Într-o comună din județul Bistrița-Năsăud unde oamenii se încălzesc cu lemne nu se produc incedii de locuințe cauzate de coșuri de fum necurățate și asta datorită Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
”Avem un SVSU în județ, la Ilva Mare, care aduce un coșar din județul Brașov, stă 2-3 zile în comună. În acea comună nu avem incendii cauzate de coșuri de fum necurățate în niciun sezon rece. Am verificat statistica la primărie și am văzut că nu au avut incedii în ultimii ani și i-am întrebat cum au procedat”, a spus șeful Inspecției de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, col. Vitalie Florea, într-o conferință de presă.
Pe site-uri de socializare, se găsesc numeroase anunțuri din partea unor persoane care sunt autorizate să facă meseria de coșar care își obțin certificări individuale. Nu au nevoie de autorizații de la ISU, ci de o diplomă din partea unui centru de formare, fiind considerați liber profesioniști.
În perioada următoare, toate serviciile voluntare pentru situații de urgență vor merge din casă în casă îndeosebi la persoanele în vârstă, cu probleme de sănătate și cu copii ca să le învețe ce trebuie făcut pentru a evita dezastre cauzate de incendii.
Campaniile de informare se vor axa pe următoarele teme:
- Prevenirea riscurilor legate de instalațiile electrice improvizate și suprasolicitate pentru utilizarea corectă și sigură a aparaturii electrice. Aceasta include folosirea prelungitoarelor și cablurilor electrice de calitate, evitarea conectării mai multor aparate într-o singură priză și verificarea constantă a stării tehnice a echipamentelor electrice.
- Prevenirea intoxicațiilor cu gaze: prevenția este esențială prin instalarea de detectoare de gaze, ventilarea corectă a spațiilor și întreținerea corespunzătoare a centralelor termice și sobelor.
- Atenție la scurgerile de gaze naturale!: deschiderea ferestrelor pentru aerisire, evitarea surselor de foc, neutilizarea instalației electrice și apelarea numărului de urgență.
- Riscurile incendiilor provocate de neatenția în supravegherea copiilor: Mesajul „Focul ucide!” este clar, iar importanța educării părinților și responsabilității față de cei mici este crucială.
- Curățarea coșurilor de fum: Este vitală curățarea și repararea regulată a coșurilor de fum și a mijloacelor de încălzire de către personal specializat/autorizat pentru a preveni incendiile și intoxicațiile.
În fiecare an, circa 64% dintre incendii se petrec în sezonul rece, majoritatea fiind provocate de coșurile de fum sau de mijloacele de încălzire exploatate necorespunzător. Din totalul incendiilor petrecute anul trecut la nivelul gospodăriilor din județ, 41,43% au fost provocate de coșurile de fum necurățate, iar în primele 9 luni din acest an ponderea a fost de 42,65%.
Această atitudine se numește simplu, A FI GOSPODAR.
Parcă așa erau majoritatea satelor transilvănene odinioară, populate de gospodari.
Oare ar trebui ca fiecare locuință să fie obligată prin lege ca o dată pe an să își curețe coșul ?
Contra cost!
Primăria trimite coșarul prin sat! Proprietarul plătește, coșarul raportează la primărie cine nu a acceptat să îi fie curățat coșul, iar proprietarii primesc amendă!
În vest sobele au certificare ca mașinile Eco 1 – Eco 6 etc.
este interzisă folosirea sobelor, cuptoarelor cu lemne mai vechi de X ani, sau care au norma de poluare nustiucare.
Coșarul raportează aceste lucruri și le spune cetățenilor ca soba lor este interzisă, pt ca nu corespunde normelor de mediu.
În România fiecare face ce vrea! O fi rău, o fi bine?
Menționează și că în Vest e interzis grătarul în aer liber în anumite zone/provincii din cauza ”poluării”. Sau că dacă șemineul nu e unica sursă de încălzire în anumite perioade (ia ghiciți când) îți e interzis să îl folosești (chiar dacă el se încadrează în normele de poluare). Sau că temperatura în casă nu are voie să depășească un anumit nivel dacă ai centrală individuală. Acolo mai au un pic și introduc creditele de carbon la nivel individual. La nivelul corporațiilor într-o anumită măsura există deja. Deci da, încă un pic și efectiv o să plătim aerul ce îl respirăm dar mai ales CO2-ul ce îl expirăm, că doar ”poluăm”.
Vestul a luat-o razna din multe puncte de vedere. Hai să nu îi copiem în chestiile astea.