165 de proiecte agricole, cum ar fi organizarea de stâne şi dezvoltarea de centre de colectare şi prelucrare a laptelui, a fructelor de pădure sau a plantelor medicinale, au primit finanţare din partea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane. Dintre acestea, 13 sunt din Bistrița-Năsăud.
”Din punctul meu de vedere, sunt puţine, pentru că aici trebuia să avem cu miile, dar este şi bucuria aceasta de început, că am reuşit ca în 2-3 luni de zile să facem ceea ce nimeni nu credea, dar dorinţa de a face şi dragostea faţă de acest domeniu te împinge să faci eforturi pe care să le materializezi în asemenea contracte. Spuneam puţine pentru că nevoia e mult mai mare. Trei ani de zile am pierdut timpul, nu am făcut nimic. Încercăm să facem şi alte sesiuni pentru a putea să vină şi alţi posibili beneficiari. Avem şi noi interesul, au şi ei dorinţa de a face ce trebuie, astfel încât ei să câştige şi noi să ne bucurăm de rezultatul muncii lor prin punerea pe masa consumatorilor a produselor obţinute în aceste zone, foarte valoroase şi de bună calitate”, a spus Petre Daea, miercuri, la Bistrița.
În județ vor primi bani fermieri sau structuri asociative care vor face trei stâne montane, 6 centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui şi patru centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană. Lista beneficiarilor AICI
Printre cei care vor primi finanțare se numără:
- Societatea Cooperativă Agricolă de Grad 1 Grupul de Producători Sîngeorz-Băi (400.000 de lei) pentru un centru de colectare a laptelui în zona montană
- Societatea Cooperativă Agricolă de Grad 1 Grupul de Producători de Lapte și Produse Lactate Poiana Ilvei (374.356 lei pentru un centru de colectare a laptelui în zona montană și 150.000 de lei pentru stână montană)
- Cooperativa Agricolă de Gradul 1 Plaiurile Heniului (660.488 de lei) pentru centru de colectare şi prelucrare a laptelui în zona montană
- Daniel Victor Rus PFA -283.529 lei pentru un centru de colectare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.
Zona montană a României este una cu un statut aparte, însă fragilă ecologic și defavorizată economic-social, din cauze naturale. Cel puțin asta susțin autoritățile, motiv pentru care aceste zone necesită o gestionare specifică. Este cunoscut faptul că zonele montane sunt depopulate, fenomen care se produce în continuare. De asemenea, se știe că în aceste zone este o lipsă de locuri de muncă.
În concluzie, Agenția Națională a Zonei Montane a lansat, pentru zona montană, trei programe de sprijin, prin care se finanțează mai multe tipuri de investiții.
Este vorba despre înființarea de stâne montane, înființarea de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, precum și înființare de centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontane și/sau de cultură în zona montană.
Povesti cu pesti pentru fraieri.
Ce faceti voi statul, si cum veti pune restrictii fata de toti culegatorii de ciuperci si fructe de padure care din asta traiesc si stau la bariere si pe drumuri sa isi vanda recolta culeasa fara acte , abuziv iar de la varsta de cinci ani pana si copii merg la cules si nimic nu scapa.Asta este sursa lor de venit pentru o paine si o bucata de salam cu euri.
Legislatia trebuie urgent modificata iar culegatorii sa fie obligati sa aduca cosurile la Centru de fructe si sa fie renumerati dupa cantitatea adusa.
Restul e CAN-can !
Bălane,mă uimești cum le știi tu pe toate!! Ești o enciclopedie vie, este domeniu sa nu ai cunoștințe?? Meriti pe deplin eliberarea autorizației, nu de alta dar și în urbanism depășești înzecit orice specialist in acest domeniu.
Ești plictisitor, schimba placa, că devi din ce in ce mai penibil,iar pentru unu de vârsta ta, nepoții ar trebui sa fie prima opțiune nu postav pe internet …
S a trezit comunistul adormit din tine Balane.
Bani aruncati jumate…. MOKA!!!!
Ei se scapa ca au dat iar ceilalti nu stiu cum sa i justifice in concedii si jeeepane !!!!
VIC, bai baiatu.
Vezi tu ca le stiu pe toate si iti transmit ca esti un mic analfabet functional care nu a aflat ca se scrie asa KREMLINUL si nu cu C de la c…
Ma mir ca toata lumea il face penibil pe domnul Balan,care totusi le stie pe toate.Este totusi omul care se zbate sa fie impotriva tuturor celor care au alta opinie decit el.Parerea mea sincera ca nu este penibil,este singurul om care a reusit sa creasca in ochii oamenilor,cu simt civic se intelege,de la amuzant la gretos.