Economie

În fiecare zi, o firmă din judeţ intră în insolvenţă

150 de firme au intrat în insolvenţă în primele cinci luni ale anului, ceea ce înseamnă că, lunar, 30 de companii au intrat în incapacitate de plată, câte una zilnic. În aceeaşi perioadă, din Registrul Comerţului au fost radiate peste 750 de firme, şi-au suspendat activitatea aproape o sută de firme şi cam tot atâtea au fost dizolvate. Pofta de făcut afaceri a bistriţenilor a scăzut.

În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost înfiinţate de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii mai un număr de 583 de persoane juridice, cu circa 30% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele statistice publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Printre noii agenţi economici se numără 290 de SRL-uri, un singur SA şi 189 de PFA. Conform ONRC, în aceeaşi perioadă din 2013 s-au făcut 826 de înmatriculări noi, ceea ce înseamnă că anul acesta scăderea este de circa 30%.

Să mai spunem că în judeţul nostru sunt 7755 de persoane juridice şi 8376 de persoane fizice autorizate, în total 16120 de profesionişti. Dintre aceştia, 13,40% au până în 29 de ani, 20% între 30 şi 39 de ani, iar 28,13% au între 40 şi 49 de ani. Sub 20% dintre oamenii de afaceri au între 50 şi 59 de ani, iar 9,62% peste 60 de ani.

Conform sursei citate, femeile de afaceri au o pondere de peste 35% fiind în număr de 4313, în timp ce bărbaţii care se ocupă de business – 7766 la număr reprezintă 64,29% din totalul celor care activează în diverse firme.

Datele publicate de ONRC mai arată că până în luna mai, şi-au suspendat activitatea 98 de firme, mai puţine faţă de 2013 când 128 de companii au recurs la această măsură. Alte 93 de firme au fost dizolvate faţă de 133 în 2013, iar 759 de persoane juridice au fost radiate din Registrul Comerţului, cu 4,28% mai multe faţă de anul precedent când au fost şterse în primele cinci luni 728 de firme.

În prima parte a anului, în insolvenţă au intrat 150 de companii, mai puţine faţă de 2013 când au recurs la această metodă 339.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după ce, vineri, Curtea Constituţională a motivat decizia în privinţa constituţionalităţii legii, în urma sesizării făcute de PNL. Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost fost atacată la Curtea Constituţională, în 22 aprilie, de grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, parlamentarii susţinând că legea ar încălca liberul acces la justiţie şi proprietatea, ar introduce o discriminare şi poate afecta industria.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptat, pe 15 aprilie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 212 voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” şi 8 abţineri.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a susţinut, atunci, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul de lege este un important pas înainte, pentru că vine în sprijinul mediului de afaceri, punându-i la îndemână instrumente mai eficiente de recuperare a creanţelor, propune soluţii de prevenire a abuzurilor în procedură, din partea debitorului sau a creditorului şi măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.