Funcționarii publici care, în urma evaluării profesionale anuale, vor obține rezultate mediocre, vor risca scăderea salariului timp de un an, prevede Codul administrativ al României, care a fost publicat în Monitorul Oficial. Totodată, va apărea și varianta acordării de prime pentru cei care se descurcă bine. În prezent, singurele variante sunt promovarea sau eliberarea din funcție.
Procesul de evaluare anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici va suferi o modificare importantă față de regulile aplicabile acum, însă abia din anul 2020. Concret, este vorba de noile prevederi ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Schimbarea va fi la felul în care este folosită această evaluare anuală pentru a determina ce se întâmplă cu un funcționar public. Astfel, calificativele obținute la evaluarea profesională vor fi avute în vedere la:
- 1. promovarea într-o funcție publică superioară;
- 2. acordarea de prime, în condițiile legii;
- 3. diminuarea drepturilor salariale cu 10% până la următoarea evaluare anuală profesională, pentru funcționarii publici care au obținut calificativul „satisfăcător”;
- 4. eliberarea din funcție.
Momentan, doar punctele unu și patru ale acestei liste figurează în legislație, ceea ce înseamnă că evaluarea e luată în calcul numai când vine vorba de promovare sau concediere.
Din 2020, evaluarea va fi luată în calcul și pentru recompensarea sau reducerea salariilor funcționarilor publici.
Pentru activitatea din anul 2019, Codul administrativ prevede că evaluarea profesională a funcționarilor publici se va face tot în baza regulilor folosite până acum. Așadar, abia evaluarea din 2021 pentru anul 2020 va putea fi luată în calcul și pentru recompensare sau sancționare.
„Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanțelor profesionale individuale, de către conducătorul instituției publice, la propunerea șefului ierarhic, prin acordare de calificative: foarte bine, bine, satisfăcător și nesatisfăcător”, este detaliat în ordonanța Codului administrativ.
Evaluarea profesională a funcționarilor publici reprezintă, practic, evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale și evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță.
Faceți comisii de evaluare de la privați și o să vedeți concedieri și creșterea serviciilor către populație……legi date să aibă activitate pentru că noi restul, prostii….să ne facem iluzii
Codul administrativ al României adoptat prin ordonanță de urgență este o porcărie, menită să satisfacă clientela PSD-istă si acoliții săi. Un argument in acest sens, este acela ca Guvernul a modificat ordonanța de urgență privind Codul Administrativ, în ședința din 3 iulie, la o săptămână după ce aceasta fusese adoptată, dar nepublicată în Monitorul Oficial. Astfel, autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare. Decizia vine la o zi după ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă.
Dar, principalul scop al Codului administrativ este acordarea de pensii speciale alesilor locali, în ciuda faptului că sistemul de pensii ocupationale al României se confruntă cu un deficit uriaş. Recent primarul Clujului Emil Boc, a atras atenţia că „mai devreme sau mai târziu” se va renunţa la pensiile speciale, întrucât sistemul de pensii nu îşi va putea permite să le plătească. Reamintim că Boc a desființat pensiile speciale în mandatul său de premier, dar guvernele PSD și majoritățile controlate de PSD din Parlament le-au reintrodus începând cu 2015.
Nu se tine cont de performante personale pe criterii legale.
Evaluarea este abuziva, fara rusine si fara Dumnezeu.
Inseamna ca la toti le vor scadea salarul
functionarii primariei ar trebuii toti reevaluati, mai ales cei veniti in ultimele luni si care nu stiu meserie de loc……si se tem sa semneze sau sa-si asume ceva. Astia ar trebuii sa plece sa faca loc oamenilor cu scoala in domeniu care stiu citi o lege si un act….Stau actele cu anii pe la primaria bistrita…parte din nestiinta parte din rea vointa….cred ca la o eventuala evaluare 60 % vor pleca, incolonati cu gaftone in frunte..