În cadrul programului național ”România citeşte”, la nivelul județului Bistrița-Năsăud va fi lansat proiectul ”Alege cartea”, care va fi implementat și coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”.
Scopul acestui demers este cultivarea în rândul elevilor a plăcerii de a citi şi conştientizarea importanţei pe care o are lectura în construirea şi desăvârşirea personalităţii lor, informează Biblioteca Județeană.
Pentru că în acest moment proiectul se află încă în faza de pregătire și organizare, conducerea ISJ BN s-a întâlnit cu bibliotecarii școlari, pentru a discuta despre principalele coordonate ale proiectului. Întâlnirea a fost moderată de Camelia Tabără, inspector școlar general.
”Este un context extrem de favorabil acest ordin de ministru care s-a dat, cu „România citește”. El vine într-un moment în care noi ne-am tot străduit să-i facem pe copii să citească și este un bun prilej ca această activitate să fie una de amploare și să fie la nivel macro. Încercăm ca toată lumea să intre într-o mișcare de masă, pentru că atunci efectul este altul. Sigur, avem și profesorii de română, avem și diriginți, avem și directori educativi, dar dumneavoastră, bibliotecarii școlari, care sunteți personal didactic auxiliar, trebuie neapărat să fiți pionii principali într-un asemenea proiect în care, eliberați de note și de alte constrângeri curriculare, încercăm împreună să le insuflăm cât mai multor copii această dragoste de carte”, le-a spus Camelia Tabără bibliotecarilor școlari.
Pentru implementarea proiectului „Alege cartea”, ISJ BN a sectorizat județul în 25 de centre la care au fost arondate școlile. Lansarea proiectului va avea loc în data de 12 februarie, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.
La întâlnirea de la sediul ISJ BN a participat și Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene, care le-a cerut bibliotecarilor școlari să colaboreze și cu bibliotecile comunale din județ. ”Articularea aceasta între unitățile de învățământ, între bibliotecile școlare, între Biblioteca Județeană și unitățile administrative din comunitate care pot ajuta este lucrul cel mai bun ce se poate întâmpla, în acest an al cărții. Am citit cu foarte mare atenție Legea 357, în care trebuie să ne încadrăm, dar pe care e absolut necesar să o “completăm” prin activități specifice de bibliotecă. Proiectul ”Alege cartea” are toate șansele să devină o reușită. Eu vă promit că din partea Bibliotecii Județene aveți tot sprijinul pentru că, în deplasările pe care le-am făcut la unele dintre școlile din localitățile mai mărginașe, am văzut că există dorință pentru lectură. Și, în acest context, va trebui să convingem autoritățile locale, primarii, să acorde o mai mare importanță bibliotecilor comunale și să aloce bani pentru achiziția de carte nouă”, a spus Ioan Pintea.
Proiectul „Alege cartea” se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale.
”Elevii trebuie doar înștiințați și este clar că ei o să-și facă treaba mai mult decât ne așteptăm noi! Important este ca noi să îi ghidăm, să îi coordonăm. Elevii vor citi și vor crea anumite produse, un portofoliu, un filmuleț în care își vor prezenta cartea citită sau cărțile citite și chiar vor intra într-o competiție, mai întâi la nivel de școală, apoi la nivel de centru și, de ce nu, într-o competiție la nivel de județ. Nu ne-am propus neapărat să încurajăm competiția, ci ne-am propus mai degrabă să încurajăm ca fiecare elev să citească cât mai mult și să poată să transmită mesajul unei cărți”, a spus Ioan Ioja, directorul casei Corpului Didactic Bistrița-Năsăud.
Spuneti-le sa aleaga cartea la ministrii vostri de kkt in frunte cu senchiuverimaci-a Viorica Vasilica, nu noua.
Alege tara!
Dna Tabara, faceti intai proiectul „alege cartea” cu profesorii! Cultivati-le si lor placerea de a citi, de a tine pasul cu lumea in care traim.
Sa ne spuna dl. director al Bibliotecii judetene cati profesori merg sa imprumute carti sau sa citeasca la sala de lectura.
Merg foarte mulți profesori la bibliotecă, Bistrițene , sunt mulți chiar cei care se plâng că nu au timpul necesar să citească ceea ce și-ar dori. Iar activitățile organizate de bibliotecă nu înseamnă doar lectură, ci și proiecte, acțiuni culturale, artistice, parteneriate. Noi , de exemplu avem două colege extraordinare care colaborează la revista Ipostaze, editată de BJ în parteneriat cu alte instituții locale. Când e de criticat investițiile proaste, subfinanțarea sau politizarea excesivă a educației, criticăm. Când sunt de lăudat inițiative precum aceasta, lăudăm. Iar în ceea ce privește Biblioteca Județeană și activitățile ei, susținute de CJ și de alți parteneri, trebuie să le recunoaștem meritele. Spor la citit!
Dar cu -Alege oaia- cum ramane?
le fac pe plac celor de sus prin orice mijloace
alege oaia
alege cartea
alege tara
alege cormoranul
alege sa fii prost
Ce carte? Care carte? Nu se mai tine cont de carte!! In ziua de azi totul este pe pile si relatii de partid. Sunt pline institutiile statului de incompetenti care se cred ca este firma parintilor lor.
Proiectul România Citește: http://www.romaniaciteste.ro
elevii de azi, viitorii adolescenti si tineri vor recunoaste pe buletinele de vot ,din alfabetul limbii romane doar trei litere PSD.