Actualitate

În ce comune limitrofe Bistriței a crescut populația în ultimul deceniu. Care este excepția

Unele comune limitrofe Bistriței au înregistrat cel mai mare procent de creștere a numărului de locuitori în ultimii zece ani dintre toate din județ, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud care a făcut publice date provizorii ale recensământului.

În top se află Dumitra, urmată de Șieu Măgheruș, Budacu de Jos și Livezile, excepție făcând Mărișelu.

Explicația este aceea că, în goana după găsirea unui teren cât mai ieftin pentru construcția unei case, locuitorii orașelor se orientează spre zonele periferice sau chiar în localitățile periferice marilor orașe, de obicei comune, în care prețul de achiziție este considerabil mai mic decât în mediul urban.

În schimb, avem și depopulare în special în zona de câmpie a județului.

Localitățile din județul nostru cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în ultimul deceniu sunt comuna Sânmihaiu de Câmpie (1167 locuitori, -20% față de populația din 2011) și comuna Silivașu de Câmpie (841 locuitori, -16,8% față de populația din 2011).

Comuna cea mai mică din județ este comuna Silivașu de Câmpie cu 841 de locuitori care, la recensământul din 2021, a înregistrat o scădere cu 170 locuitori față 2011.

Cea mai mare comună din județ este comuna Maieru, care a crescut față de 2011 cu 490 persoane și a devansat comuna Feldru aflată pe poziția întăi la recensământul trecut.

Orașul Năsăud este orașul cel mai mic din cadrul județului (10215 locuitori față de 9587 locuitori în 2011).

Cel mai mare oraș din județ este Beclean cu 11260 locuitori.

Municipiul Bistrița, reședință a județului, are o populație rezidentă de 78877 persoane, mai mare decât în urmă cu zece ani, cu 3801 persoane.

15 comentarii

  • Consider ca in Sieu Msgherus m as muta ca acolo Primaria e mai domestica , sunt multe firme ce platesc impozite din care primarul chiar face ceva. Daca se face si linia electrica netropolitana chiar merita pentru batranete.
    A doua locatie e Livezile, acooo am un prieten si nu prea e multumit de atmosfera.
    Apropo, imi caut vecini buni in Sieu Magherus sau Craininat.

    9
    8
    • Pe cine crezi că interesează de bătrânețile tale și de prietenul tău din Livezile? 🤭🤭

      13
      14
    • Am inteles ca se propune o lege de solidaritate familiara pentru bugetari sa si scoleasca copii sa i ajute la batranete pe cei ce au contrubuit la imbogatirea parintilor!

      6
      7
  • Doar urmarind ultima coloana a tabelului te apuca tristetea, vazand ce angajati ai statului avem.Rusine!!!Doar dovedeste ca avem o tara fara multa scoala,conform statisticii.La 100% un numar se dubleaza!!!!

    11
    1
  • Românii s-au mai deșteptat și ei. Nu mai cred în sloganul ,,fie pâinea cât de rea, îi mai bună-n țara ta”. Pâinea îi bună, acolo unde o câștigi cinstit, nu ți-o fură nimeni și nici nu aștepți pomană, iar pe lângă muncă ești respectat și tu. Dacă la comunele de lângă Bistrița, creșterea e justificată, totuși mă îndoiesc că în Dumitra au migrat aproape 1000 de locuitori, dar n-am dovada să demonstrez contrariu, în schimb creșterea populației în Maieru și scăderea în Feldru, personal o justific astfel: în timp ce în Maieru, oamenii sunt mai uniți, acolo produc, acolo consumă, ba mai mult aduc bani în comună, prin firmele lor de construcții care lucrează în Cluj, cu firmele din alimentație publică, dar și cu agenții economici din zonă. Numai cine e leneș, bețiv sau bolnav nu găsește de lucru. În schimb, din Feldru au plecat foarte mulți în străinătate, majoritatea nu se vor mai întoarce, dar și cei rămași, sau cei care se întorc, preferă să investească, sau să cumpere, să consume în altă localitate. Și uite așa Maieru a crescut cu aproape 500 de locuitori, iar Feldru a scăzut cu aproape 500 și scade în continuare. O spun cu regret, că eu aici trăiesc, dar copiii mei, precum și alți tineri, au ales alte locații și au făcut foarte bine, din fericire pentru ei și din păcate pentru comună și țară. Acolo simt că sunt respectați și că au un viitor mai bun.

