Actualitate

Ministrul Mediului: Proiectul de gestionare a deşeurilor e al cetăţenilor, să nu se joace nimeni cu voturile!

Borbely Laszlo, care a ajuns la Bistriţa pentru o întâlnire cu autorităţile publice locale, a declarat că în judeţ se implententează proiecte de mediu în sumă de 170 de milioane de euro. Ministrul i-a certat voalat pe primari că bat pasul pe loc în privinţa proiectului de gestionare a deşeurilor.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a spus că, în privinţa proiectelor de mediu, nu ar trebui să existe discuţii de natură politică fiindcă meritul pentru implementarea proiectelor este al comunităţii.

„Nu intru în detalii, dar, la deşeuri vom urmări foarte strict aceste proiecte. Avem 4-5 zone în ţară în care nu vom mai face depozite de deşeuri fiindcă se tot ceartă legat de locul în care vor fi amplasate acestea”, a spus Borbely.

El a felicitat autorităţile din Bistriţa-Năsăud că au semnat contractul pentru construcţia depozitului ecologic, dar le-a cerut să-l ducă până la capăt.

„În acest judeţ, sunt proiecte de mediu de 170 de milioane de euro, majoritatea bani europeni”, a spus ministrul.

El a spus că, din luna mai, autorităţile vor primi bani ca să angajeze consultanţi pentru pregătirea proiectelor pe deşeuri şi apă fiindcă, din 2014, vor putea fi accesaţi alţi bani europeni, iar proiectele trebuie să fie gata în momentul respectiv.

”La deşeuri şi la apă aţi încheiat aceste contracte foarte repede. Toţi beneficiarii trebuie să înţeleagă că atunci când e vorba de un proiect de deşeuri, nu e proiectul unui primar sau al Consiliului Judeţean, e proiectul cetăţenilor. Să nu se joace nimeni cu voturi la un asemenea proiect. Luaţi decizii să nu împiedicăm derularea proiectului, nu intru în detalii. Vor cădea proiecte în 4-5 judeţe pentru că şi acum se ceartă unii pe seama lor. Puneţi umărul ca să faceţi proiectul cât mai repede. La proiectele mari de infrastructură pe mediu, suntem primii în UE. Din 60 de proiecte, cele mai mari derulate în România, 55 sunt la Ministerul Mediului, 5 la Ministerul Transporturilor. E o responsabilitate imensă. Trebuie să se implementeze conform graficelor, aici e problema. Să nu ne înecăm la mal, nu accept să aveţi un grafic şi să ne trezim în noiembrie că nu s-a făcut nu ştiu ce. Poate să iasă oricine, de orice culoare politică: uite, noi, bistriţenii am făcut. Haideţi s-o facem, acesta este apelul meu. Vom urmări foarte strict la deşeuri. Ştiu că sunt unele probleme, dar trebuie finalizat. Nu va interesa pe nimeni de la UE motivaţii, ei doar trag linie. Puneţi umărul, bistriţenii, nu uitaţi. Lucrurile trebuie să meargă mai departe”, a declarat Borbely.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, a participat joi la Bistriţa la o întâlnire cu cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ai instituţiilor deconcentrate subordonate ministerului.

”Astfel de întâlniri sunt benefice pentru a afla problemele comunităţile locale. Oare când vom apuca în România un an liniştit? Mai avem de aşteptat. Trăim aici şi asta ne ocupă tot timpul”, a spus el.

”În cadrul programului de alimentare cu apă la localităţi mai mici, sunt alocaţi 1,4 miliarde de euro pentru 254 de localităţi din ţară. Am semnat cu Lechinţa şi Nuşeni, pentru o sumă de peste 10,3 milioane de lei. Cu Şieu Măgheruş vom semna când va depune proiectul tehnic, pentru 4,5 milioane de lei”, a adăugat Borbely.

Ministrul a precizat că şi în 2012 vor fi alocate fonduri importante pentru lucrări de prevenire a inundaţiilor: 30 de milioane de euro pentru Bistriţa-Năsăud.

CJ Bistriţa-Năsăud face eforturi în această perioadă să obţină acordul primarilor din judeţ care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor care refuză să accepte caietul de sarcini în baza căruia să fie selectat, prin licitaţie, operatorul care să colecteze selectiv deşeurile din judeţ. Primarii USL acuză conducerea CJ că vrea să favorizeze anumite firme.

Din cauză că nu a fost desemnat încă operatorul, depozitul ecologic de deşeuri de la Tărpiu, construit cu bani europeni, nu poate fi utilizat.

Pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, CJ Bistriţa-Năsăud a beneficiat de finanţare prin Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă a Proiectului fiind de peste 140 de milioane de lei din care 98% finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat şi 2% contribuţia beneficiarului prin bugetele autorităţilor locale.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.