi-o făcut raza, mi-o făcut hârtiile și o doamnă de acolo a zis nu putem să-l mai ținem că numai trei zile mai are și o scris pe hârtii că sunt vindecat. Din câte am înțeles eu, dac fac 6 luni, le deschide dosar penal. Pe data de 5 iulie, mi-am făcut programare și m-am dus la Cluj și doctorul mi-a dat să fac recuperări, mi-a zis că, peste 6 săptămâni, să mă duc la control și ăștia de la Bistrița mi-o dat că-s vindecat. Doctorul legist nu m ai vrea să-mi dea zile. O zis: vii data viitoare și-ți dau mai multe”, a spus el.

Gavrilă Călini suspectează că reprezentanții fondului de vânătoare trag sfori ca să nu fie extinse cercetările și dosarul să fie închis pentru ca să nu existe repercusiuni asupra deținătorilor fondului și a participanților la vânătoare.

”Marius Bodiu și Cosmin Bodiu – copiii fostului primar PSD din Rebrișoara – ei se ocupă de fondul de vântoare. O zis că, dacă le face dosar penal, posibil să le închidă fondul și să le ridice armele pentru 5 ani. Din cauza asta se luptă ei să se țină actele așa ca să nu mă duc din județ nicăieri ca să nu le închidă fondul, că nu s-ar fi băgat ei prea tare pentru ăla care m-a împușcat, despre care au zis că merita să stea în închisoare că e tot beat. Dacă face dosarul … am fost vreo 20 la vânătoarea aia, mai mulți decât trebuie – acela (Florit Gâțu) o zis că, dacă nu îl salvează, el îi spune câți o fost la vânătoare și îi bagă pe toți și din cauza asta ei luptă să nu se facă dosarul penal”, a mai spus Gavrilă Călini.

De când a fost împușcat, omul spune că a cheltuit peste 20.000 de lei prin spitale și cu avocați. El susține că de șase luni de când s-a petrecut acest accident, nimeni nu i-a luat o declarație și nu l-a ajutat nimeni cu nimic.

”Nu m-o întrebat nimeni nimic. Poliția o fost la fața locului și ei o declarat ce o vrut, că m-o împușcat în pădure, dar nu-i adevărat. Oriunde mă duc mi se spune să aștept că dosarele merg greu. Eu nu mai am bani, nu mai am cu ce trăi și nici nu mă pot pensiona că nu eram angajat când m-a împușcat. Lucrez la Ocol de 5 ani, dar chiar atunci au zis că mă dau în șomaj și am mers la ei mi-au zis că nu mă mai pot da în șomaj, că-mi întrerupt numai contractul și mă recheamă în octombrie. Și nu am avut contract că, dacă aveam, măcar mă puteam pensiona de boală, dar așa sunt pe nicăieri”, a mai spus Gavrilă Călini.

Contactat de Timp Online, șeful Ocolului Silvic Someș-Țibleș, inginerul Mihai Mureșan, a declarat că, din punctul său de vedere, partida de vânătoare a fost organizată legal.

”Eu nu știu mai multe pentru că nu am participat la acea vânătoare pentru că nici nu sunt vânător. Din partea ocolului, responsabil e Cosmin Bodiu, dar a fost Poliția, a făcut cercetările de rigoare pe toate liniile și noi suntem legali. Noi avem mulți oameni angajați pe perioadă determinată sau zilieri, nu îi pot ști pe toți. În 16 ianuarie nu cred că aveam muncitori angajați, muncitori avem când sunt lucrări silvice. Avem zeci de oameni angajați, dar atunci sigur nu aveam că era iarnă. Eu nu îl cunosc pe acest om (pe Gavrilă Călini -n. a.). Sigur nu a fost trimis din partea Ocolului la vânătoarea aceea. Să vină să ne spună cine l-a trimis că eu nu am cunoștință de așa ceva. Eu nu am dat declarații Poliției, ci personalul care se ocupă de vânătoare, și responsabilul de vânătoare și organizatorul vânătorii, paznicul de vânătoare pe care îl avem, cred că chiar Cosmin Bodiu sau Pavel Dumitru. Atunci, în ziua respectivă au dat declarații, mai multe nu știu ce să spun. Îmi cereți niște informații pe care eu nu sunt pregătit să vi le dau. Și dacă era angajat, atunci era sâmbătă, nu era în timpul serviciului”, a spus Mihai Mureșan.

Întrebat ce riscă Ocolul Silvic Someș-Țibleș dacă se dovedește că partida de vânătoare a fost organizată ilegal, el a răspuns: ”Era caz de braconaj dacă nu era organizată legal partida de vânătoare. Li se confiscau armele, se închidea fondul de vânătoare, dar din punctul nostru de vedere, a fost organizată legal, cu autorizație completată, conform legii. Din câte cunosc eu nu au fost mai mulți participanți la partida aceea de vânătoare. A fost Poliția, a cercetat, a anchetat, a luat declarații de la cei care au participat”.

Referitor la situația în care se află Gavrilă Călini, șeful de ocol a spus: ”Ne-a cerut el vreun sprijin și nu l-am ajutat? O să mă interesez să văd dacă l-a contactat sau nu cineva dintre cei care au fost la vânătoarea respectivă. Dacă se închide fondul de vânătoare, noi nu pierdem nimic. Dacă nu s-a respectat legislația, să se închidă, nu am nicio problemă. Ce o făcut în teren doi gonași după ce s-a terminat partida de vânătoare neu nu știu. Ei știu ce-o făcut acolo. Sunt detalii pe care Poliția le știe mai bine. Să mă contacteze persoana respectivă (Gavrilă Călini -n.a.) și să-mi spună mie adevărul să aflu și eu adevărul, iar dacă putem, să-l ajutăm. Eu am lăsat Poliția să-și facă datoria. Eu, din câte știu, colegii mei au fost la el, l-au ajutat și material, dar nu știu în ce măsură spune adevărul”, a spus Mihai Mureșan.

5 comentarii

  • Eterna si fascinanta Românie… zi mersi omule ca nu ti-au ramas copiii orfani.
    Traiesti într-o tara putred de corupta în care ai noroc daca scapi cu viata – ca te lasa mafiotii sa respiri.

  • Personal cunosc cretini iresponsabili care au primit permis de vânătoare și au acces la armă de foc; legea deținerii armelor de foc ar trebui să fie atât de restrictivă încât să descurajeze pe acești mari „vânători”. Combinația de vânători bogătani – pădurari corupți – polițiști corupți și onorate pensii speciale e absolut letală ! Ghinionistului împușcat îi doresc sănătate și să-i ia gândul de la dreptate !

  • Se dovedeste inca o data ca „adevarul umbla cu capul spart”. Se dovedeste inca o data ca justitia (nu) este oarba si ca autoritatile colcaie de coruptie. E bine totusi ca omul a putut sa-si spuna povestea asa cum a simtit-o el (pe pielea lui). E dureros cand nu exista empatie. As fi vrut sa sara 100 de ONG-uri sa ajute familia acestui om batut de soarta dar cred ca o sa-l ajute Dumnezeu . De la oameni nu cred ca mai poate astepta nimic. Sau , poate ?

  • Cum de nu s-a deschis un dosar de cercetare penala pana la aceasta ora? Mafie ca in zona Nasaudului mai rar in tara! Oare cand se va schimba ceva in enclava aia de infractionalitate!?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.