    14
    4
    • D-le Stefan Singeorzan, oare nu ati contribuit si dvs. personal la acesta stare de lucruri?

      13
      4
    • In sistemul globalist nimeni nu respectă pe nimeni. Primești un respect de fațadă, atâta timp cât are nevoie de tine. Când nu mai are nevoie de tine nu mai valorezi nimic.

      6
      5
  • E normal ca localitățile din apropierea Bistriței sa-si mărească numărul de locuitori.
    Același lucru se întâmpla si in Cluj sau in București, oamenii nu au 200.000€ sa-si cumpere un apartament cu trei camere, asa ca se stabilesc in Florești, Apahida, Chinteni / Chintău (cred că știți ce e ăla tău) / Kajántó. probabil ca e un tău (baltă) acolo.
    Lângă Bistrița unde as sta eu?
    1. Să nu fie la DN15A si nici la DN 17 pentru ca nu vreau sa imi treacă tirurile, autocarele prin fata casei.
    2. Sa fie o halta CFR in localitate.
    Cristur-Șieu, Șieu- Odorhei, etc. ajungi in Bistrița cu trenul (Clujanul) in 35 min si circula din doua in doua ore.
    Cu mașina ajungi in 25 min
    Si cum spuneam, ocalitate este in apropierea Drumului Național, nu de-a lungul drumului național.
    Încă doua localități mari, cu supermarket, cu stomatolog, cu liceu, cu stație ISU (salvare/pompieri), cu CEC, cu Crame de Vin) etc.
    Teaca ( in 30 min ești in Bistrița )
    Lechinta (in 25 min ești in Bistrița )

    7
    3
    • Recunosc că am fost subiectiv in alegerea localităților.
      Pe acolo am fost in vacanțele de vara, pe acolo am neamuri și prieteni.
      Dar idea rămâne, adică in apropierea drumurilor naționale, nu de-a lungul lor.
      Dipșa era un sat frumos in anii ‘80 , cu case săsești, cu stejari seculari dincolo de Valea Dipșei (care pe atunci nu era betonată) , iar traficul auto care tranzita satul era altul (cam la 10% din ce e acum).
      Aș fi stat acolo in anii 80, dar nici intr-un caz in ziua de azi.
      Tottul depinde de vârsta fiecăruia , de buget, de preferințe, daca are copii, depinde de profesie si de locul de muncă,
      Am observat ca si satele din zona de deal a județului “s-au cam stricat”. S-au mutat in sat oameni veniți de prin munți, oameni msi sălbatici, msi dezordonați, care sunt împrăștiați …,
      E o dezordine de nedescris in curte, in drum, in casă, improvizatii, ștraifuri, utilaje, droade, prund, porti in stil maramureșean, etc.
      In loc sa repare hornoiul înfundat, scot teava (burlanul) de la soba prin perete, in spatele casei. De zici ca e teava de tun, si afumă vecinii.
      Se vede de la o posta ca sunt veniți de la munte (de pe Ilve, de prin Tureac etc.
      Scuze, dar asta este percepția localnicilor despre “vinituri”.
      Am voie sa spun asta, pentru ca si eu sunt “vinitură” pentru altă nație.🇩🇰
      La fel cum persoanele de culoare au voie sa îi facă pe alții “nigger” iar albii nu au voie să folosească acest cuvânt.

      3
      6
    • @ Adrian, Hai că ai zis-o pe asta să te muți lângă calea ferată nu lângă un drum național.
      Creșterea populație în Șieu Măgeruș , Livezi și Dumitra se datorează tocmai că sunt pe drumuri naționale și astfel oamenii pot ajunge rapid cu mașina la muncă în Bistrița. Acolo se mută oameni tineri nu bătrâni asta pentru a beneficia de prețuri mai reduse ca în Bistrița.

  • Trebuia facuta o noua administratie a com vezi com subt 3000 de locuitori trebuiau comasate, daca se merge tot asa ,o sa ajunga comune sub 500 de locuitori cu primar ,vice,secretar ,consilierul primarului,casier ,bibleotecar,3 inspectori ,agentul agricol,3 femei de servici ,12 consilieri smd probabil in timp angajati primarilor vor depasi numarul de locuitori si asta doar pentru ca partidele sa aiba cat mai multi primari.

    10
    1
    • Ați uitat sa mai adăugați la populația satului, popa, cantaretul, groparul satului, care pleacă ultimul, doi polițiști și pe Bobita, carciumarul leneș. Oricum, nu vor lipsi din peisaj „văduvele vesele”…

      1
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.