* Amenajare fântână arteziană şi spaţii verzi pe str. Ştefan cel Mare (foto)
Procedura de atribuire prin contractul de execuţie a fost anulată în luna august, fiind prezentată o ofertă neconformă. Valoarea investiţiei: 145.000 de lei. A fost reluată procedura de depunere a ofertelor, care sunt acum în analiză.
* Biserica Evanghelică – descărcare arheologică interioară
Ca urmare a discuţiilor purtate cu specialiştii în domeniu, acest lucru ar presupune săpături interioare care ar afecta pardoseala, iar biserica ar deveni nefuncţională. Se va efectua un studiu de cercetare arheologică fără a afecta funcţionalitatea bisericii.
* Amenajarea Râului Bistriţa între Podul Jelnei şi Podul Budacului, ca zonă de recreere şi promenadă
SGA BN a comunicat municipalităţii că este în elaborare faza SF pentru un proiect complex denumit ”Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa”, proiect în care vor fi cuprinse şi lucrări de amenajare a Râului Bistriţa pe întreg cursul de apă (din aval de baraj până la confluenţa cu Râul Şieu), de consolidare a malurilor. Soluţiile din proiectul SGA vor influenţa soluţiile care vor fi prevăzute pentru amenajarea Râului Bistriţa şi a malurilor între Podul Jelnei şi Podul Budacului, cu destinaţia zonă de promenadă. Municipalitatea va reveni cu un proiect la anul.
* Reabilitarea clădirii din Piaţa Centrală nr. 4 în scopul înfiinţării Centrului Naţional de Informare şi promovare Turistică Bistriţa – faza de proiectare pentru depunerea la finanţare
* Imobile de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere – construite prin ANL, etapa III (Subcetate), 138 unităţi locative
Obiectivul cuprinde realizare a trei blocuri, nr. 7, 8, 9. La parterul blocului 9 sunt spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, care trebuie finanţate prin Consiliul Local. Execuţia a început în 2009, fiind sistată din lipsă de finanţare de la bugetul de stat. Pentru elaborarea studiilor şi execuţiei lucrărilor spaţiilor din blocul 9 este necesar ca destinaţia spaţiilor să fie stabilită de Consiliul Local.
* Amenajare zona de agrement acvatică Aqualand – Complex Unirea – documentaţia pentru atribuirea contractului de proiectare este în curs de elaborare
* Amenajare Piaţa Decebal – în curs de elaborare documentele pentru atribuirea contractului de proiectare
* Amenajare circulaţie zona Decebal – Cuza Vodă – I. Slavici, inclusiv parcare supraterană – în curs de elaborare documentele pentru atribuirea contractului de proiectare
* Fortificaţia burgului Bistriţa
După aprobarea cercetării arheologice se va realiza un proiect de punere în valoare a centrului istoric, respectiv marcarea zidurilor cetăţii cu elemente de iluminat arhitectural.
* Amenajarea unui punct de belvedere asupra oraşului – renunţare la toate fazele de proiectare
* Consolidare corp A Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” – pregătire documentaţie pentru depunerea unui proiect pe fonduri europene. În proiect vor fi cuprinse şi alte lucrări: amenajare parc şi curte până la limita cu şcoala primară nou construită, refacere împrejmuire, reconsiderare porţi de intrare în incintă şi parc
* Reabilitare şi modernizare Liceu de Muzică ”Tudor Jarda” – pregătire documentaţie pentru depunerea unui proiect pe fonduri europene – Este în elaborare faza de proiectare. Denumirea unităţii de învăţământ ar putea fi schimbată.
* Bretea de legătură între str. Tărpiului şi Subcetate (valoare estimată 1,4 milioane lei)
La procedura de atribuire a contractului de execuţie din această lună nu s-a prezentat nimeni şi s-a iniţiat o nouă procedură pentru contractarea lucrărilor.
