Actualitate

În ce condiții am putea găzdui o etapă din campionatele internaționale de atelaje canine

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud ia în calcul să sprijine anul viitor organizarea în județ a unei ediții a campionatului european sau mondial de atelaje canine. Concursul s-ar putea desfășura pe drumuri forestiere din zona Lechința- Teaca- Șieu, cu condiția ca bugetul pe anul viitor să fie cel puțin la nivelul celui actual, a spus președintele Radu Moldovan, luni, cu ocazia unei conferințe de presă în care Clubul Sleddog Bistrița și-a prezentat rezultatele obținute la recent încheiatul Campionat European de atelaje trase de câini.

”De la început am fost parteneri, CJ a alocat anul acesta 20.000 de lei care a însemnat participarea la acest campionat european, bani din care a fost achiziționat și un cart de antrenament. Eu vreau să-i felicit pe toți și în special pe Bogdan Berende care a reușit să pună din nou numele județului Bistrița-Năsăud pe o hartă nouă. Îl felicit din toată inima. Le doresc succes și, în măsura posibilităților și a bugetului, îi asigur că vom fi alături de ei pentru activitățile viitoare”, a spus Radu Moldovan.

Damaschin Berende, președintele Clubui Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud, a reamintit că, grație parteneriatului cu CJ și Instituția Prefectului, s-a obținut recunoașterea acestui sport și la noi în țară, așa încât echipajele pot concura sub culorile României.

Potrivit acestuia, la Campionatul European de atelaje trase de câini ce a avut loc în Ungaria și la care au participat 193 de concurenți din 17 țări, Bogdan Berende a devenit campion european de DriLand, sport de atelaj canin pe uscat, cu roți. El a participat cu două atelaje: tras de 6 câini (cu care a obținut aurul european) și tras de 4 câini (locul 8) .

”Efortul lui Bogdan a fost unul fantastic. Am avut noroc și de vreme nefavorabilă, cu traseu alunecos. Bogdan, la categoria patru câini, a scos al doilea timp. Trebuia să aibă argintul, dar organizatorii și federația internațională nu i-au dat posibilitatea să aibă timp de la întoarcerea din prima cursă până la urcarea pe atelaj în a doua cursă. I-au stabilit timpul de start pentru un moment când era în prima cursă. Noi am solicitat în scris să i se acorde alt timp de start, lucru care întâmplat în prima și a doua manșă. La fel s-a întâmplat și în a treia manșă, dar la masa verde s-au întâmplat lucruri pe care nu le cunoaștem. Chiar dacă arbitrul principal i-a alocat timp, nu s-a ținut cont de asta și a fost descalificat. Acel loc 8 este un loc așa, care nu are niciun fel de semnificație. Practic trebuia să fie vicecampion european și la categoria patru câini”, a spus Damaschin Berende.

Bogdan Berende a spus la rândul lui: ”A fost o dezamăgire pentru că nu am reușit să urc pe podium la categoria cu patru câini, dar în același timp sunt foarte fericit că, pentru al treilea an consecutiv, am reușit să aduc o medalie de aur pentru România. Toate cele trei zile au fost extrem de dificile. Vizibilitate cât de cât bună a fost doar în prima zi. În celelalte două zile a fost extrem de dificil. (…) Un lucru amuzant a fost că, în a doua și a treia zi, ținând cont că a plouat, am alergat la 6 câini fără frână. Mi-a sărit pe traseu o plăcuță, ceea ce mi-a mai îngreunat parcursul. La patru câini am încercat să-i ajut și să iau un loc cât mai bun. Am tot ce am putut. Am pregătit acest campionat extrem de bine toată vara. În ultimele două luni, zilnic am făcut antrenamente și am încercat să studiez fiecare câine în parte, să văd cum vine așezat în atelaj, de 6 sau 4, să fac atelajul cât mai omogen și să am șanse cât mai mari pentru titlu. La 6 câini am alergat cu doi pui lideri, aflați la primul lor concurs internațional și s-au comportat foarte bine. Au avut de făcut depășiri, intersecții nesemnalizate. Din punctul meu de vedere a decurs totul extraordinar. Din păcate, nu am putut ajunghe la campionatul mondial unde, la cât de pregătiți câini, am fi avut șanse să urc pe podium”.

Din județul nostru, reprezentând România, a mai participat părintele Kiss Attila cu un atelaj tras de 8 câini, obținând locul 4 european.

