În mai multe școli din județ s-au eliberat ore după ce Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a respins în bloc solicitările a 100 de directori de școli dintre cei 150 care au solicitat să li se permită să predea la clasă.
Inspectorul general Camelia Tabără le-a cerut acestora să informeze instituția dacă au scos orele respective la concurs, ce coduri aveau acestea și dacă au fost refuzate de alți colegi profesori, altfel refuzând să le aprobe.
”Vă spun exact de ce: am fost director 10 ani și sunt convinsă din experiența personală că nu poți face două lucruri deodată și bine. Fie compromiteți orele și nu vi le faceți și atunci sunteți un foarte prost exemplu pentru colegii dumneavoastră, fie nu faceți activitatea de director. Aveți obligația să organizați, să clarificați, să monitorizați, să fiți permanent în școală pentru foarte multe chestiuni care trebuie reglate, să povestiți cu părinți, să-i calmați, să-i convingeți să vină de partea școlii și toate celelalte. Știu că sunt și situații deosebite. Mai știu că avem deficit de profesori de Fizică, de Informatică, etc. Pot fi aprobate anumite cereri ca excepții, dar, după consistența dosarului, nu mai e excepție, e regulă. Acesta este motivul pentru care răspunsul unitar este: NU se aprobă”, a spus Camelia Tabără.
Întrebată dacă are suspiciuni că directorii și-au pus deoparte ore pentru ei, inspectorul general Camelia Tabără a răspuns: ”Există suspiciuni că nu suntem corecți și transparenți. Sunt peste 100 de cereri de la un număr total de 150 de directori. Nu le putem verifica noi pe toate și atunci cred că e corect și prudent să procedăm așa. Mai e o ședință publică și se vor ocupa și aceste ore. Nu sunt catedre întregi, ci ore răsfirate și, de foarte multe ori, se justifică. Avem deficit de profesori de Matematică și de Fizică, dar chiar și așa eu, pentru că sunt foarte multe cereri, mi s-a părut că nu pot fi din categoria excepțiilor și trebuie verificate și revizuite”.
Timp Online a urmărit ce s-a întâmplat mai departe, iar potrivit listei posturilor vacante publicată pe site-ul ISJ, în data de 9 septembrie a.c., s-au eliberat mai multe ore în școli prin degrevarea directorilor și directorilor adjuncți astfel:
- Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița, 6 ore de Chimie
- Liceul Tehnologic Telciu, 5 ore Chimie
- Școala Gimnazială ”Paul Tanco” Monor, 3 ore Educație muzicală
- Școala Gimnazială Josenii Bârgăului, 4 ore Fizică
- Școala Negrilești, 4 ore Fizică, 4 ore Chimie, 2 ore opțional, 4 ore TIC
- Școala Nimigea de Jos, 6 ore Fizică-Chimie, 4 ore Matematică
- Școala Silivașu de Câmpie, 4 ore Limba română
- Liceul Tehnologic Agricol Beclean, 4 ore Matematică
- Școala Ciceu Giurgești, 4 ore Matematică
Potrivit regulamentelor, aceste ore pot fi cerute de orice cadru didactic care depune cerere în acest sens la ISJ. Au prioritate cei care au dat concursul național de titularizare din 2019, cei care au luat note mari în anii trecuți la oncursul național și abia apoi alte categorii.
„Am fost director 10 ani și sunt convinsă din experiența personală că nu poți face două lucruri deodată și bine. Fie compromiteți orele și nu vi le faceți și atunci sunteți un foarte prost exemplu pentru colegii dumneavoastră, fie nu faceți activitatea de director.” Intenția dv. este generoasă și demnă de toată lauda însă directorii școlilor bistrițene vă contrazic. Ei susțin că pot face bine două lucruri deodată. Dovada o aveți parcurgând orarele respectivelor școli.
Vă rog să mă lamuriti, directorii pot cateva avea ore sau nu?