Actualitate

În ce stadiu au ajuns lucrările la Casa de Cultură

Primăria Bistriţa derulează proiectul ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc”, monument istoric de categoria A”, în valoare de 16.036.649,67 lei. Valoarea contractului de execuţie este de 7.339.383,89 lei, fără TVA. Constructor: asocierea SC Creativ – Euras SRL – Inst-Nistor.

”În interiorul clădirii s-au efectuat tencuieli, gletuiri în proporţie de 65% din toată clădirea, iar la sala de spectacole a început curăţarea suprafeţelor tencuite cu înlăturarea celor compromise. În urma consolidării lojei centrale, după înlăturarea finisajelor existente au fost asigurate gradenele şi suportul de pardoseală. Totodată continuă pozarea instalaţiilor de climatizare, a celor electrice şi de încălzire şi urmează intervenţii de restaurare şi înlocuiri locale la tâmplăria interioară. În ceea ce priveşte exteriorul clădirii, tâmplăriile au fost realizate în proporţie de 80%, iar lucrările de consolidare sunt aproape încheiate. Astfel, au fost ridicate schele de lucru la toate faţadele. Deasupra terasei sudice, lucrările sunt finalizate în totalitate, iar momentan se continuă finisajele exterioare cu respectarea elementelor artistice şi, respectând elementele arhitectonice iniţiale, se execută restaurarea componentelor artistice ale clădirii. De asemenea, la demisol se execută lucrări de punere în valoare a paramentului”, se arată într-un comunicat al municipalității.

De curând, primarul Ovidiu Crețu a precizat că șansele de finalizare a proiectului în acest an sunt foarte mici: ”Termenul de finalizare nu poate fi respectat. Lucrările au scos la iveală elemente care nu au fost luate în considerare în proiect. Tocmai de aceea am şi suplimentat finanţarea, pentru a rezolva toate aceste probleme. Un alt motiv este că nici proiectul în sine nu s-a ridicat la nivelul la care trebuia, am avut şi probleme de soluţionare a elementelor de proiect tratate nu cu toată responsabilitatea necesară unui monument istoric de categoria A. Şansele de finalizare până la 31 decembrie nu sunt foarte mari, sunt de 40-50%. Depinde şi cât va dura procesul de atribuire a noilor lucrări prevăzute. Aşadar, concertul de Crăciun va avea loc tot în Teatrul de vară. Cel mai probabil, clădirea Centrului Cultural Municipal va fi finalizată la începutul anului viitor”.

Clădirea Centrului Cultural Municipal de pe strada Albert Berger, monument istoric de categoria A şi parte a patrimoniului cultural naţional, va fi refăcută ”în vederea includerii sale în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează Bistriţa, precum şi introducerii imobilului în lista monumentelor UNESCO”. Imobilul Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc” se identifică cu fosta “Casă a Asociaţiei Meseriaşilor din Bistriţa” sau ”Gewerbeverein”, cum era numită la finele secolului XIX, când se estimează edificarea acestui lăcaş de cultură.

Obiectivele proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative şi de finisaj cu valoare istorică păstrând pe cât posibil soluţiile iniţiale, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare conform necesităţilor funcţionale şi arhitecturale ale clădirii, recondiţionarea sistemului de ventilare cu refolosirea parţială a sistemului istoric, iluminat arhitectural interior şi exterior, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole şi sala studio, refacerea structurii scenei cu o pantă calculată pentru optimizarea vizibilităţii, dotarea cu sistem audio/video performant, dotarea obiectivului cu un infochioşc pentru informare turistică.

După reabilitare, în clădire va fi amenajat un muzeu de artă medievală cu expoziţii periodice şi speciale, vor fi organizate expoziţii, cursuri de iniţiere în muzică şi în arta tradiţională, cursuri de dans popular, de societate şi sportiv.

1 comentariu

  • Lucrarile de reabilitare a Casei de Cultura dureaza mai mult decat a durat construirea sa la sfarsitul secolului XIX. Acest lucru aminteste de declaratia facuta de Nicu Ceausescu in 20 iulie 1992, in fata unei instante de judecata: ”Nici in 20 de ani nu veți reuși sa zugraviți ceea ce a construit tata, daramite sa construiți ceva nou!”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.