Politică

În ce condiții pot vota duminică locuitorii județului care s-au întors acasă din străinătate

Locuitorii județului Bistrița-Năsăud care au avut domiciliul în străinătate, dar s-au întors acasă, pot vota în 9 iunie cu condiția să își fi stabilit reședința în țară cu două luni înainte de alegeri, respectiv până în data de 11 aprilie.

Duminică, în 9 iunie, vom alege autoritățile publice locale, dar și reprezentanții României în Parlamentul European, în aceleași secții de votare, în același interval de timp și cu aceleași ștampile pe buletine de vot separate, prezența la vot urmând să fie consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), pentru alegerile europarlamentare vor fi liste electorale permanente și liste speciale, iar pentru alegerile locale de asemenea liste permanente, respectiv complementare, iar pentru ambele scrutinuri se pot folosi și liste electorale suplimentare.

Listele electorale permanente vor fi puse la dispoziția birourilor electorale de către primari cel mai târziu în preziua alegerilor, iar pe acestea sunt trecuți toți cetățenii cu drept de vot cu domiciliul în UAT respectiv. Pe aceste liste mai pot apărea și persoane care și-au stabilit reședința în respectiva unitate administrativ-teritorială cu mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului și care au solicitat primarului înscrierea în registrul electoral până în data de 25 aprilie 2024.

Listele electorale complementare cuprind toți cetățenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidența Biroului pentru Imigrări și au domiciliul sau reședința arondată respectivei secții de votare. Alegătorii comunitari care sunt înscriși în listele electorale complementare pot vota numai pentru alegerile locale.

Listele electorale speciale cuprind cetățenii cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reședința în România, și care au formulat înainte cu 60 de zile cerere la primar pentru a fi înscriși în aceste liste.

Listele electorale suplimentare pentru alegerile locale vor cuprinde persoanele omise din listele permanente care au domiciliul pe raza secției de votare și se prezintă la vot, cetățenii care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală unde au loc alegeri, președintele și membrii biroului secției de votare, precum și personalul tehnic și cel auxiliar, desemnat cu menținerea ordinii dacă domiciliază pe raza UAT. Și tot pe aceste liste vor fi trecute următoarele două categorii:

  • Alegătorii cu domiciliul în străinătate care și-au stabilit reședința în țară anterior datei de 11 aprilie 2024 își vor putea exercita și ei dreptul de vot la secția de votare, urmând a fi înscriși în liste suplimentare.
  • Alegătorii cu domiciliul în țară care și-au stabilit reședință în alt UAT anterior datei de 11 aprilie 2024 își pot exercita dreptul de vot la respectiva secție de votare, urmând a fi înscriși și ei pe listele suplimentare.

Listele electorale suplimentare pentru alegerile europarlamentare vor cuprinde alegătorii români care, în ziua alegerilor, se află în altă localitate decât cea de domiciliu, președintele și membrii biroului secției de votare, precum și personalul tehnic și cel auxiliar, desemnat cu menținerea ordinii, alegătorii omiși din listele permanente, operatorii de calculator, precum și alegătorii români care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Urna specială este una singură pentru ambele scrutinuri. Pot cere să voteze astfel alegătorii netransportabili (cei bolnavi sau invalizi, internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice, persoane reținute, persoane deținute care nu și-au pierdut drepturile electorale). Pentru alegerile europarlamentare, cei care se află în localitatea de domiciliu sau reședință își exercită dreptul la secția de votare, iar cei care se află în altă localitate, la cea mai apropiată secție de votare de locul unde se află. Pentru alegerile locale pot vota cu urna specială numai cei care au domiciliul sau reședința pe raza UAT respectiv.

În fiecare secție de votare vor găsi 5 ștampile cu ”votat”, respectiv ștampila de control care va fi utilizată pentru sigilarea secției de votare, a urnelor, pentru aplicarea pe buletinele de vot și pe procesele verbale privind consemnarea rezulatelor votării.

De asemenea, vor fi și 5 tipuri de buletine de vot pentru primar, consiliu local, președinte consiliu județean și consiliu județean, respectiv pentru membrii din România în Parlamentul European.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.