”La anul se împlinesc 70 de ani de la momentul septembrie 1944, când saşii din zona Ardealului au fost determinaţi să emigreze în Germania şi Austria. Mulţi dintre saşii din Bistriţa au plecat atunci în bejenie. În 2014 vom comemora şi sărbători în acelaşi timp emigrarea saşilor din Bistriţa. O parte importantă s-a stabilit în zona oraşului Wels, cu care vom continua parteneriatul, o punte între noi şi saşii bistriţeni”, a precizat primarul Ovidiu Creţu cu prilejul Zilelor Bistriţei 2013.
Oraşul austriac Wels, care se află în apropiere de Linz, i-a primit pe saşi în 1944 când a fost emigrarea în masă a saşilor din Bistriţa. Acolo trăiesc în prezent circa 3.500 de saşi.
Conform datelor istorice, în secolul XII coloniştii germani au urmat chemării regelui maghiar Geza II în Transilvania, iar războaiele au dus la împrăştierea saşilor transilvăneni în toată lumea. Cei mai mulţi trăiesc acum în Germania, aproximativ 300.000. După evacuarea din 1944, saşii din nordul Ardealului au rămas în vest. Cei repatriaţi în 1945, circa 6.000, au părăsit România comunistă în perioada 1970-1985, majoritatea stabilindu-se în Germania.
În 2014 se vor împlini 750 de ani de la prima atestare documentară a Bistriţei.
… o sărbătoare a falimentului Bistriţei, merită celebrată.
subscriu comentariul d-lui sehasan, insa va intreb eu, de ce oare am lasat timpul sa lucreze in favoarea unor …(nici nu stiu cum sa-i denumesc) , pacat. sunt nascut in acest oras si emotional sunt coplesit.