* Reabilitarea străzilor de pe traseul Bd. Decebal – str. Andrei Mureşanu – str. Năsăudului – str. Gen. Grigore Bălan
Aprobat pentru expertiză tehnică şi DALI
* Centru intermodal de transport public str. Gării – str. Dornei
Faze de proiectare
* Amenajare pasaj pietonal Bd. Independenţei – Iosif Vulcan – propus pentru studiu de fezabilitate
Demisia baa Cretule, ca ai umplut orasul asta de kitsch-uri si de atatia ai nu ai fost in stare sa duci la capat un proiect serios care sa aduca investitii si locuri de munca. Numa povesti de 2 bani.
Intre obiectivele de investitii enumerate apare unul de caea mai mare importanta economica si sociala nu doar pentru orasul Bistrita . Este vorba despre un proiect complex denumit ”Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa”, proiect în care vor fi cuprinse şi lucrări de amenajare a Râului Bistriţa pe întreg cursul de apă (din aval de baraj până la confluenţa cu Râul Şieu). Acest proiect este gestionat de Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Bistrita-Nasaud si se afla in stadiul de elaborare a studiului de fezabilitate. Obiectivul din acest proiect pentru orasul Bistrita apare sub enuntul : „Amenajarea Râului Bistriţa între Podul Jelnei şi Podul Budacului, ca zonă de recreere şi promenadă”, ceea ce este insuficient. Reamintim ca in anul 2006, a fost elaborat proiectul: P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill), care prevedea amenajare de alei pietonale, piste de biciclete, locuri de recreere aferent malurilor intre Podul Budacului si podul Jelnei cu legaturi spre Parcul municipal si Dealul Codrisor. Dupa acest model, ar trebui extinsa elaborarea unui proiect integrat de amenajare si dezvoltare turistica si de agreement a albiei riului Bistrita intre Unirea si Viisoara care sa prevada intre altele amenajarea unei artere de circulatie de tip splai pe malurile raului Bistrita . In felul acesata ar putea fi realizata o legatura rutiera urbana de tip splai pe malul stang al raului Bistrita intre Unirea si Viisoara fara sa mai fie nevoie de distrugerea padurii Codrisor. De altfel, in “Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Bistriţa pentru anii 2005 – 2015″, Pădurea Codrişor era inclusa in zona de protecţie a centrului istoric al Bistriţei. Iata cum era formulat paragraful respectiv: “O zonă cu valoare peisagistică este o arie naturală protejată, caracterizată prin concentrarea în cadrul teritoriului său a unor peisaje naturale unicate sau rare. Pentru municipiul Bistriţa a fost declarată zonă cu valoare peisagistică zona împădurită a dealului Codrişor, care face parte şi din zona de protecţie a centrului istoric al municipiului Bistriţa. În aceste zone, autorizarea executării construcţiilor va avea în vedere păstrarea calităţii mediului natural şi a echilibrului ecologic, interzicându-se amplasarea de unităţi productive. Pentru dealul Codrişor se propune reamenajarea parcului care a funcţionat aici în perioada interbelică. Dealul Codrişor, deal care bordează malul stâng al râului Bistriţa, în prezent neamenajat, are un potenţial nevalorificat, putând prin poziţie şi amenajări să devină un punct de atracţie turistică (locuri de belvedere). Altitudinea la care se află aceste puncte permite o vedere de ansamblu asupra oraşului vechi”. De aceea ar trebui regandit traseul centurii ocolitoare astfel incat acesta sa scoata complect traficul de tranzit inafara orasului, inclusiv de pe DN17C.
Pe dealul Codrisor nu se mai poate amenaja nimic in stadiul actual. In 2006 nu s-a luat in calcul faptul ca dealul este predispus la alunecare, provocata de orice interventie, oricat de mica. Pentru evitarea riscului de alunecare, prioritatea este de consolidare a dealului. Chiar daca nu se construieste nimic, consolidarea este absolut necesara, altfel,in timp, Codrisorul se va deplasa, cu pasi mici dar siguri.
… un mare adevăr: amenajarea malurilor râului Bistriţa se află în stadiul de SF, ceea ce se traduce science fiction.
… iar în ceea ce priveşte blocurile ANL, din zona Subcetate, numerele 7,8 şi 9, stupoare, aceste blocuri există s-au dat în folosinţă pe vremea anteriorului primar, chiar doamna Cristianaştiu că locuieşte într-unul dintre acestea.
Cîtă seriozitate domnule!