”În perioada de iarnă au fost realizate lucrări în interiorul clădirii, astfel: s-au curăţat suprafeţele tencuite în sala de spectacole, cu înlăturarea tencuielilor compromise; s-a lucrat la consolidarea lojei centrale unde s-au înlăturat finisajele existente de pe parapete, acestea fiind refăcute cu căptuşeli fonoabsorbante pluşate; foaierul, spaţiile de expoziţie şi garderoba de la parter, respectiv loja laterală sudică de la etaj, au fost tencuite şi gletuite, fără a se interveni la profilele şi ornamentele de tencuială; s-au montat tubulaturi, cabluri şi doze pentru instalaţiile electrice şi de curenţi slabi şi semnalizatoare de incendii în toată clădirea. Acum continuă lucrările pentru realizarea finisajelor interioare, precum şi lucrările asupra tâmplăriei şi execuţia instalaţiilor electrice, termice şi de ventilaţie. De asemenea, se execută lucrări de restaurare a decoraţiunilor artistice, iar odată cu încălzirea vremii se vor relua lucrările de restaurare a faţadelor”, informează Primăria Bistriţa.
Municipalitatea derulează proiectul ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc” Bistriţa, monument istoric de categoria A”, finanţat prin Programul Operaţional Regional, care are ca termen de finalizare data de 19.07.2015. Valoarea totală a proiectului este de 16.036.649,67 lei, din care asistenţă nerambursabilă 15.715.916,68 lei. Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor, realizate de asocierea SC Creativ – Euras SRL – Inst-Nistor, este de 7.339.383,89 lei, fără TVA.
Clădirea Centrului Cultural Municipal de pe strada Albert Berger, monument istoric de categoria A şi parte a patrimoniului cultural naţional, va fi refăcută ”în vederea includerii sale în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează Bistriţa, precum şi introducerii imobilului în lista monumentelor UNESCO”. Imobilul Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc” se identifică cu fosta “Casă a Asociaţiei Meseriaşilor din Bistriţa” sau ”Gewerbeverein”, cum era numită la finele secolului XIX, când se estimează edificarea acestui lăcaş de cultură.
Obiectivele proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative şi de finisaj cu valoare istorică păstrând pe cât posibil soluţiile iniţiale, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare conform necesităţilor funcţionale şi arhitecturale ale clădirii, recondiţionarea sistemului de ventilare cu refolosirea parţială a sistemului istoric, iluminat arhitectural interior şi exterior, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole şi sala studio, refacerea structurii scenei cu o pantă calculată pentru optimizarea vizibilităţii, dotarea cu sistem audio/video performant, dotarea obiectivului cu un infochioşc pentru informare turistică.
După reabilitare, în clădire va fi amenajat un muzeu de artă medievală cu expoziţii periodice şi speciale, vor fi organizate expoziţii, cursuri de iniţiere în muzică şi în arta tradiţională, cursuri de dans popular, de societate şi sportiv.
Adaugă comentariu