Social

În ce condiții firmele care nu şi-au încasat banii de la primării pot cere executarea silită

Zeci de firme care au executat lucrări comandate de primării au ajuns în pragul falimentului pentru că statul nu le-a plătit la timp. Guvernul a schimba însă regulile şi a dat o ordonanţă prin care pot fi poprite conturile instituţiilor publice. Este vorba de Ordonanţa Guvernului nr. 17/15.07.2015, publicată în Monitorul oficial nr. 540/ 20 iulie 2015.

Potrivit documentului, „executarea silită, în cazul în care debitorul are de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice, se continuă prin poprirea acestor sume ori de câte ori, ulterior comunicării somaţiei, se depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau instituţia publică respectivă prin care se certifică că sumele sunt certe, lichide şi exigibile, mai puţin sumelor aflate în litigiu”.

La ultima şedinţă de Colegiu prefectural, prefectul Ioan Ţintean a atras însă atenţia şefului Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, în legătură cu mesajul confuz al acestei ordonanţe.

„Trebuie lămurită şi Ordonanţa nr. 17 care dă dreptul agenţilor economici care au făcut diverse lucrări pentru unităţile administrativ-teritoriale să-şi recupereze banii. Spuneţi că, în situaţia în care primăriile nu le-au plătit, ei pot să vă depună documente şi să popriţi bani din bugetul primăriilor. V-aş sugera să vă documentaţi bine pentru că nu e abrogată ordonanţa prin care unităţile administrative nu pot fi executate silit decât dacă vrea Consiliul Local. Să nu spunem oamenilor că de acum intrăm în bani”, a spus Ţintean.

Şeful Fiscului a venit cu precizări: „Nu trebuie să se înţeleagă că noi executăm primăriile. Este posibilitatea de a confirma primăriile sumele de plată pentru contribuabilul respectiv, însă doar când sunt bani alocaţi pentru lucrarea respectivă ajung la noi. E doar o garanţie”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.