”Prima dată au plouat vreo patru zile. Traseul nu era folosit, dar s-au dus de câteva ori cu un ATV, s-a distrus o parte din traseu. Marcajele nu erau puse bine. Era o curbă periculoasă, era un șanț în care puteai să te accidentezi. În mijlocul unei bălți erau bucăți de beton foarte ascuțite. Dacă intrai cu câinii, puteau avea picioarele rupte. Am atras atenția organizatorilor, care au corectat câteva dintre greșelile semnalate de noi. În prima zi, liderul meu s-a accidentat din cauză că nu erau făcute lucruri de siguranță. În a treia zi am concurta cu șase câini. În prima zi eram pe locul trei cu posibilitate de a accede la locul doi și a treia zi, în grupa de câini, a trebuit să alerg cu șase. Vreau să-l felicit în primul rând pe Bogdan. Câinii erau foarte bine pregătiți, au făcut un efort imens. Au mers opt kilometri șia poi încă 5. De două ori m-a depășit. Credeam că merge un Ferrari pe lângă mine. Extraordinar, îl felicit. A făcut un lucru fenomenal”, a spus preotul Kiss.

El a menționat că Bistrița-Năsăud este singurul județ din România care susține acest sport. ”Erau echipaje ajutate uneori de autoritățile din Harghita, dar, în rest niciun concurent din România nu a fost ajutat vreodată de Consiliul Județean. Trebuie să fim mândri că noi avem un CJ care stă lângă performanțele noastre sportive și îi mulțumim domnului președinte Radu Moldovan că întotdeauna a fost deschis și s-a implicat în susținerea sportului. În viitor sper să ne ajute să aducem în zona noastră un campionat european sau mondial, să vedem ce putem face în acest demers. Vă mulțumim încă o dată tot sprijinul dumneavoastră”.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a răspuns provocării părintelui Kiss astfel ”Răspunsul este unul pozitiv la provocarea dumneavoastră. Sper ca bugetul pe anul viitor să fie de dimensiunea celui pe care l-am avut în 2019, aștept cu nerăbdare swă văd cum va arăta. În mine aveți un sprijin în continuare. Cred că ar fi extraordinar pentru județul nostru să poată organiza o astfel de competiție. O să-l sunăm pe domnul inginer Cira care gestionează pădurile din zona de câmpie. E nevoie de drumuri forestiere de pământ care pot fi în zona Lechința, Teaca, pe Valea Șieului pe undeva. Să vedem unde s-ar putea. Vom contacta primarii din zona respectivă. Cu mare drag, după Campionatul Mondial de Culturism și Fitness să avem un alt campionat mondial sau european ar fi un lucru cred că foarte bun pentru județul nostru. Suntem deschiși. Singura condiție e dimensiunea bugetului pe anul 2020”.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a finanțat cu 20.000 de lei prin intermediul programului de finanțare în Baza Legii 350 a activităților non-profit de interes județean, participarea echipei bistrițene la acest campionat european. Finanțarea din partea Consiliului Județean a asigurat un cart de antrenament și costurile de antrenament și participare la Campionatul European de atelaje trase de câini ce a avut loc în Ungaria.

În urmă cu 4 ani a avut loc demararea parteneriatului între Consiliul Județean și Clubul Sleddog Race și în fiecare an instituția noastră a sprijinit performanța membrilor clubului cu sume între 5.000 și 20.000 de lei anual.

Partenerii clubului bistrițean au mai fost Asociația Tășuleasa Social, firmele Carmolact Monor și Dimex Company 2000, Sepia Print, respectiv cabinetul dr. veterinar Dan Moldovan care are grijă de câini.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/2634602039926660?__xts__[0]=68.ARC3jLIyFLfTcl25M6D-7ZO4z8MXxWPnfzmF07WVkB-uEFz95w2nWv_aDb0OQ2u5vf6fVC4JlDIMB4VFIAN6BXShWZ3ge047QVubj8g9bPfMU_0E-Icg1MiM-H99wC8r0mE3lDYVSNO8Blv6rArXeOzr5n362IxASWRTLAU9zY1gHHo9F1dH8aBTCwFdgyRuRPwDUXcWvf6Q8x2aJCgLB-yAyJCtPNRgBoKzNxnJTN5sbAmZlNMuLuIFciSUyaoZBjCVp3dA6C0LvDcDsKV_TwtQbfT1Ya_2GzfjN9U-wmCNGSsINbCKdTi1-_F4zd1W9A7QAXMAa5VSu4jhuz11w_9Z-A&__tn__=-R

VEZI ȘI:

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS