Cultură

În Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu vor putea fi studiate cărțile vechi

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița va fi locul unde se vor dezvolta programe de cercetare a cărților din fondul vechi al Bibliotecii, susceptibile de a face parte din Patrimoniu, care în această perioadă sunt clasificate, fișate și catalogate.

Între timp, se lucrează și la reabilitarea clădirii cu 8,3 milioane de lei de la Consiliul Județean. Înalt Preasfințitul Mitropolit Andrei a făcut o vizită pe șantier însoțit de părintele Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” care i-a explicat IPS cum va fi restaurată clădirea ce va adăposti colecțiile și documentele de patrimoniu ale bibliotecii.

”Prin acest proiect, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud doresc restaurarea construcției și realizarea Casei Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu cu funcțiune muzeală și de arhivă, ce va cuprinde depozitarea și expunerea exemplarelor de carte de patrimoniu, prin intermediul mobilierului cu rafturi, dulapuri, panouri expoziționale și vitrine. Ocazional, se vor desfășura evenimente culturale-prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări etc – pentru un număr maxim de 50 persoane. La nivelul parterului, încăperile vor fi transformate în săli de expunere dedicată colecțiilor Bibliotecii Județene, precum și o sală dedicată personalității lui Nicolae Manolescu”, se arată în raportul de activitate al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

În cursul anului 2022, au fost derulate contracte de servicii de proiectare fazele DTAC, DDE, PT și asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor de construcții. Ordinul de începere a execuției contractului a fost dat începând cu data de 10.09.2021, iar cel de execuție a lucrărilor în 06.12.2021.

1 comentariu

  • „Casei Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu” este o mare abureală. De când la conducerea judetului Bistrița-Năsăud se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor. Totul a inceput prin mutarea Bibliotecii Judetene in sediul fostei filiale a BNR, de pe strada Alexandru Odobescu, nr.11, după ce clădirea respectivă a fost reabilitată in mandatul lui Liviu Rusu si pregătită să gazduiască un muzeu de artă religioasă, la dorinta vrednicului de pomenire IPS Bartolomeu Anania.
    Ajuns sef de judet, Răducu a privat orasul Bistrita de a avea un muzeu de artă sacră si a mutat aici Biblioteca Judeteană in cuda faptului că spatiul era insuficient pentru nevoile bibliotecii, iar ulterior a improvizat aici o constructie anexa pentru depozitul de carti, inghesuită in curtea respectivă. Dar cu toate astea spatiul pentru bibliotecă nu este nici acum suficient si astfel s-a ajuns la „Casa Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu” pentru depozitarea unor exemplare de carte veche, dar si a câtorva manuscrise ale unor scriitori contemporani donate bibliotecii judetene, prin repartizarea clădirii de pe Bul. Independentei- 24, unde a functionat Casa Corpului Didactic:
    (vezi: https://timponline.ro/pune-dispozitia-casei-corpului-didactic-spatiu-sediu-provizoriu/).
    Si iată că dintr-o improvizatie in alta, s-a ajuns ca Biblioteca Judeteană să fie imprăstiată in mai multe imobile din oras, fără să aibă un sediu unitar. Desi a existat un proiect si o locatie pentru o clădire modernă si spatioasă destinată să găzduiască Biblioteca Judeteană, Răducu a preferat improvizatia, fiindcă el nu prea are treabă cu cartea.

    11
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.