Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gros, scrie, într-o postare pe Facebook, în ce condiții ar fi de acord farmaciștii să facă testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2.
”Întotdeauna am susținut serviciul farmaceutic și îl voi susține. Pe lângă faptul că poate să repună farmacistul pe locul pe care îl merită, în conformitate cu pregătirea lui, pentru unii poate fi o adevărată gură de oxigen, în lumea de azi, când reclamele și ofertele au invadat și părticică noastră.
Asta nu înseamnă că un serviciu poziționat cumva într-o extremă, adică desfășurarea activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, se poate implementa în câteva zile și fără un dialog prealabil cu farmaciștii. Și când spun asta, mă refer la toți farmaciștii care ar putea fi interesați de acest aspect.
Că să nu o mai lungesc, las aici observațiile trimise de mine Ministerului Sănătății referitoare la acest aspect.
- În majoritatea cazurilor, nu este posibilă desfășurarea acestei testări ÎN FARMACIE (spațiu mic, lipsă posibilității de a izola acel perimetru etc). Consider că amplasarea unui cort sau a unei cabine în față farmaciei ar fi mult mai productivă. Costul ar trebui suportat de MS, DSP sau Primăria localității respective preferabil ca să nu fie probleme cu autorizațiile necesare.
- Impunerea unui contract cu o firmă ce asigură debarasarea de deșeuri biologice ar face total neatractiv acest demers pentru farmacii, întrucât ar încărca serios nota de plată. Decontaminarea ar trebui făcută de DSP sau de o firmă agreată de DSP care să colecteze la sfârșitul zilei toate deșeurile din localitate.
- Multe farmacii au doar un farmacist pe tură, în cel mai bun caz doi. Pentru a nu perturba mai mult decât e cazul activitatea principală în farmacie, ar trebui că testarea să aibă loc într-un interval bine delimitat, nu mai lung de 3-4 ore.
- Necesitatea de a ne procura materiale de protecție specifice (vizieră, masca FPP2, halat de unică întrebuințare) ar ridica serios costul operațiunii. Acesta ar trebui să se regăsească în costul final plătit de pacient sau să fie puse la dispoziție de DSP, MS etc.
- Ținând cont de toate aceste considerente, prețul pe care ar trebui să îl încasăm de la pacient ar fi bine să fie unitar, pentru a nu apărea discrepanțe care să aglomereze inutil un anumit punct de lucru.
- Pentru succesul demersului, consider că testele rapide ar trebui puse la dispoziția pacienților prin intermediul farmaciei în mod GRATUIT, pentru a ridica gradul de adresabilitate”, a scris pe Facebook vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Cristian Roth-Gros.
Am trait si in alte vremuri cand farmacistii erau chiar farmacisti si preparau o multime de solutii , unguiente si alte asemenea „leacuri” in baza unor retete prescrise de medici. Erau foarte respectati si isi faceau bine treaba iar salariul lor era cel meritat intr-o societate bine asezata. Din pacate in societatea in care traim , in foarte putine farmacii , farmacistii sunt cu adevarat pusi in valoare.Cei mai multi au devenit comercianti si din pacate alaturi de multi medici promoveaza medicamente care nu fac bine sanatatii cetatenilor ci de multe ori fac chiar dauneaza. Regret s-o spun dar in multe farmacii ti se pare ca te gasesti intr-un supermarket iar farmacista este o simpla casiera. Poate ca n-am dreptate dar de multe ori asta a fost perceptia mea. In ce priveste tema articolului sunt in mare parte de acord cu d-l Roth intrucat afirmatiile dansului sunt tehnice dar si de bun simt. Bineinteles ca farmaciile sunt compartimentate intr-un anumit mod care sa asigure o functionalitate optima scopului pentru care au fost edificate. Poate (zic si eu) s-ar putea face un fel de corturi langa anumite farmacii care sunt situate in zone cu circulatie mare , cu dever comercial , intocmai cum sunt acele corturi unde in sezonul calduros se testeaza oamenii pentru hipertensiune sau glicemie. Oricum trebuie in prealabil sa se faca toate demersurile organizatorice care sa permita testarea . Aceasta trebuie sa fie GRATUITA si suportata de stat , aidoma vaccinurilor (si procesului de vaccinare) iar farmacisti trebuie protejati iar reziduurile biologice trebuie foarte bine gestionate .Nu in ultimul rand activitatea farmacistilor trebuie REMUNERATA corespunzator si de preferinta sa se desfasoare in afara orelor de serviciu (in farmacii). Nu inteleg totusi de ce nu se pot face testari in centrele de vaccinare. Dupa parerea mea inainte de vaccinare toti beneficiarii ar trebui sa fie testati , astfel eliminandu-se multe suspiciuni legate de vaccinuri .
Ministerul #rezist al sănătății descurajează orice formă de testare, în capul lor testarea trebuie făcută numai în clinici particulare la prețuti astronomice, cel mai bun exemplu e Sanovil unde un test rapid antigen care costă 30 lei, ei îl fac cu 200lei HOȚIE PE FAȚĂ !!! În țările civilizate testele sunt gratuite, medicul de familie se roagă de tine să te testezi în nici un caz testarea nu e politizată ca la noi.
Daca in farmacie, farmacistul testeaza un pacient pozitiv ce se intampla? Se inchide farmacia pt dezinsectie? Faramacistul intra in izolare? Nu cred ca risca nimeni un asemenea deranj doar de dragul testari…